Rýchla kôprová omáčka (kôprovka) s pečeným zemiakom
Pamätáte si na kôprovú omáčku zo školskej jedálne? A teraz na ňu zabudnite! Prinášame vám recept na skutočnú kôprovú BOMBU, ktorá je chuťovo na úplne inej úrovni. Je to tá poctivá, domáca verzia – krémová, jemne sladkokyslá a voňavá, presne taká, akú si zaslúžite. V kombinácii s do zlatista upečenými zemiakmi a vajíčkom natvrdo je to absolútne dokonalé a sýte bezmäsité jedlo, ktoré vás presvedčí, že aj klasika môže chutiť ako z prvotriednej reštaurácie. Toto musíte skúsiť!
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie reznou stranou nahor.
2. Pomocou mašľovačky potrieme zemiaky olejom a rovnomerne ich osolíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 až 40 minút, alebo kým nie sú mäkké a na povrchu krásne zlatisté.
3. Kým sa pečú zemiaky, uvaríme si vajíčka. Vložíme ich do menšieho hrnca s vodou a varíme natvrdo, približne 10 minút od bodu varu. Po uvarení ich schladíme studenou vodou a ošúpeme.
Príprava kôprovej omáčky:
4. V druhom, väčšom hrnci roztopíme maslo. Pridáme hladkú múku a na miernom ohni miešame, kým nevytvoríme svetlú zápražku.
5. Hotovú zápražku zalejeme mliekom a necháme ju variť po dobu 15 minút.
6. Omáčku dochutíme soľou, cukrom a octom. Vlejeme do nej smotanu na varenie a varíme ďalších 5 minút.
7. Nakoniec do omáčky pridáme nasekaný čerstvý kôpor, premiešame a varíme už len jednu minútu. Potom hrniec odstavíme z ohňa.
Servírovanie:
8. Na tanier naservírujeme porciu horúcej kôprovej omáčky, pridáme upečené zemiaky a prekrojené vajíčko natvrdo. Ihneď podávame.
Poznámky
1. Pri dochucovaní omáčky octom a cukrom odporúčam postupovať po menších dávkach a vždy ochutnať. Každý má rád iný pomer sladkej a kyslej chuti, takto si ju vyladíte presne pre seba.2. Ak nemáte poruke zemiaky, táto omáčka je absolútne fantastická aj s klasickou parenou knedľou alebo vareným hovädzím mäsom.3. Omáčku si môžem pripraviť aj deň vopred a uskladniť ju v chladničke. Na druhý deň ju len pomaly ohrejem. Môže trochu zhustnúť, v takom prípade ju stačí zriediť trochou mlieka.4. Pre extra chrumkavé zemiaky ich rada pred pečením krátko (asi 5 minút) predvarím v osolenej vode. Potom ich scedím, nechám obschnúť, polejem olejom a pečiem.