Publikované: 25. septembra 2025, 13:57
Ak ste doteraz hľadali ten pravý, dokonalý recept na domáce langoše, vaša cesta je na konci. Toto sú ony – neuveriteľne mäkké, vláčne a nadýchané, presne ako tie najlepšie z jarmoku alebo z kúpaliska. A to veľké tajomstvo? Je ním jedna úplne bežná a lacná surovina, ktorú máte určite v chladničke – obyčajný kefír. Ten urobí s cestom hotové zázraky.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ kysnutie)
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: cca 15-20 langošov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus (bez prízdob)
- Trend: Domáca klasika / Comfort Food
Potrebujeme
- 1 kg hladkej múky (+ 100 g na podsypanie)
- 400 ml vlažnej vody
- 400 ml kefíru (izbovej teploty)
- 1 PL sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvého)
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- rastlinný olej na vyprážanie
Na potretie (klasika)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 50 ml horúcej vody
- kečup, tatárska omáčka, strúhaný syr
Postup prípravy
- Príprava kvásku. Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte cukor a rozdrobte alebo nasypte droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte 1 kg preosiatej múky so soľou. V strede urobte jamku.
- Do jamky nalejte pripravený kvások a kefír izbovej teploty. Vareškou alebo v kuchynskom robote začnite spracovávať cesto.
- Mieste približne 8-10 minút, kým nevznikne hladké, mäkké a pružné cesto.
- Prvé kysnutie. Misu zľahka vymažte olejom, vložte do nej cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Delenie a druhé kysnutie. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 15 až 20 rovnakých častí. Z každej vytvarujte malý bochníček.
- Bochníčky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 15–20 minút.
- Tvarovanie a smaženie. V hlbšej a širšej panvici alebo hrnci rozohrejte vysokú vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na stredne silnom plameni.
- Naolejujte si ruky. Zoberte jeden bochníček a prstami ho jemne naťahujte a roztláčajte od stredu k okrajom. Vytvorte tak tenkú placku s hrubšími okrajmi.
- Langoš opatrne vložte do horúceho oleja a smažte z každej strany 1–2 minúty do krásnej zlatohnedej farby.
- Hotové langoše vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na mriežku alebo papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný olej.
- Podávanie. Kým sa langoše smažia, pripravte si cesnakovú zmes: roztlačte cesnak, zmiešajte ho so soľou a zalejte horúcou vodou. Horúce langoše potrite touto zmesou a dochuťte kečupom, tatárskou omáčkou a syrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalé tvarovanie? Langoše nikdy nevaľkajte valčekom, pretože by stratili svoju nadýchanosť a bubliny. Najlepší trik je dobre si naolejovať ruky a cesto prstami jemne naťahovať a roztláčať od stredu smerom k okrajom. Stred tak zostane tenký a okraje krásne hrubé a po upečení nafúknuté.
- Kefír izbovej teploty je kľúčový. Pred pridaním do cesta naozaj nechajte kefír aspoň hodinu postáť na kuchynskej linke, aby nebol ľadový priamo z chladničky. Studené suroviny by výrazne spomalili alebo úplne zastavili proces kysnutia a cesto by nenarástlo správne.
Jednoduché variácie
- Zemiakové langoše: Pre ešte vláčnejšie cesto, ktoré vydrží mäkké aj na druhý deň, pridajte do misy s múkou jeden väčší, najemno nastrúhaný zemiak uvarený v šupke a vychladnutý.
- Slaninkové alebo syrové cesto: Priamo do cesta pred prvým kysnutím môžete zapracovať nadrobno nakrájanú a opraženú slaninku alebo 100 g nahrubo nastrúhaného tvrdého syra.
Výsledkom sú langoše, ktoré sú tak mäkké a chutné, že sa im žiadne kupované polotovary ani zďaleka nevyrovnajú. Podávajte ich klasicky, potreté cesnakom, s kečupom a štedrou vrstvou strúhaného syra.
Recept je inšpirovaný od Gunel Ahmedova, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
