Search

Krkovička na plechu so zeleninou – rýchly recept na skvelý obed

krkovička na plechu
krkovička na plechu

Obsah receptu

Publikované: 26. júla 2025, 14:00

Hľadáte recept na výdatný obed, s ktorým nebudete mať takmer žiadnu prácu? Táto krkovička na plechu so zemiakmi a zeleninou je presne pre vás! Všetko stačí nakrájať, ochutiť a dať piecť. O skvelý výsledok sa postará rúra. Jednoduchšie to už nejde!

Tajomstvo dokonale mäkkého mäsa spočíva v pomalom pečení pod alobalom. Vďaka tomu sa všetky chute prepoja a krkovička zostane úžasne šťavnatá. Poďte sa presvedčiť!

Ako upiecť šťavnatú krkovičku so zemiakmi na plechu?

Mäso, zemiaky a zeleninu zmiešajte na plechu s korením, horčicou a olejom. Prikryte alobalom a pečte pomaly pri 180 °C (cca 90 minút). Nakoniec odokryte a dopečte pri 200 °C dochrumkava.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: cca 120 minút
  • Počet porcií: 5-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 850 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného plechu

Potrebujeme

  • 1,5 kg bravčovej krkovičky (vcelku alebo hrubé plátky)
  • 1,5 kg zemiakov (varný typ B, prílohové)
  • 300 g cibule (cca 2-3 ks)
  • 300 g papriky (mix farieb)
  • 200 g paradajok
  • 30 g cesnaku (cca 1 hlavička)
  • 3 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2-3 lyžice plnotučnej horčice
  • 1 kocka hovädzieho bujónu
  • 100 ml vody
  • olivový olej

Postup prípravy

Príprava surovín

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlboký plech alebo pekáč.
  2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy alebo mesiačiky. Cibuľu nakrájajte na hrubšie pásiky, papriku na väčšie kocky a paradajky na mesiačiky. Cesnak ošúpte a strúčiky nechajte vcelku alebo prekrojené napoly.
  3. Krkovičku nakrájajte na hrubšie plátky (cca 2 cm). V miske zmiešajte soľ, korenie, sladkú papriku, oregano a horčicu. Touto zmesou dôkladne potrite každý plátok mäsa.

Pečenie

  1. Na dno plechu dajte trochu olivového oleja. Vysypte naň všetky zemiaky a zeleninu. Pridajte rozdrvenú kocku bujónu, pokvapkajte olejom a dobre premiešajte.
  2. Na zeleninový základ poukladajte ochutené plátky krkovičky.
  3. Všetko podlejte 100 ml vody.
  4. Plech dôkladne zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C po dobu 90 minút.
  5. Po 90 minútach plech opatrne vyberte z rúry a odstráňte alobal. Teplotu v rúre zvýšte na 200 °C.
  6. Vráťte odokrytý plech do rúry a pečte ďalších 20–30 minút, alebo kým mäso a zemiaky na povrchu nebudú krásne zlatisté a chrumkavé.
  7. Pred podávaním nechajte jedlo asi 10 minút odpočívať. Podávajte mäso preliate výpekom so zeleninou a zemiakmi.

Videorecept

Tipy

  1. Pre pikantnejšiu chuť pridajte k mäsu aj lyžičku mletej údenej alebo pálivej papriky.
  2. Na posledných 10 minút pečenia môžete na mäso položiť plátok slaniny.
  3. Do zeleniny môžete pridať aj inú obľúbenú koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu alebo petržlen.

Variácie

  • Kuracia verzia: Namiesto krkovičky použite kuracie stehná (skráťte dobu pečenia).
  • Bylinková obmena: Pridajte do marinády vetvičky čerstvého rozmarínu a tymianu.
  • Pivná chuť: Namiesto vody podlejte mäso 100 ml tmavého piva.

Toto jedlo je stávka na istotu, keď chcete zasýtiť celú rodinu bez zbytočnej námahy. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od SOS kuchyňa, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty