Hľadáte recept na výdatný obed, s ktorým nebudete mať takmer žiadnu prácu? Táto krkovička na plechu so zemiakmi a zeleninou je presne pre vás! Všetko stačí nakrájať, ochutiť a dať piecť. O skvelý výsledok sa postará rúra. Jednoduchšie to už nejde!
Tajomstvo dokonale mäkkého mäsa spočíva v pomalom pečení pod alobalom. Vďaka tomu sa všetky chute prepoja a krkovička zostane úžasne šťavnatá. Poďte sa presvedčiť!
Ako upiecť šťavnatú krkovičku so zemiakmi na plechu?
Mäso, zemiaky a zeleninu zmiešajte na plechu s korením, horčicou a olejom. Prikryte alobalom a pečte pomaly pri 180 °C (cca 90 minút). Nakoniec odokryte a dopečte pri 200 °C dochrumkava.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: cca 120 minút
- Počet porcií: 5-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 850 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného plechu
Potrebujeme
- 1,5 kg bravčovej krkovičky (vcelku alebo hrubé plátky)
- 1,5 kg zemiakov (varný typ B, prílohové)
- 300 g cibule (cca 2-3 ks)
- 300 g papriky (mix farieb)
- 200 g paradajok
- 30 g cesnaku (cca 1 hlavička)
- 3 lyžičky mletej sladkej papriky
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 2-3 lyžice plnotučnej horčice
- 1 kocka hovädzieho bujónu
- 100 ml vody
- olivový olej
Postup prípravy
Príprava surovín
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlboký plech alebo pekáč.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy alebo mesiačiky. Cibuľu nakrájajte na hrubšie pásiky, papriku na väčšie kocky a paradajky na mesiačiky. Cesnak ošúpte a strúčiky nechajte vcelku alebo prekrojené napoly.
- Krkovičku nakrájajte na hrubšie plátky (cca 2 cm). V miske zmiešajte soľ, korenie, sladkú papriku, oregano a horčicu. Touto zmesou dôkladne potrite každý plátok mäsa.
Pečenie
- Na dno plechu dajte trochu olivového oleja. Vysypte naň všetky zemiaky a zeleninu. Pridajte rozdrvenú kocku bujónu, pokvapkajte olejom a dobre premiešajte.
- Na zeleninový základ poukladajte ochutené plátky krkovičky.
- Všetko podlejte 100 ml vody.
- Plech dôkladne zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C po dobu 90 minút.
- Po 90 minútach plech opatrne vyberte z rúry a odstráňte alobal. Teplotu v rúre zvýšte na 200 °C.
- Vráťte odokrytý plech do rúry a pečte ďalších 20–30 minút, alebo kým mäso a zemiaky na povrchu nebudú krásne zlatisté a chrumkavé.
- Pred podávaním nechajte jedlo asi 10 minút odpočívať. Podávajte mäso preliate výpekom so zeleninou a zemiakmi.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu chuť pridajte k mäsu aj lyžičku mletej údenej alebo pálivej papriky.
- Na posledných 10 minút pečenia môžete na mäso položiť plátok slaniny.
- Do zeleniny môžete pridať aj inú obľúbenú koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu alebo petržlen.
Variácie
- Kuracia verzia: Namiesto krkovičky použite kuracie stehná (skráťte dobu pečenia).
- Bylinková obmena: Pridajte do marinády vetvičky čerstvého rozmarínu a tymianu.
- Pivná chuť: Namiesto vody podlejte mäso 100 ml tmavého piva.
Toto jedlo je stávka na istotu, keď chcete zasýtiť celú rodinu bez zbytočnej námahy. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od SOS kuchyňa, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
