Jemné pečené buchty podľa receptu mojej babky z dediny, ktoré si každý obľúbi!

Jemné pečené buchty
Jemné pečené buchty

Obsah receptu

Jemné, voňavé pečené buchty plnené marmeládou, ktoré si zamiluje každý! Tento tradičný recept našich babičiek vás prenesie do kuchyne plnej domáceho tepla a vône čerstvo upečeného pečiva. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom, ktorý zvládne každý.

Hľadáte recept na dokonalé pečené buchty, ktoré sú jemné a lahodné? Vyskúšajte tento overený recept, ktorý pochádza od mojej babičky z dediny. S jemným cestom, sladkou náplňou a posypaním cukrom si ho zamilujete!

Jemné pečené buchty

Ingrediencie:

  • 500 ml teplého mlieka
  • 100 ml studenej vody
  • 40 g čerstvého droždia (alebo 15 g sušeného droždia)
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 50 ml oleja
  • vanilkový cukor
  • 800 – 900 g polohrubej múky
  • 50 g masla (na potretie)
  • Marmeláda na plnenie
  • Vlašské orechy (voliteľné)
  • Práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Do veľkej misy nalejte teplé mlieko a studenú vodu.
  • Pridajte droždie a cukor, premiešajte a nechajte 10 minút odpočívať, kým sa droždie neaktivuje.
  • Pridajte vajcia a olej a vanilkový cukor, dobre premiešajte.
  • Postupne pridávajte múku a miesite, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
  • Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.

Tvarovanie buhtlí:

  • Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
  • Pomocou pohára alebo formičky vykrajujte kruhy.
  • Do stredu každého kruhu pridajte lyžičku marmelády a prípadne aj vlašské orechy.
  • Zabaľte do guličky a pevne uzavrite.
  • Guličky ukladajte na plech vymastený maslom.

Druhé kysnutie:

  • Guličky prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.

Pečenie:

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Rozpustite 50 g masla a potrite ním vrch buchtičiek.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.

Dokončenie:

  • Po upečení ešte horúce buhtle potrite zvyšným rozpusteným maslom.
  • Nechajte mierne vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  • Cesto nenechávajte prekysnúť, aby zostalo jemné a nadýchané.
  • Ak nemáte marmeládu, môžete buchty plniť aj tvarohom, makom alebo džemom podľa chuti.
  • Pre lepšiu chuť môžete do cesta pridať štipku škorice alebo citrónovej kôry.
  • Ak máte radi chrumkavý povrch, potrite buchty pred pečením rozšľahaným vajcom namiesto masla.

Jemné pečené buchty – Video recept:

Vychutnajte si tento tradičný recept na pečené buchty, ktorý v sebe nesie kúsok histórie a spomienok na staré časy. Pečené buchty sú ideálne ako dezert, raňajky alebo občerstvenie k poobedňajšej káve. Ich jemnosť a vôňa vás určite očaria!

Súvisiace články:

Recept na neskutočne chutné tvarohové buchty ako od babičky. Pečiem ich vždy keď mám doma kocku tvarohu

Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!

Najlepšie pečené veľkonočné buchty ako do babičky: Krásne nadýchané a mäkké ako vatička


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recept

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty