Search

Jemná ako pavučinka: RECEPT na pravú švajčiarsku roládu s mascarpone

Obsah receptu

Hľadáte recept na tú najjemnejšiu roládu, akú ste kedy jedli? Takú, ktorá je ľahučká a nadýchaná ako pavučinka a priam sa rozplýva na jazyku? Potom si uložte tento RECEPT na pravú švajčiarsku roládu! Je to presne ten typ dezertu, ktorý vyzerá zložito a luxusne, no s naším vylepšeným postupom ho zvládnete ako profesionál. Vláčne cesto a lahodný krém z mascarpone tvoria dokonalý pár, ktorému nikto neodolá. Pripravte sa na dezert, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu.

Možno ste už s roládou bojovali a skončilo sa to polámaným cestom. Dnes vám ukážeme spoľahlivý postup, ako pripraviť dokonale pružné cesto a ako ho správne zrolovať, aby sa to už nikdy nestalo. Príprava krému je už len hračka. Verte mi, s týmto receptom sa niet čoho báť a výsledok bude stáť za to.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: 15-18 minút
  • Čas chladnutia a tuhnutia: cca 1.5 hodiny
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na jemné cesto:

  • 6 ks vajec (izbovej teploty, bielky a žĺtky oddelene)
  • 65 g kryštálového cukru
  • 60 g rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • 80 g plnotučného mlieka
  • 100 g tortovej alebo hladkej múky
  • ¼ ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL citrónovej šťavy (alebo vínneho octu)

Na krém z mascarpone:

  • 120 g smotany na šľahanie (aspoň 40%, dobre vychladená)
  • 100 g mascarpone (izbovej teploty)
  • 18 g práškového cukru
  • ¼ ČL vanilkového extraktu

Postup prípravy

Príprava cesta (správny postup je kľúčový):

  1. Rúru si predhrejeme na 170 °C. Pripravíme si plech (cca 25×35 cm) a vystelieme ho papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešame olej a mlieko. Postupne do nich metličkou zašľaháme žĺtky, jeden po druhom, a nakoniec vanilkový extrakt.
  3. Do tejto zmesi preosejeme múku a vymiešame hladké, polotekuté cesto. Odložíme bokom.
  4. V druhej, dokonale čistej a suchej mise začneme šľahať bielky. Keď začnú peniť, pridáme citrónovú šťavu. Postupne, po lyžiciach, pridávame cukor a šľaháme, kým nezískame pevný a lesklý sneh (tuhé špičky).
  5. Dôležitý krok: Teraz sneh zľahka spojíme so žĺtkovým cestom. Asi tretinu snehu zľahka vmiešame do žĺtkovej zmesi, aby sa trochu odľahčila.
  6. Následne zvyšok snehu opatrne a jemne vmiešame (prekladáme stierkou) do cesta, kým sa hmoty nespoja. Miešame len krátko, aby sme nestratili nadýchanosť.

Pečenie a rolovanie (aby sa roláda nezlomila):

  1. Cesto vylejeme na pripravený plech a rovnomerne rozotrieme.
  2. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 18 minút. Cesto je hotové, keď je na dotyk pružné a povrch je jemne zlatistý.
  3. Kľúčový krok proti zlomeniu: Hneď po vytiahnutí z rúry preklopíme upečený plát na čistý papier na pečenie. Opatrne stiahneme papier, na ktorom sa cesto piekol.
  4. Ešte horúce cesto aj s novým papierom pevne, ale jemne zrolujeme. Takto zrolované ho necháme na mriežke úplne vychladnúť.

Príprava krému a finálne dokončenie:

  1. Kým roláda chladne, pripravíme krém. V miske vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku.
  2. V druhej miske krátko premiešame mascarpone izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom a vanilkou.
  3. Do mascarpone zmesi opatrne stierkou vmiešame vyšľahanú šľahačku, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém.
  4. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme. Rovnomerne ju potrieme pripraveným krémom.
  5. Roládu opäť pevne zrolujeme (teraz už bez papiera), zabalíme do fólie a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby krém stuhol a chute sa prepojili.
  6. Pred podávaním môžeme roládu posypať práškovým cukrom a nakrájať na rezy.

Videorecept

Tipy

  1. Dávam si pozor, aby som sneh do cesta naozaj len zľahka prekladal a nemiešal ho zbesilo. Všetok ten vzduch v snehu je to, čo robí roládu takou nadýchanou.
  2. Ak chcem krém ešte pevnejší, napríklad pod poťahovú hmotu, pridám doň jeden stužovač šľahačky. Vyšľahám ho spolu so smotanou.
  3. Do stredu rolády, na krém, niekedy uložím pás čerstvého ovocia – maliny alebo na kúsky nakrájané jahody sú úplne najlepšie. Vyzerá to krásne v reze.
  4. Namiesto posypania cukrom niekedy povrch rolády polejem rozpustenou bielou čokoládou. Je to ešte väčšia dobrota.

S týmto spoľahlivým receptom sa už rolád báť nemusíte. Výsledok je naozaj elegantný a chuťovo dokonalý dezert, ktorý zvládnete aj doma. Dúfam, že vám bude chutiť a že sa stane ozdobou vášho stola.

Recept je inšpirovaný verziou od Qiong Cooking, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty