Search

Jemné pečené buchty podľa receptu mojej babky z dediny, ktoré si každý obľúbi!

Jemné pečené buchty
Jemné pečené buchty

Obsah receptu

Publikované: 4. septembra 2024, 00:00

Jemné, voňavé pečené buchty plnené marmeládou, ktoré si zamiluje každý! Tento tradičný recept našich babičiek vás prenesie do kuchyne plnej domáceho tepla a vône čerstvo upečeného pečiva. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom, ktorý zvládne každý.

Hľadáte recept na dokonalé pečené buchty, ktoré sú jemné a lahodné? Vyskúšajte tento overený recept, ktorý pochádza od mojej babičky z dediny. S jemným cestom, sladkou náplňou a posypaním cukrom si ho zamilujete!

Jemné pečené buchty

Ingrediencie:

  • 500 ml teplého mlieka
  • 100 ml studenej vody
  • 40 g čerstvého droždia (alebo 15 g sušeného droždia)
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 50 ml oleja
  • vanilkový cukor
  • 800 – 900 g polohrubej múky
  • 50 g masla (na potretie)
  • Marmeláda na plnenie
  • Vlašské orechy (voliteľné)
  • Práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Do veľkej misy nalejte teplé mlieko a studenú vodu.
  • Pridajte droždie a cukor, premiešajte a nechajte 10 minút odpočívať, kým sa droždie neaktivuje.
  • Pridajte vajcia a olej a vanilkový cukor, dobre premiešajte.
  • Postupne pridávajte múku a miesite, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
  • Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.

Tvarovanie buhtlí:

  • Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
  • Pomocou pohára alebo formičky vykrajujte kruhy.
  • Do stredu každého kruhu pridajte lyžičku marmelády a prípadne aj vlašské orechy.
  • Zabaľte do guličky a pevne uzavrite.
  • Guličky ukladajte na plech vymastený maslom.

Druhé kysnutie:

  • Guličky prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.

Pečenie:

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Rozpustite 50 g masla a potrite ním vrch buchtičiek.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.

Dokončenie:

  • Po upečení ešte horúce buhtle potrite zvyšným rozpusteným maslom.
  • Nechajte mierne vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  • Cesto nenechávajte prekysnúť, aby zostalo jemné a nadýchané.
  • Ak nemáte marmeládu, môžete buchty plniť aj tvarohom, makom alebo džemom podľa chuti.
  • Pre lepšiu chuť môžete do cesta pridať štipku škorice alebo citrónovej kôry.
  • Ak máte radi chrumkavý povrch, potrite buchty pred pečením rozšľahaným vajcom namiesto masla.

Jemné pečené buchty – Video recept:

Vychutnajte si tento tradičný recept na pečené buchty, ktorý v sebe nesie kúsok histórie a spomienok na staré časy. Pečené buchty sú ideálne ako dezert, raňajky alebo občerstvenie k poobedňajšej káve. Ich jemnosť a vôňa vás určite očaria!

Súvisiace články:

Recept na neskutočne chutné tvarohové buchty ako od babičky. Pečiem ich vždy keď mám doma kocku tvarohu

Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!

Najlepšie pečené veľkonočné buchty ako do babičky: Krásne nadýchané a mäkké ako vatička


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recept

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty