Jemné, voňavé pečené buchty plnené marmeládou, ktoré si zamiluje každý! Tento tradičný recept našich babičiek vás prenesie do kuchyne plnej domáceho tepla a vône čerstvo upečeného pečiva. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom, ktorý zvládne každý.
Hľadáte recept na dokonalé pečené buchty, ktoré sú jemné a lahodné? Vyskúšajte tento overený recept, ktorý pochádza od mojej babičky z dediny. S jemným cestom, sladkou náplňou a posypaním cukrom si ho zamilujete!
Jemné pečené buchty
Ingrediencie:
- 500 ml teplého mlieka
- 100 ml studenej vody
- 40 g čerstvého droždia (alebo 15 g sušeného droždia)
- 2 vajcia
- 1 polievková lyžica cukru
- 50 ml oleja
- vanilkový cukor
- 800 – 900 g polohrubej múky
- 50 g masla (na potretie)
- Marmeláda na plnenie
- Vlašské orechy (voliteľné)
- Práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Do veľkej misy nalejte teplé mlieko a studenú vodu.
- Pridajte droždie a cukor, premiešajte a nechajte 10 minút odpočívať, kým sa droždie neaktivuje.
- Pridajte vajcia a olej a vanilkový cukor, dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte múku a miesite, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
Tvarovanie buhtlí:
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
- Pomocou pohára alebo formičky vykrajujte kruhy.
- Do stredu každého kruhu pridajte lyžičku marmelády a prípadne aj vlašské orechy.
- Zabaľte do guličky a pevne uzavrite.
- Guličky ukladajte na plech vymastený maslom.
Druhé kysnutie:
- Guličky prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Rozpustite 50 g masla a potrite ním vrch buchtičiek.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.
Dokončenie:
- Po upečení ešte horúce buhtle potrite zvyšným rozpusteným maslom.
- Nechajte mierne vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.
Tipy:
- Cesto nenechávajte prekysnúť, aby zostalo jemné a nadýchané.
- Ak nemáte marmeládu, môžete buchty plniť aj tvarohom, makom alebo džemom podľa chuti.
- Pre lepšiu chuť môžete do cesta pridať štipku škorice alebo citrónovej kôry.
- Ak máte radi chrumkavý povrch, potrite buchty pred pečením rozšľahaným vajcom namiesto masla.
Jemné pečené buchty – Video recept:
Vychutnajte si tento tradičný recept na pečené buchty, ktorý v sebe nesie kúsok histórie a spomienok na staré časy. Pečené buchty sú ideálne ako dezert, raňajky alebo občerstvenie k poobedňajšej káve. Ich jemnosť a vôňa vás určite očaria!
Súvisiace články:
Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!
Najlepšie pečené veľkonočné buchty ako do babičky: Krásne nadýchané a mäkké ako vatička
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recept