Hľadáte recept na jednoduché čokoládové donuty, ktoré sú pečené v rúre, nie vyprážané? Tieto donuty sú úžasne vláčne, plné kakaovej chuti a vďaka pečeniu sú ľahšou alternatívou ku klasike. Pripravte si ich na oslavu alebo len tak ku káve a uvidíte, ako rýchlo zmiznú.
Ich príprava je prekvapivo rýchla a zvládne ju naozaj každý. Máte chuť na sladké? Poďme na to, výsledok stojí za to!
Ako sa robia pečené čokoládové donuty?
Zmiešajte suché ingrediencie (múku, kakao, cukor, kypriace látky) a zvlášť mokré (cmar, olej, vajce). Obe zmesi zľahka spojte, cesto rozvaľkajte a vykrojte donuty. Upečte v rúre na 190 °C asi 10 minút. Vychladnuté namáčajte do čokoládovej polevy.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 10 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kus
Potrebujeme
Cesto
- 280 g hladkej múky
- 30 g kvalitného kakaového prášku
- 70 g kryštálového cukru
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 3/4 ČL soli
- 240 ml cmaru
- 60 ml rastlinného oleja (4 PL)
- 1 ks vajce
- 1 ČL vanilkového extraktu
Čokoládová poleva
- 120 g horkej čokolády (aspoň 50 % kakaa)
- 120 ml smotany na šľahanie (33 %)
Na zdobenie
- nasekané orechy (vlašské, lieskové)
- farebné cukrárske posýpky
Postup prípravy
Príprava cesta
- Rúru predhrejte na 190 °C a veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie: preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok, jedlú sódu, cukor a soľ.
- V druhej, menšej miske, metličkou prešľahajte všetky mokré ingrediencie: cmar, olej, vajíčko a vanilkový extrakt.
- Mokré ingrediencie nalejte k suchým a stierkou alebo vareškou ich len zľahka a rýchlo spojte, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto nemiešajte príliš dlho.
Tvarovanie a pečenie
- Pracovnú dosku jemne pomúčte a cesto na nej rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
- Pomocou okrúhlej formičky (pohára) s priemerom cca 7-8 cm vykrajujte kolieska. Menším vykrajovačom (alebo vrchnákom z fľaše) vykrojte v strede dieru.
- Vykrojené donuty opatrne preložte na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre 9–10 minút. Skúste špajdľou, či sú upečené. Po vytiahnutí musia byť mäkké. Nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke.
Dokončenie s polevou
- Kým donuty chladnú, pripravte polevu. Čokoládu nalámte na malé kúsky do misky.
- Smotanu na šľahanie zohrejte v malom hrnci tesne pod bod varu. Nesmie vrieť.
- Horúcou smotanou zalejte čokoládu, nechajte minútu postáť a potom metličkou vymiešajte dohladka, kým nevznikne lesklá ganache poleva.
- Vychladnuté donuty namáčajte vrchnou stranou do polevy, nechajte odkvapkať a ihneď posypte nasekanými orechmi alebo cukrárskym sypaním. Polevu nechajte stuhnúť.
Videorecept
Tipy
- Cesto neprepracujte, inak budú donuty tuhé. Miešajte len kým sa suroviny nespoja.
- Ak nemáte vykrajovače, môžete cesto naplniť do cukrárskeho vrecka a striekať krúžky priamo na plech.
- Pre inú chuť polevy použite mliečnu alebo bielu čokoládu.
Tieto pečené donuty sú dôkazom, že aj maškrtenie môže byť o niečo ľahšie. Sú tak dobré, že im neodolá žiadna návšteva.
Recept vychádza z verzie od Home Cooking Adventure, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
