Tento klasický falošný žĺtkový krém je základom pre mnohé koláče, najmä medovníky. Je jemný a vďaka špeciálnemu postupu sa vždy podarí. Tento falošný žĺtkový krém je skvelou alternatívou k pudingovým práškom a chutí oveľa lepšie.
Celé tajomstvo spočíva vo varení nad parou (vodný kúpeľ). Krém sa tak nikdy nezrazí ani nepripáli. Vyskúšate tento poctivý recept?
Ako správne pripraviť falošný žĺtkový krém?
Celé vajcia vyšľahajte s cukrom a múkou. Pridajte mlieko a vanilku. Varte vo vodnom kúpeli za stáleho miešania do zhustnutia. Do horúceho krému na záver vmiešajte maslo.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 15-20 minút
- Počet porcií: 1 dávka (na 1 tortu alebo medovník)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 340 kcal/100 g
Potrebujeme
(1 šálka = 250 ml)
- 2 vajcia
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 PL hladkej múky (kopcovité)
- 2 šálky mlieka (cca 500 ml)
- 100 g masla
- 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
Postup prípravy
- Pripravte si vodný kúpeľ. Do väčšieho hrnca dajte zovrieť vodu (asi do 1/3 objemu).
- Do menšieho hrnca (alebo kovovej misy, ktorá naň pasuje) rozbite 2 celé vajcia.
- Pridajte cukor a metličkou vajcia s cukrom rozšľahajte, kým sa nespoja a mierne nespenia.
- Do zmesi preosejte hladkú múku a pridajte vanilkový extrakt. Dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Postupne, tenkým prúdom, prilievajte studené mlieko a neustále miešajte.
- Misu (hrniec) položte nad paru (vriacu vodu). Dno misy sa nesmie dotýkať hladiny vody.
- Za stáleho miešania metličkou varte krém. Bude to trvať 10 až 15 minút.
- Krém pomaly začne hustnúť. Varte ho, kým nemá konzistenciu hustého pudingu.
- Keď je krém hustý, odstavte ho z tepla.
- Do ešte horúceho krému ihneď pridajte na kocky nakrájané studené maslo.
- Miešajte metličkou, kým sa maslo úplne nerozpustí a nespojí s krémom na hladkú emulziu.
Tipy na záver
- Proti koži: Aby sa na kréme pri chladnutí neurobila koža, ihneď po uvarení ho prikryte potravinárskou fóliou. Fólia sa musí dotýkať povrchu krému.
- Trpezlivosť nad parou: Krém nad parou hustne pomaly. Neprestávajte miešať, najmä pri dne a okrajoch misy. Je to záruka, že sa vajcia nezrazia.
Jednoduché variácie
- Kakaový krém: Do múky pridajte 2 PL kvalitného kakaa.
- Kávový krém: Do mlieka pridajte 1 ČL instantnej kávy.
Časté otázky (FAQ)
Prečo variť krém vo vodnom kúpeli? Je to bezpečná metóda pre začiatočníkov. Priame teplo by mohlo vajcia zraziť (urobiť praženicu). Para ohrieva krém jemne a rovnomerne.
Môžem použiť Zlatý klas namiesto múky? Áno, môžete nahradiť múku Zlatým klasom (kukuričným škrobom), krém bude ešte jemnejší a lesklejší.
Krém mi po vychladnutí príliš stuhol. Je to normálne. Pred plnením torty ho stačí znova krátko prešľahať mixérom pri izbovej teplote a opäť zjemnie.
Krém je po úplnom vychladnutí ideálny na plnenie medových plátov, tort alebo piškót. Skladujte ho v chladničke, zakrytý fóliou, kde vydrží 2-3 dni.
Recept vychádza z tradičných rodinných postupov, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Objavila som RECEPT na “falošnú” nanukovú tortu: Žiadne pečenie, len sa chladí
- Najlepší falošný parížsky krém len z 3 surovín: Tento bleskový recept si zamilujete
- Falošné zemiakové placky zo starého chleba: Tento RECEPT je geniálna záchrana!
- Naučil som sa, ako pripraviť falošný zákusok ECLAIRS z dlhých piškót: Je famózny!
- Najlepšie nepečené vanilkové rezy: Tento RECEPT na falošný krémeš si zamilujete!
