Hľadáte recept na cestoviny, ktoré ohúria aj náročných jedákov? Vyskúšajte tieto karamelizované cibuľové cestoviny s pancettou a bielym vínom! Jemná krémová omáčka z karamelizovanej cibule, slanej pancetty a bieleho vína v kombinácii s lahodnými šampiňónmi a cestovinami vám zaručene prinesie nezabudnuteľný zážitok.
Túžite po lahodnom a zároveň jednoduchom jedle, ktoré zvládne aj začínajúci kuchár? Tieto karamelizované cibuľové cestoviny s pancettou a bielym vínom sú presne pre vás! Krok za krokom vás prevedieme prípravou lahodnej omáčky a na konci si vychutnáte dokonalé krémové cestoviny, ktoré si zamiluje celá rodina.
Karamelizované cibuľové cestoviny s pancettou a bielym vínom
Ingrediencie:
Na omáčku:
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky kuracieho vývaru alebo možno nahradiť opäť hovädzím vývarom
- 1 šálka smotany na varenie
- 1 čajová lyžička palivej omáčky
- 1 čajová lyžička worčesterovej omáčky
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky oregana
Na dokončenie:
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 225 g šampiňónov
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 115 g pancetty, nakrájanej na kocky
- 2/3 šálky suchého bieleho vína
- 3 polievkové lyžice masla
- 3 stredne veľké žlté cibule, nakrájané na jemno
- 4 strúčiky cesnaku, nastrúhané
- 3 polievkové lyžice múky
- 1/2 šálky strúhaného syra – napríklad mozzarella
- 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 340 g cestovín
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie na omáčku zmiešajte v miske a odložte bokom.
- Na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte šampiňóny a restujte približne 3 minúty. Pridajte k šampiňónom soľ, čo zvýrazní ich chuť. Ďalej pridajte pancettu a restujte ďalšie 3-4 minúty. Vyberte zmes z panvice a odložte bokom.
- Do tej istej panvice pridajte víno.
- K vínu pridajte maslo a nakrájanú cibuľu. Varte, a zmes často premiešavajte, po dobu približne 10 minút.
- Znížte teplotu na nízku a pokračujte vo varení, až do kým cibuľa nebude karamelizovaná, trvá to asi ďalších 30-35 minút. Môžete pridať viac olivového oleja alebo vína, ak je to potrebné.
- Počas toho, kým sa cibuľa karamelizuje začnite variť vodu na cestoviny. Postupujte podľa návodu na obale.
- Pridajte k cibuli cesnak a varte cca 1 minútu. Pridajte múku a varte ďalšie 2 minúty za stáleho miešania.
- Pridávajte pripravenú omáčku po malých dávkach, za stáleho miešania. Zmes priveďte k varu.
- Znížte teplotu omáčky na nízku a postupne pridávajte syr, opäť za stáleho miešania, až kým sa nevmieša poriadne do zmesi.
- Pridajte šampiňóny a pancettu a premiešajte. K omáčke pridajte cestoviny, premiešajte a podávajte!
Tipy:
- Pre extra bohatú chuť môžete do omáčky pridať lyžicu masla alebo smotany na varenie.
- Cestoviny môžete podľa chuti dochutiť napríklad čerstvou petržlenovou vňaťou alebo parmezánom.
- Zvyšky týchto cestovín môžete skladovať v chladničke až 3 dni.
Karamelizované cibuľové cestoviny s pancettou a bielym vínom – Video recept:
Tieto cestoviny s pancettou a bielym vínom sú úžasnou kombináciou chutí a jednoduchosti prípravy. Vďaka lahodnej omáčke, kvalitným surovinám a rýchlej príprave sa stanú vašim obľúbeným receptom na chutné a vydarené cestoviny. Vyskúšajte ich a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Zapečené cestoviny s karfiolom, syrom a Prosciuttom: Jednoduchý a rýchly recept podľa babky Stanky
Rýchle krémové cestoviny so zeleninou: Veľmi dobré a jednoduché!
Krémové hummusové cestoviny so špenátom: Rýchly a chutný obed pre uponáhľané dni!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála The Cozy Cook