Hľadáte tip na sýty obed či večeru z jedného plechu? Tieto šťavnaté zapekané zemiaky s mletým mäsom sú plné bohatej chuti. Milujem, ako sa všetky chute prepoja pri pečení. Upečte si s nami fantastické zapekané zemiaky s mletým mäsom.
Kúzlo tohto receptu je v jednoduchom vrstvení surovín, ktoré šetrí váš čas a námahu. Zabudnite na zložité prípravy. Je to ideálne jedlo na rušný týždeň. Kto u vás doma miluje zapekané jedlá?
Ako správne pripraviť zapekané zemiaky s mletým mäsom?
Pripravte si mäsovú zmes a zeleninovú omáčku. Do zapekacej misy striedavo navrstvite plátky zemiakov a mäsovú zmes. Všetko zalejte omáčkou a pečte v rúre dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 40–50 min
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného plechu / Úspora času
Potrebujeme
Mäsová zmes
- 500 g mletého mäsa (mix)
- 1 menšia cibuľa
- 1 vajce
- 2 lyžice strúhanky
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie
Zeleninová omáčka
- 1 väčšia cibuľa
- 1 väčšia mrkva
- 1 červená paprika
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica jemného ajvaru
- 200 ml vody alebo vývaru
- 2 lyžičky cukru
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Ostatné
- cca 1 kg zemiakov (varný typ B)
- Kôpor a petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si hlbší pekáč alebo zapekaciu misu.
- Najprv mäsová zmes: V mise zmiešajte mleté mäso s najemno nasekanou cibuľou, vajíčkom, strúhankou, tymiánom, soľou a korením. Dobre rukou premiešajte.
- Potom zeleninová omáčka: Vo väčšej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
- Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu a na pásiky nakrájanú papriku. Restujte ďalšie 3–4 minúty.
- K zelenine pridajte paradajkový pretlak, ajvar, soľ, korenie a cukor. Krátko premiešajte.
- Zalejte vodou alebo vývarom. Prikryte a na miernom ohni varte približne 5–7 minút. Nakoniec do hotovej omáčky vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (hrubé asi 3–4 mm).
- Teraz vrstvite. Na dno pekáča rozložte polovicu plátkov zemiakov. Jemne ich osoľte.
- Na zemiaky rovnomerne rozotrite celú pripravenú mäsovú zmes.
- Na mäso poukladajte zvyšnú polovicu plátkov zemiakov.
- Všetko rovnomerne zalejte pripravenou zeleninovou omáčkou.
- Pekáč prikryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30 minút.
- Potom alobal opatrne odstráňte. Dopečte ďalších 15–20 minút, kým nie sú zemiaky na povrchu zlatisté a mäkké.
- Pred podávaním nechajte jedlo pár minút odpočinúť. Ozdobte čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Pre syrovú kôrku posypte zemiaky pred dopekaním strúhaným syrom.
- Namiesto ajvaru môžete použiť lyžicu mletej sladkej papriky a pretlačený strúčik cesnaku.
- Jedlo je výborné aj na druhý deň, keď sa chute ešte viac prepoja.
Variácie
- Talianska verzia: Pridajte do omáčky sušené oregano a bazalku pre stredomorskú chuť.
- Pikantná verzia: Do mäsovej zmesi alebo omáčky pridajte štipku mletého chilli.
- Bezmäsitá verzia: Namiesto mäsa použite vrstvu červenej šošovice, húb alebo baklažánu.
Časté otázky
Sú zemiaky po 40-50 minútach naozaj mäkké? Áno, ak sú nakrájané na tenké plátky a pečú sa v šťavnatej omáčke pod alobalom, zmäknú dokonale.
Môžem použiť iný druh mäsa? Samozrejme, recept funguje skvele aj s čisto hovädzím, bravčovým alebo mletým morčacím mäsom.
Odporúčané recepty
Záver
Toto jedlo je stávka na istotu pre celú rodinu. Podávajte ho s kyslou uhorkou alebo čerstvým šalátom.
Recept vychádza z verzie Lecker schnell, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
