Search

Keď neviete čo variť: Božské cestoviny s mletým mäsom hotové raz-dva! (RECEPT)

Cestoviny s mletým mäsom
Cestoviny s mletým mäsom

Obsah receptu

Cestoviny s mletým mäsom patria medzi tie jedlá, ktoré nikdy nesklamú a zachránia vás, keď nemáte veľa času alebo nápadov na varenie. Tento RECEPT predstavuje lahodnú a pomerne rýchlu verziu obľúbenej klasiky, kde základ tvorí jednoduchá omáčka z čerstvých paradajok, cibule a cesnaku, spojená s kvalitným hovädzím mäsom. Celé jedlo je korunované štedrou dávkou roztopenej mozzarelly, ktorá mu dodáva neodolateľnú krémovosť a ťahavosť. Ak hľadáte inšpiráciu na výdatný obed alebo večeru, ktorá zasýti celú rodinu a pripravíte ju bez zbytočnej námahy, tieto božské cestoviny sú tou správnou voľbou. Výsledok je taký chutný, že si recept určite budete pýtať aj vy!

Výhodou tohto receptu je jeho jednoduchosť a využitie základných surovín, ktoré máte často doma po ruke. Príprava omáčky mixovaním je rýchla a aj keď vyžaduje krátku redukciu, stále patrí medzi svižnejšie varianty. Roztopená mozzarella na záver premení tieto obyčajné cestoviny s mletým mäsom na skutočnú lahôdku, ktorej neodolajú deti ani dospelí. Ideálna voľba pre zaneprázdnené dni, keď si chcete dopriať teplé a uspokojujúce jedlo.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: 3 (výdatné)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme

Paradajková omáčka

  • 3 ks väčších zrelých paradajok
  • 1 ks menšej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • Soľ podľa chuti

Cestoviny

  • 200 g obľúbených cestovín (napr. penne, fusilli, rigatoni)
  • Soľ (na varenie cestovín)
  • cca 2 litre vody

Mleté mäso

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix hovädzieho a bravčového)
  • 1/2 ks cibule
  • 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • Štipka sušených chilli kúskov (voliteľné, podľa preferovanej pikantnosti)
  • Sušené oregano podľa chuti (cca 1 lyžička)
  • Olivový olej na restovanie (cca 2-3 lyžice)
  • 200 g syra mozzarella (strúhaná alebo vcelku na nastrúhanie)

Na dokončenie (voliteľné)

  • Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na posypanie

Postup prípravy

Príprava paradajkovej omáčky

  1. Paradajky umyte, zbavte stopiek a prekrojte na polovice alebo štvrtiny. Cibuľu (1 ks) a cesnak (1 strúčik) ošúpte a nakrájajte nahrubo.
  2. Vložte paradajky, cibuľu a cesnak do mixéra. Pridajte lyžičku cukru a soľ podľa chuti. Všetko spolu dôkladne rozmixujte na hladkú zmes.
  3. Rozmixovanú paradajkovú zmes prelejte do menšieho hrnca a na miernom ohni priveďte do varu. Občas premiešajte a varte (redukujte), kým omáčka mierne nezhustne a neodparí sa časť vody (cca 10-15 minút).

Čo nesadiť k paradajkám
TIP na dnes
7 rastlín, ktoré nikdy nesadte vedľa paradajok: Zastavili by ich rast a prilákali škodcov

Varenie cestovín a príprava mäsa

  1. Kým sa redukuje omáčka, dajte variť cestoviny. Do väčšieho hrnca nalejte vodu (cca 2 litre), dobre ju osoľte a priveďte do varu.
  2. Do vriacej vody vsypte cestoviny a varte ich podľa návodu na obale tak, aby boli uvarené “na skus” (al dente). Uvarené cestoviny sceďte (trochu vody z varenia si môžete odložiť bokom).
  3. Medzitým si pripravte mäsovú zmes. Zvyšnú polovicu cibule nakrájajte nadrobno.
  4. Na väčšej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita.
  5. K cibuli pridajte mleté mäso. Vareškou ho rozdeľte na menšie kúsky a za občasného miešania opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nestratí ružovú farbu.
  6. Opečené mäso dochuťte soľou a mletým čiernym korením.

Dokončenie a podávanie

  1. K mäsu prilejte pripravenú zredukovanú paradajkovú omáčku. Premiešajte.
  2. Pridajte sušené oregano a prípadne štipku chilli kúskov. Všetko spolu premiešajte a nechajte krátko prevariť (cca 5 minút), aby sa chute spojili. Ak je omáčka príliš hustá, môžete priliať trochu vody z varenia cestovín.
  3. Do hotovej mäsovo-paradajkovej omáčky pridajte scedené uvarené cestoviny a dobre premiešajte, aby sa cestoviny rovnomerne obalili omáčkou.
  4. Panvicu stiahnite z ohňa. Povrch cestovín rovnomerne posypte nahrubo nastrúhanou mozzarellou.
  5. Panvicu prikryte pokrievkou a nechajte syr pár minút rozpustiť teplom z cestovín a omáčky.
  6. Akonáhle je syr roztopený a krásne sa ťahá, môžete tieto božské cestoviny s mletým mäsom ihneď servírovať. Na tanieri ich môžete ozdobiť lístkami čerstvej bazalky alebo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Výber mäsa: Ja najradšej používam kvalitné mleté hovädzie mäso, ale výborný je aj mix hovädzieho a bravčového. Dôležité je mäso dobre opiecť, aby nebolo sivé a pustilo šťavu.
  2. Omáčka: Ak nemáte poruke čerstvé paradajky, môžete použiť aj kvalitné lúpané paradajky z konzervy (cca 400g balenie). Chuť bude trochu iná, ale stále výborná. Pre bohatšiu chuť odporúčam pridať do omáčky aj trochu paradajkového pretlaku počas restovania mäsa.
  3. Syr: Okrem mozzarelly môžete použiť aj iný dobre sa topiaci syr, napríklad čedar, eidam alebo goudu. Ja niekedy kombinujem mozzarellu s trochou parmezánu pre výraznejšiu syrovú chuť.
  4. Dochutenie: Nebojte sa experimentovať s bylinkami. Okrem oregana sa do omáčky hodí aj tymian alebo rozmarín. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte viac chilli alebo pár kvapiek tabasca.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Keď naozaj neviete čo variť a tlačí vás čas, tieto cestoviny s mletým mäsom sú skvelou voľbou. Sú rýchle, jednoduché a vďaka roztopenej mozzarelle aj nesmierne lákavé. Vyskúšajte tento RECEPT a presvedčte sa sami!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Super chutné

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty