Kuglof bábovka s marhuľami plnená lahodným smotanovým krémom

kuglof
kuglof

Obsah receptu

Kuglof bábovka s marhuľami je nielen lahodným dezertom, ale aj skvelou voľbou na slávnostné príležitosti. Tento recept kombinuje jemnú kakaovú piškótu s osviežujúcim marhuľovým krémom, ktorý dezertu dodáva jedinečnú chuť. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to.

Ak hľadáte dezert, ktorý oslní nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom, kuglof bábovka s marhuľami je tou správnou voľbou. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí milujú kombináciu čokoládového cesta a ovocných krémov. Prekvapte svojich hostí alebo si jednoducho doprajte sladkú odmenu k šálke kávy.

Kuglof bábovka s marhuľami plnená lahodným smotanovým krémom

Ingrediencie:

Na piškótu:

  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 polievkové lyžice polohrubej múky (TYP 550)
  • 6 vajec
  • 2 štipky soli
  • 150 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 110 g rozpusteného masla
  • 100 ml mlieka
  • 150 g polohrubej múky (TYP 550)
  • 10 g prášku do pečiva
  • 40 g kakaového prášku

Krém:

  • 400 g marhúľ + 3 marhule na ozdobu
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 10 g vanilkového cukru
  • 10 g želatíny + voda na namočenie
  • 250 ml smotany na šľahanie

Na dokončenie:

  • 4 polievkové lyžice marhuľového džemu
  • Čokoládové omrvinky alebo strúhaná čokoláda

Postup prípravy:

Príprava piškóty:

  1. Príprava formy:
    • Formu na bábovku vymastite maslom a vysypte múkou, aby sa piškóta neprilepila.
  2. Šľahanie bielkov:
    • Vyšľahajte 6 bielkov so štipkou soli do peny. Postupne pridávajte 150 g cukru a šľahajte, kým sa nevytvorí hustá a lesklá pena.
  3. Pridanie žĺtkov:
    • Pridajte 10 g vanilkového cukru a postupne zašľahajte 6 žĺtkov, kým sa všetko dobre nezmieša.
  4. Pridanie masla a mlieka:
    • Pomaly pridajte rozpustené maslo a mlieko a opatrne premiešajte, aby ste dosiahli homogénnu zmes.
  5. Pridanie suchých ingrediencií:
    • Zmiešajte 150 g múky, 10 g prášku do pečiva a 40 g kakaového prášku. Postupne pridávajte suché ingrediencie do cesta a jemne premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
  6. Pečenie:
    • Cesto nalejte do pripravenej formy na bábovku a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 30 minút. Po upečení nechajte piškótu vychladnúť.

Príprava marhuľového krému:

  1. Príprava marhúľ:
    • Marhule (400 g) očistite, nakrájajte a rozmixujte na pyré.
  2. Varenie marhuľového pyré:
    • V hrnci zmiešajte marhuľové pyré s 50 g cukru, 2 lyžicami citrónovej šťavy a 10 g vanilkového cukru. Nechajte chvíľu povariť, kým sa cukor nerozpustí, a potom odstavte z ohňa.
  3. Príprava želatíny:
    • Želatínu (10 g) namočte do vody podľa návodu na obale a nechajte napučať.
  4. Šľahanie smotany:
    • 250 ml smotany na šľahanie vyšľahajte do tuha.
  5. Kombinovanie pyré a smotany:
    • Marhuľové pyré zmiešajte so želatínou a potom jemne vmiešajte do vyšľahanej smotany.

Skladanie torty:

  1. Príprava piškóty:
    • Vychladnutú piškótu rozrežte na dve časti. Stred opatrne vydlabte, aby vznikla jamka na krém.
  2. Naplnenie torty:
    • Do vydlabanej časti piškóty vložte marhuľový krém. Potom obe časti spojte a zložte tortu.
  3. Dekorácia:
    • Vrch torty potrite marhuľovým džemom a posypte mrveničkou z vydlabanej časti piškóty.
    • Tortu dozdobte nakrájanými marhuľami a zvyškom krému podľa potreby.
  4. Chladenie:
    • Tortu vložte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, aby krém stuhol a všetky chute sa prepojili.

Tortu môžete podávať ako osviežujúci a chutný dezert. Dobrú chuť!

Tipy:

  • Pred krájaním bábovku vždy nechajte úplne vychladnúť, aby krém dobre stuhol.
  • Na ozdobenie môžete použiť aj iné ovocie podľa sezóny, ako napríklad maliny alebo broskyne.
  • Ak chcete intenzívnejšiu chuť čokolády, pridajte do cesta viac kakaového prášku.

Kuglof bábovka- Video recept:

Kuglof bábovka s marhuľami a lahodným smotanovým krémom je dezert, ktorý si zamilujete na prvé sústo. Kombinácia nadýchaného kakaového cesta s osviežujúcim marhuľovým krémom je dokonalým spojením chutí, ktoré oslní každého. Užite si tento jedinečný dezert pri akejkoľvek príležitosti a nechajte sa uniesť jeho lahodnou chuťou.

Súvisiace články:

Jemná maslová bábovka podľa maminho receptu! Jednoduchá a chutná!

Klasická mramorová bábovka: Takto jednoducho ju už dlhé roky pripravuje moja mama

Citrónová bábovka s kyslou smotanou podľa našej babičky: Extra jemná a vláčna


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty