Hľadáte recept na tú najjemnejšiu roládu, akú ste kedy jedli? Takú, ktorá je ľahučká a nadýchaná ako pavučinka a priam sa rozplýva na jazyku? Potom si uložte tento RECEPT na pravú švajčiarsku roládu! Je to presne ten typ dezertu, ktorý vyzerá zložito a luxusne, no s naším vylepšeným postupom ho zvládnete ako profesionál. Vláčne cesto a lahodný krém z mascarpone tvoria dokonalý pár, ktorému nikto neodolá. Pripravte sa na dezert, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu.
Možno ste už s roládou bojovali a skončilo sa to polámaným cestom. Dnes vám ukážeme spoľahlivý postup, ako pripraviť dokonale pružné cesto a ako ho správne zrolovať, aby sa to už nikdy nestalo. Príprava krému je už len hračka. Verte mi, s týmto receptom sa niet čoho báť a výsledok bude stáť za to.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: 15-18 minút
- Čas chladnutia a tuhnutia: cca 1.5 hodiny
- Počet porcií: 1 roláda (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na jemné cesto:
- 6 ks vajec (izbovej teploty, bielky a žĺtky oddelene)
- 65 g kryštálového cukru
- 60 g rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 80 g plnotučného mlieka
- 100 g tortovej alebo hladkej múky
- ¼ ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL citrónovej šťavy (alebo vínneho octu)
Na krém z mascarpone:
- 120 g smotany na šľahanie (aspoň 40%, dobre vychladená)
- 100 g mascarpone (izbovej teploty)
- 18 g práškového cukru
- ¼ ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy
Príprava cesta (správny postup je kľúčový):
- Rúru si predhrejeme na 170 °C. Pripravíme si plech (cca 25×35 cm) a vystelieme ho papierom na pečenie.
- V miske zmiešame olej a mlieko. Postupne do nich metličkou zašľaháme žĺtky, jeden po druhom, a nakoniec vanilkový extrakt.
- Do tejto zmesi preosejeme múku a vymiešame hladké, polotekuté cesto. Odložíme bokom.
- V druhej, dokonale čistej a suchej mise začneme šľahať bielky. Keď začnú peniť, pridáme citrónovú šťavu. Postupne, po lyžiciach, pridávame cukor a šľaháme, kým nezískame pevný a lesklý sneh (tuhé špičky).
- Dôležitý krok: Teraz sneh zľahka spojíme so žĺtkovým cestom. Asi tretinu snehu zľahka vmiešame do žĺtkovej zmesi, aby sa trochu odľahčila.
- Následne zvyšok snehu opatrne a jemne vmiešame (prekladáme stierkou) do cesta, kým sa hmoty nespoja. Miešame len krátko, aby sme nestratili nadýchanosť.
Pečenie a rolovanie (aby sa roláda nezlomila):
- Cesto vylejeme na pripravený plech a rovnomerne rozotrieme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 18 minút. Cesto je hotové, keď je na dotyk pružné a povrch je jemne zlatistý.
- Kľúčový krok proti zlomeniu: Hneď po vytiahnutí z rúry preklopíme upečený plát na čistý papier na pečenie. Opatrne stiahneme papier, na ktorom sa cesto piekol.
- Ešte horúce cesto aj s novým papierom pevne, ale jemne zrolujeme. Takto zrolované ho necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Príprava krému a finálne dokončenie:
- Kým roláda chladne, pripravíme krém. V miske vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku.
- V druhej miske krátko premiešame mascarpone izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom a vanilkou.
- Do mascarpone zmesi opatrne stierkou vmiešame vyšľahanú šľahačku, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém.
- Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme. Rovnomerne ju potrieme pripraveným krémom.
- Roládu opäť pevne zrolujeme (teraz už bez papiera), zabalíme do fólie a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby krém stuhol a chute sa prepojili.
- Pred podávaním môžeme roládu posypať práškovým cukrom a nakrájať na rezy.
Videorecept
Tipy
- Dávam si pozor, aby som sneh do cesta naozaj len zľahka prekladal a nemiešal ho zbesilo. Všetok ten vzduch v snehu je to, čo robí roládu takou nadýchanou.
- Ak chcem krém ešte pevnejší, napríklad pod poťahovú hmotu, pridám doň jeden stužovač šľahačky. Vyšľahám ho spolu so smotanou.
- Do stredu rolády, na krém, niekedy uložím pás čerstvého ovocia – maliny alebo na kúsky nakrájané jahody sú úplne najlepšie. Vyzerá to krásne v reze.
- Namiesto posypania cukrom niekedy povrch rolády polejem rozpustenou bielou čokoládou. Je to ešte väčšia dobrota.
S týmto spoľahlivým receptom sa už rolád báť nemusíte. Výsledok je naozaj elegantný a chuťovo dokonalý dezert, ktorý zvládnete aj doma. Dúfam, že vám bude chutiť a že sa stane ozdobou vášho stola.
Recept je inšpirovaný verziou od Qiong Cooking, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.