Search

Jedlo z jedného plechu: Vyskúšajte tieto šťavnaté zapekané zemiaky s mletým mäsom

zapekané zemiaky s mletým mäsom
zapekané zemiaky s mletým mäsom

Obsah receptu

Publikované: 10. augusta 2025, 09:06

Hľadáte tip na sýty obed či večeru z jedného plechu? Tieto šťavnaté zapekané zemiaky s mletým mäsom sú plné bohatej chuti. Milujem, ako sa všetky chute prepoja pri pečení. Upečte si s nami fantastické zapekané zemiaky s mletým mäsom.

Kúzlo tohto receptu je v jednoduchom vrstvení surovín, ktoré šetrí váš čas a námahu. Zabudnite na zložité prípravy. Je to ideálne jedlo na rušný týždeň. Kto u vás doma miluje zapekané jedlá?

Ako správne pripraviť zapekané zemiaky s mletým mäsom?

Pripravte si mäsovú zmes a zeleninovú omáčku. Do zapekacej misy striedavo navrstvite plátky zemiakov a mäsovú zmes. Všetko zalejte omáčkou a pečte v rúre dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas pečenia: 40–50 min
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 600 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného plechu / Úspora času

Potrebujeme

Mäsová zmes

  • 500 g mletého mäsa (mix)
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 vajce
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • Soľ a čierne korenie

Zeleninová omáčka

  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 červená paprika
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica jemného ajvaru
  • 200 ml vody alebo vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Ostatné

  • cca 1 kg zemiakov (varný typ B)
  • Kôpor a petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si hlbší pekáč alebo zapekaciu misu.
  2. Najprv mäsová zmes: V mise zmiešajte mleté mäso s najemno nasekanou cibuľou, vajíčkom, strúhankou, tymiánom, soľou a korením. Dobre rukou premiešajte.
  3. Potom zeleninová omáčka: Vo väčšej panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita.
  4. Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu a na pásiky nakrájanú papriku. Restujte ďalšie 3–4 minúty.
  5. K zelenine pridajte paradajkový pretlak, ajvar, soľ, korenie a cukor. Krátko premiešajte.
  6. Zalejte vodou alebo vývarom. Prikryte a na miernom ohni varte približne 5–7 minút. Nakoniec do hotovej omáčky vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
  7. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (hrubé asi 3–4 mm).
  8. Teraz vrstvite. Na dno pekáča rozložte polovicu plátkov zemiakov. Jemne ich osoľte.
  9. Na zemiaky rovnomerne rozotrite celú pripravenú mäsovú zmes.
  10. Na mäso poukladajte zvyšnú polovicu plátkov zemiakov.
  11. Všetko rovnomerne zalejte pripravenou zeleninovou omáčkou.
  12. Pekáč prikryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30 minút.
  13. Potom alobal opatrne odstráňte. Dopečte ďalších 15–20 minút, kým nie sú zemiaky na povrchu zlatisté a mäkké.
  14. Pred podávaním nechajte jedlo pár minút odpočinúť. Ozdobte čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre syrovú kôrku posypte zemiaky pred dopekaním strúhaným syrom.
  2. Namiesto ajvaru môžete použiť lyžicu mletej sladkej papriky a pretlačený strúčik cesnaku.
  3. Jedlo je výborné aj na druhý deň, keď sa chute ešte viac prepoja.

Variácie

  • Talianska verzia: Pridajte do omáčky sušené oregano a bazalku pre stredomorskú chuť.
  • Pikantná verzia: Do mäsovej zmesi alebo omáčky pridajte štipku mletého chilli.
  • Bezmäsitá verzia: Namiesto mäsa použite vrstvu červenej šošovice, húb alebo baklažánu.

Časté otázky

Sú zemiaky po 40-50 minútach naozaj mäkké? Áno, ak sú nakrájané na tenké plátky a pečú sa v šťavnatej omáčke pod alobalom, zmäknú dokonale.

Môžem použiť iný druh mäsa? Samozrejme, recept funguje skvele aj s čisto hovädzím, bravčovým alebo mletým morčacím mäsom.

Odporúčané recepty

Záver

Toto jedlo je stávka na istotu pre celú rodinu. Podávajte ho s kyslou uhorkou alebo čerstvým šalátom.

Recept vychádza z verzie Lecker schnell, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty