Search

Jednoduché čokoládové donuty – pečené v rúre, nie v oleji

Hromada domácich pečených čokoládových donutov s polevou a posypaných orechmi na bielom tanieri.
Jednoduché pečené čokoládové donuty

Obsah receptu

Publikované: 14. júla 2025, 12:00

Hľadáte recept na jednoduché čokoládové donuty, ktoré sú pečené v rúre, nie vyprážané? Tieto donuty sú úžasne vláčne, plné kakaovej chuti a vďaka pečeniu sú ľahšou alternatívou ku klasike. Pripravte si ich na oslavu alebo len tak ku káve a uvidíte, ako rýchlo zmiznú.

Ich príprava je prekvapivo rýchla a zvládne ju naozaj každý. Máte chuť na sladké? Poďme na to, výsledok stojí za to!

Ako sa robia pečené čokoládové donuty?

Zmiešajte suché ingrediencie (múku, kakao, cukor, kypriace látky) a zvlášť mokré (cmar, olej, vajce). Obe zmesi zľahka spojte, cesto rozvaľkajte a vykrojte donuty. Upečte v rúre na 190 °C asi 10 minút. Vychladnuté namáčajte do čokoládovej polevy.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 10 minút
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kus

Potrebujeme

Cesto

  • 280 g hladkej múky
  • 30 g kvalitného kakaového prášku
  • 70 g kryštálového cukru
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 3/4 ČL soli
  • 240 ml cmaru
  • 60 ml rastlinného oleja (4 PL)
  • 1 ks vajce
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Čokoládová poleva

  • 120 g horkej čokolády (aspoň 50 % kakaa)
  • 120 ml smotany na šľahanie (33 %)

Na zdobenie

  • nasekané orechy (vlašské, lieskové)
  • farebné cukrárske posýpky

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Rúru predhrejte na 190 °C a veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie: preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok, jedlú sódu, cukor a soľ.
  3. V druhej, menšej miske, metličkou prešľahajte všetky mokré ingrediencie: cmar, olej, vajíčko a vanilkový extrakt.
  4. Mokré ingrediencie nalejte k suchým a stierkou alebo vareškou ich len zľahka a rýchlo spojte, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto nemiešajte príliš dlho.

Tvarovanie a pečenie

  1. Pracovnú dosku jemne pomúčte a cesto na nej rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
  2. Pomocou okrúhlej formičky (pohára) s priemerom cca 7-8 cm vykrajujte kolieska. Menším vykrajovačom (alebo vrchnákom z fľaše) vykrojte v strede dieru.
  3. Vykrojené donuty opatrne preložte na pripravený plech.
  4. Pečte v predhriatej rúre 9–10 minút. Skúste špajdľou, či sú upečené. Po vytiahnutí musia byť mäkké. Nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke.

Dokončenie s polevou

  1. Kým donuty chladnú, pripravte polevu. Čokoládu nalámte na malé kúsky do misky.
  2. Smotanu na šľahanie zohrejte v malom hrnci tesne pod bod varu. Nesmie vrieť.
  3. Horúcou smotanou zalejte čokoládu, nechajte minútu postáť a potom metličkou vymiešajte dohladka, kým nevznikne lesklá ganache poleva.
  4. Vychladnuté donuty namáčajte vrchnou stranou do polevy, nechajte odkvapkať a ihneď posypte nasekanými orechmi alebo cukrárskym sypaním. Polevu nechajte stuhnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto neprepracujte, inak budú donuty tuhé. Miešajte len kým sa suroviny nespoja.
  2. Ak nemáte vykrajovače, môžete cesto naplniť do cukrárskeho vrecka a striekať krúžky priamo na plech.
  3. Pre inú chuť polevy použite mliečnu alebo bielu čokoládu.

Tieto pečené donuty sú dôkazom, že aj maškrtenie môže byť o niečo ľahšie. Sú tak dobré, že im neodolá žiadna návšteva.

Recept vychádza z verzie od Home Cooking Adventure, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty