Search

Kôprová BOMBA s pečeným zemiakom: Zabudnite na jedáleň, táto je 100x lepšia!

kôprová omáčka
kôprová omáčka

Obsah receptu

Pamätáte si na kôprovú omáčku zo školskej jedálne? A teraz na ňu zabudnite! Prinášame vám recept na skutočnú kôprovú BOMBU, ktorá je chuťovo na úplne inej úrovni. Je to tá poctivá, domáca verzia – krémová, jemne sladkokyslá a voňavá, presne taká, akú si zaslúžite. V kombinácii s do zlatista upečenými zemiakmi a vajíčkom natvrdo je to absolútne dokonalé a sýte bezmäsité jedlo, ktoré vás presvedčí, že aj klasika môže chutiť ako z prvotriednej reštaurácie. Toto musíte skúsiť!

Najlepšie na tom je, že príprava tejto pochúťky je naozaj jednoduchá a prekvapivo rýchla. Kým sa zemiaky pečú v rúre, vy si v pokoji pripravíte omáčku a uvaríte vajíčka. Za polhodinku tak máte na stole plnohodnotný a fantasticky chutný obed či večeru pre celú rodinu. Ideálny recept na dni, kedy nemáte času nazvyš, ale nechcete robiť kompromisy v chuti.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia (zemiaky): 35-40 minút
  • Čas varenia (omáčka): cca 20 minút
  • Počet porcií/kusov: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na kôprovú omáčku:

  • 60 g masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 1000 ml mlieka
  • 200 g smotany na varenie
  • 1–2 PL kryštálového cukru
  • 2–4 PL octu
  • 1–2 PL nasekaného čerstvého kôpru
  • soľ (podľa chuti)

Na prílohu a dokončenie:

  • 7 ks stredne veľkých zemiakov
  • 4 ks vajec
  • rastlinný olej (na potretie)
  • soľ (podľa potreby)

Postup prípravy

Pečené zemiaky a vajíčka:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie reznou stranou nahor.
  2. Pomocou mašľovačky potrieme zemiaky olejom a rovnomerne ich osolíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 až 40 minút, alebo kým nie sú mäkké a na povrchu krásne zlatisté.
  3. Kým sa pečú zemiaky, uvaríme si vajíčka. Vložíme ich do menšieho hrnca s vodou a varíme natvrdo, približne 10 minút od bodu varu. Po uvarení ich schladíme studenou vodou a ošúpeme.

Príprava kôprovej omáčky:

  1. V druhom, väčšom hrnci roztopíme maslo. Pridáme hladkú múku a na miernom ohni miešame, kým nevytvoríme svetlú zápražku.
  2. Hotovú zápražku zalejeme mliekom a necháme ju variť po dobu 15 minút.
  3. Omáčku dochutíme soľou, cukrom a octom. Vlejeme do nej smotanu na varenie a varíme ďalších 5 minút.
  4. Nakoniec do omáčky pridáme nasekaný čerstvý kôpor, premiešame a varíme už len jednu minútu. Potom hrniec odstavíme z ohňa.

Servírovanie:

  1. Na tanier naservírujeme porciu horúcej kôprovej omáčky, pridáme upečené zemiaky a prekrojené vajíčko natvrdo. Ihneď podávame.

Videorecept

Tipy

  1. Pri dochucovaní omáčky octom a cukrom odporúčam postupovať po menších dávkach a vždy ochutnať. Každý má rád iný pomer sladkej a kyslej chuti, takto si ju vyladíte presne pre seba.
  2. Ak nemáte poruke zemiaky, táto omáčka je absolútne fantastická aj s klasickou parenou knedľou alebo vareným hovädzím mäsom.
  3. Omáčku si môžem pripraviť aj deň vopred a uskladniť ju v chladničke. Na druhý deň ju len pomaly ohrejem. Môže trochu zhustnúť, v takom prípade ju stačí zriediť trochou mlieka.
  4. Pre extra chrumkavé zemiaky ich rada pred pečením krátko (asi 5 minút) predvarím v osolenej vode. Potom ich scedím, nechám obschnúť, polejem olejom a pečiem.

Verím, že tento recept na rýchlu a jednoduchú kôprovú omáčku vám prinesie radosť. Je to perfektná voľba na obed či večeru, ktorá poteší malých aj veľkých stravníkov. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od YouTube kanálu Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty