Search

Konečne recept na langoše, ktoré sú mäkké ako pavučinka. Tajomstvo je v jednej bežnej surovine.

Domáce langoše
Domáce langoše

Obsah receptu

Publikované: 25. septembra 2025, 13:57

Ak ste doteraz hľadali ten pravý, dokonalý recept na domáce langoše, vaša cesta je na konci. Toto sú ony – neuveriteľne mäkké, vláčne a nadýchané, presne ako tie najlepšie z jarmoku alebo z kúpaliska. A to veľké tajomstvo? Je ním jedna úplne bežná a lacná surovina, ktorú máte určite v chladničke – obyčajný kefír. Ten urobí s cestom hotové zázraky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút (+ kysnutie)
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: cca 15-20 langošov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus (bez prízdob)
  • Trend: Domáca klasika / Comfort Food

Potrebujeme

  • 1 kg hladkej múky (+ 100 g na podsypanie)
  • 400 ml vlažnej vody
  • 400 ml kefíru (izbovej teploty)
  • 1 PL sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvého)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na potretie (klasika)

  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 50 ml horúcej vody
  • kečup, tatárska omáčka, strúhaný syr

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku. Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte cukor a rozdrobte alebo nasypte droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte 1 kg preosiatej múky so soľou. V strede urobte jamku.
  3. Do jamky nalejte pripravený kvások a kefír izbovej teploty. Vareškou alebo v kuchynskom robote začnite spracovávať cesto.
  4. Mieste približne 8-10 minút, kým nevznikne hladké, mäkké a pružné cesto.
  5. Prvé kysnutie. Misu zľahka vymažte olejom, vložte do nej cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Delenie a druhé kysnutie. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 15 až 20 rovnakých častí. Z každej vytvarujte malý bochníček.
  7. Bochníčky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 15–20 minút.
  8. Tvarovanie a smaženie. V hlbšej a širšej panvici alebo hrnci rozohrejte vysokú vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na stredne silnom plameni.
  9. Naolejujte si ruky. Zoberte jeden bochníček a prstami ho jemne naťahujte a roztláčajte od stredu k okrajom. Vytvorte tak tenkú placku s hrubšími okrajmi.
  10. Langoš opatrne vložte do horúceho oleja a smažte z každej strany 1–2 minúty do krásnej zlatohnedej farby.
  11. Hotové langoše vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na mriežku alebo papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný olej.
  12. Podávanie. Kým sa langoše smažia, pripravte si cesnakovú zmes: roztlačte cesnak, zmiešajte ho so soľou a zalejte horúcou vodou. Horúce langoše potrite touto zmesou a dochuťte kečupom, tatárskou omáčkou a syrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalé tvarovanie? Langoše nikdy nevaľkajte valčekom, pretože by stratili svoju nadýchanosť a bubliny. Najlepší trik je dobre si naolejovať ruky a cesto prstami jemne naťahovať a roztláčať od stredu smerom k okrajom. Stred tak zostane tenký a okraje krásne hrubé a po upečení nafúknuté.
  2. Kefír izbovej teploty je kľúčový. Pred pridaním do cesta naozaj nechajte kefír aspoň hodinu postáť na kuchynskej linke, aby nebol ľadový priamo z chladničky. Studené suroviny by výrazne spomalili alebo úplne zastavili proces kysnutia a cesto by nenarástlo správne.

Jednoduché variácie

  • Zemiakové langoše: Pre ešte vláčnejšie cesto, ktoré vydrží mäkké aj na druhý deň, pridajte do misy s múkou jeden väčší, najemno nastrúhaný zemiak uvarený v šupke a vychladnutý.
  • Slaninkové alebo syrové cesto: Priamo do cesta pred prvým kysnutím môžete zapracovať nadrobno nakrájanú a opraženú slaninku alebo 100 g nahrubo nastrúhaného tvrdého syra.

Výsledkom sú langoše, ktoré sú tak mäkké a chutné, že sa im žiadne kupované polotovary ani zďaleka nevyrovnajú. Podávajte ich klasicky, potreté cesnakom, s kečupom a štedrou vrstvou strúhaného syra.

Recept je inšpirovaný od Gunel Ahmedova, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty