Jablkový zázrak – tento veľmi chutný koláčik s nádychom jesene je lahodný a jemný, s výraznou chuťou jabĺk

jablkový zázrak
Lahodný jablkový zázrak

Obsah receptu

Jablká sú teraz v plnej paráde, tak čo keby sme upiekli niečo fajné? Tento koláčik lahodný jablkový zázrak je ako pohladenie od babky – jemný, voňavý a plný šťavnatých jabĺčok. Upečieme ho spolu?

Nebojte sa, nie je to nič zložité. Cesto sa urobí raz-dva, jabĺčka sa podusia do mäkka a krém je len také malé šľahanie. A výsledok? Mňam! Celá rodina si bude oblizovať prsty.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • Vanilín (vanilkový cukor)
  • 120 g cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Veľkosť formy: 25×25 cm

Jablková náplň:

  • 500 g jabĺk
  • 600 ml jablkovej šťavy
  • 50 g cukru
  • 60 g kukuričného škrobu
  • 100 ml jablkovej šťavy

Na krém:

  • 400 g smotanového syra alebo jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru

Postup prípravy:

1. Príprava cesta:

  • V miske vyšľahajte 4 vajcia s vanilkovým cukrom, štipkou soli a cukrom, až kým nebudú nadýchané.
  • Preosejte múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva, a pridajte ich k vyšľahanej vajcovej zmesi. Dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  • Cesto vylejte do formy (25×25 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.

2. Príprava jablkovej náplne:

  • Jablká očistite, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do panvice. Pridajte cukor a 600 ml jablkovej šťavy, a varte na strednom ohni.
  • Po 5 minútach pridajte kukuričný škrob rozpustený v 100 ml jablkovej šťavy. Pridajte tiež vanilkový cukor.
  • Zmes stále miešajte, až kým nezhustne. Potom nechajte mierne vychladnúť.

3. Príprava krému:

  • Smotanový syr (alebo jemný tvaroh) zmiešajte so šľahačkovou smotanou a práškovým cukrom.
  • Všetko dobre vyšľahajte do hladkého krému.

4. Skladanie koláča:

  • Upečené cesto nechajte vychladnúť a následne ho prerežte na polovicu.
  • Na spodnú časť cesta navrstvite jablkovú zmes a krém.
  • Pridajte druhú polovicu cesta, na vrch navrstvite zvyšok jablkovej zmesi a ozdobte zvyšným krémom.
  • Koláč vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby stuhol a chute sa spojili.

5. Servírovanie:

  • Podávajte vychladené, najlepšie s šálkou kávy alebo čaju.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Jablká: Použite jablká, ktoré máte radi. Ja mám najradšej tie kyslejšie, dodajú koláčiku šmrnc.
  2. Cesto: Dajte si záležať na vyšľahaní vajec s cukrom, cesto bude potom krásne nadýchané.
  3. Náplň: Ak máte radi škoricu, pridajte štipku do jablkovej zmesi. Bude to voňať ešte lepšie!
  4. Krém: Ak nemáte smotanový syr, pokojne použite jemný tvaroh. Bude to rovnako dobré.
  5. Trpezlivosť: Nechajte koláč poriadne vychladnúť v chladničke. Chute sa krásne spoja a bude to ešte lepšie.

Video recept:

Tak čo, milé moje, ideme na to? Tento koláčik lahodný jablkový zázrak je ako stvorený na jesenné popoludnie s šálkou teplého čaju. A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou ho upečiete. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Lahodný jablkový koláč s kyslou smotanou a drobenkou – tento koláčik si naozaj musíte upiecť. Stane sa vaším obľúbeným

Sladké jablkové slimáky ako z cukrárne – jemné, nadýchané kysnuté cesto s náplňou z jabĺk a škorice

Slávny alsaský jablkový koláč! Neskutočne chutný, veľmi jednoduchý a rýchly!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Recepty sú jednoduché

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty