Jablká sú teraz v plnej paráde, tak čo keby sme upiekli niečo fajné? Tento koláčik lahodný jablkový zázrak je ako pohladenie od babky – jemný, voňavý a plný šťavnatých jabĺčok. Upečieme ho spolu?
Nebojte sa, nie je to nič zložité. Cesto sa urobí raz-dva, jabĺčka sa podusia do mäkka a krém je len také malé šľahanie. A výsledok? Mňam! Celá rodina si bude oblizovať prsty.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
- Vanilín (vanilkový cukor)
- 120 g cukru
- 100 g hladkej múky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Veľkosť formy: 25×25 cm
Jablková náplň:
- 500 g jabĺk
- 600 ml jablkovej šťavy
- 50 g cukru
- 60 g kukuričného škrobu
- 100 ml jablkovej šťavy
Na krém:
- 400 g smotanového syra alebo jemného tvarohu
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
Postup prípravy:
1. Príprava cesta:
- V miske vyšľahajte 4 vajcia s vanilkovým cukrom, štipkou soli a cukrom, až kým nebudú nadýchané.
- Preosejte múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva, a pridajte ich k vyšľahanej vajcovej zmesi. Dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Cesto vylejte do formy (25×25 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.
2. Príprava jablkovej náplne:
- Jablká očistite, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do panvice. Pridajte cukor a 600 ml jablkovej šťavy, a varte na strednom ohni.
- Po 5 minútach pridajte kukuričný škrob rozpustený v 100 ml jablkovej šťavy. Pridajte tiež vanilkový cukor.
- Zmes stále miešajte, až kým nezhustne. Potom nechajte mierne vychladnúť.
3. Príprava krému:
- Smotanový syr (alebo jemný tvaroh) zmiešajte so šľahačkovou smotanou a práškovým cukrom.
- Všetko dobre vyšľahajte do hladkého krému.
4. Skladanie koláča:
- Upečené cesto nechajte vychladnúť a následne ho prerežte na polovicu.
- Na spodnú časť cesta navrstvite jablkovú zmes a krém.
- Pridajte druhú polovicu cesta, na vrch navrstvite zvyšok jablkovej zmesi a ozdobte zvyšným krémom.
- Koláč vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby stuhol a chute sa spojili.
5. Servírovanie:
- Podávajte vychladené, najlepšie s šálkou kávy alebo čaju.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Jablká: Použite jablká, ktoré máte radi. Ja mám najradšej tie kyslejšie, dodajú koláčiku šmrnc.
- Cesto: Dajte si záležať na vyšľahaní vajec s cukrom, cesto bude potom krásne nadýchané.
- Náplň: Ak máte radi škoricu, pridajte štipku do jablkovej zmesi. Bude to voňať ešte lepšie!
- Krém: Ak nemáte smotanový syr, pokojne použite jemný tvaroh. Bude to rovnako dobré.
- Trpezlivosť: Nechajte koláč poriadne vychladnúť v chladničke. Chute sa krásne spoja a bude to ešte lepšie.
Video recept:
Tak čo, milé moje, ideme na to? Tento koláčik lahodný jablkový zázrak je ako stvorený na jesenné popoludnie s šálkou teplého čaju. A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou ho upečiete. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Sladké jablkové slimáky ako z cukrárne – jemné, nadýchané kysnuté cesto s náplňou z jabĺk a škorice
Slávny alsaský jablkový koláč! Neskutočne chutný, veľmi jednoduchý a rýchly!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Recepty sú jednoduché