Cestoviny s mletým mäsom patria medzi tie jedlá, ktoré nikdy nesklamú a zachránia vás, keď nemáte veľa času alebo nápadov na varenie. Tento RECEPT predstavuje lahodnú a pomerne rýchlu verziu obľúbenej klasiky, kde základ tvorí jednoduchá omáčka z čerstvých paradajok, cibule a cesnaku, spojená s kvalitným hovädzím mäsom. Celé jedlo je korunované štedrou dávkou roztopenej mozzarelly, ktorá mu dodáva neodolateľnú krémovosť a ťahavosť. Ak hľadáte inšpiráciu na výdatný obed alebo večeru, ktorá zasýti celú rodinu a pripravíte ju bez zbytočnej námahy, tieto božské cestoviny sú tou správnou voľbou. Výsledok je taký chutný, že si recept určite budete pýtať aj vy!
Výhodou tohto receptu je jeho jednoduchosť a využitie základných surovín, ktoré máte často doma po ruke. Príprava omáčky mixovaním je rýchla a aj keď vyžaduje krátku redukciu, stále patrí medzi svižnejšie varianty. Roztopená mozzarella na záver premení tieto obyčajné cestoviny s mletým mäsom na skutočnú lahôdku, ktorej neodolajú deti ani dospelí. Ideálna voľba pre zaneprázdnené dni, keď si chcete dopriať teplé a uspokojujúce jedlo.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: 3 (výdatné)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme
Paradajková omáčka
- 3 ks väčších zrelých paradajok
- 1 ks menšej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička kryštálového cukru
- Soľ podľa chuti
Cestoviny
- 200 g obľúbených cestovín (napr. penne, fusilli, rigatoni)
- Soľ (na varenie cestovín)
- cca 2 litre vody
Mleté mäso
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix hovädzieho a bravčového)
- 1/2 ks cibule
- 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 1 lyžička mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- Štipka sušených chilli kúskov (voliteľné, podľa preferovanej pikantnosti)
- Sušené oregano podľa chuti (cca 1 lyžička)
- Olivový olej na restovanie (cca 2-3 lyžice)
- 200 g syra mozzarella (strúhaná alebo vcelku na nastrúhanie)
Na dokončenie (voliteľné)
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na posypanie
Postup prípravy
Príprava paradajkovej omáčky
- Paradajky umyte, zbavte stopiek a prekrojte na polovice alebo štvrtiny. Cibuľu (1 ks) a cesnak (1 strúčik) ošúpte a nakrájajte nahrubo.
- Vložte paradajky, cibuľu a cesnak do mixéra. Pridajte lyžičku cukru a soľ podľa chuti. Všetko spolu dôkladne rozmixujte na hladkú zmes.
- Rozmixovanú paradajkovú zmes prelejte do menšieho hrnca a na miernom ohni priveďte do varu. Občas premiešajte a varte (redukujte), kým omáčka mierne nezhustne a neodparí sa časť vody (cca 10-15 minút).

Varenie cestovín a príprava mäsa
- Kým sa redukuje omáčka, dajte variť cestoviny. Do väčšieho hrnca nalejte vodu (cca 2 litre), dobre ju osoľte a priveďte do varu.
- Do vriacej vody vsypte cestoviny a varte ich podľa návodu na obale tak, aby boli uvarené “na skus” (al dente). Uvarené cestoviny sceďte (trochu vody z varenia si môžete odložiť bokom).
- Medzitým si pripravte mäsovú zmes. Zvyšnú polovicu cibule nakrájajte nadrobno.
- Na väčšej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita.
- K cibuli pridajte mleté mäso. Vareškou ho rozdeľte na menšie kúsky a za občasného miešania opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nestratí ružovú farbu.
- Opečené mäso dochuťte soľou a mletým čiernym korením.
Dokončenie a podávanie
- K mäsu prilejte pripravenú zredukovanú paradajkovú omáčku. Premiešajte.
- Pridajte sušené oregano a prípadne štipku chilli kúskov. Všetko spolu premiešajte a nechajte krátko prevariť (cca 5 minút), aby sa chute spojili. Ak je omáčka príliš hustá, môžete priliať trochu vody z varenia cestovín.
- Do hotovej mäsovo-paradajkovej omáčky pridajte scedené uvarené cestoviny a dobre premiešajte, aby sa cestoviny rovnomerne obalili omáčkou.
- Panvicu stiahnite z ohňa. Povrch cestovín rovnomerne posypte nahrubo nastrúhanou mozzarellou.
- Panvicu prikryte pokrievkou a nechajte syr pár minút rozpustiť teplom z cestovín a omáčky.
- Akonáhle je syr roztopený a krásne sa ťahá, môžete tieto božské cestoviny s mletým mäsom ihneď servírovať. Na tanieri ich môžete ozdobiť lístkami čerstvej bazalky alebo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Výber mäsa: Ja najradšej používam kvalitné mleté hovädzie mäso, ale výborný je aj mix hovädzieho a bravčového. Dôležité je mäso dobre opiecť, aby nebolo sivé a pustilo šťavu.
- Omáčka: Ak nemáte poruke čerstvé paradajky, môžete použiť aj kvalitné lúpané paradajky z konzervy (cca 400g balenie). Chuť bude trochu iná, ale stále výborná. Pre bohatšiu chuť odporúčam pridať do omáčky aj trochu paradajkového pretlaku počas restovania mäsa.
- Syr: Okrem mozzarelly môžete použiť aj iný dobre sa topiaci syr, napríklad čedar, eidam alebo goudu. Ja niekedy kombinujem mozzarellu s trochou parmezánu pre výraznejšiu syrovú chuť.
- Dochutenie: Nebojte sa experimentovať s bylinkami. Okrem oregana sa do omáčky hodí aj tymian alebo rozmarín. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte viac chilli alebo pár kvapiek tabasca.

Keď naozaj neviete čo variť a tlačí vás čas, tieto cestoviny s mletým mäsom sú skvelou voľbou. Sú rýchle, jednoduché a vďaka roztopenej mozzarelle aj nesmierne lákavé. Vyskúšajte tento RECEPT a presvedčte sa sami!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Super chutné