Táto polievka je pre mňa spomienkou na detstvo a prázdniny na dedine. Presne takto má chutiť poctivá zemiaková polievka – hustá vďaka zápražke, plná zeleniny a voňavá po hubách, cesnaku a majoránke. Je to jedlo, ktoré pohladí na duši, zasýti a dokonale zahreje.
Základom bohatej chuti je poctivá cibuľová zápražka na masle a voda zo sušených húb, ktorá polievke dodá tú správnu hĺbku. Tieto dva kroky nikdy nevynechajte. Pripravíte si túto klasiku so mnou?
Ako sa varí hustá zemiaková polievka?
Na masle urobte cibuľovú zápražku s múkou. Zalejte ju vývarom, pridajte nakrájanú zeleninu, zemiaky a vopred namočené huby. Uvarte domäkka a na záver dochuťte prelisovaným cesnakom a sušenou majoránkou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ namáčanie húb)
- Čas varenia: 30 minút
- Počet porcií: 4-6
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/porcia
- Trend: Low-budget / Tradičný recept
Potrebujeme
- 400 g zemiakov
- 200 g mrkvy
- 100 g koreňového zeleru
- 1 stredne veľká cibuľa
- kúsok póru (cca 10 cm)
- 30 g sušených húb
- 100 g masla
- 2 PL hladkej múky
- 1 l vývaru alebo vody (+ voda z húb)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 ČL sušenej majoránky
- 2 bobkové listy
- ½ ČL celej rasce
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy
Príprava surovín
- Sušené huby zalejte v miske horúcou vodou a nechajte ich namočené aspoň 1 hodinu. Vodu z nich v žiadnom prípade nevylievajte!
- Všetku zeleninu očistite. Mrkvu, zeler a zemiaky nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a pór nasekajte nadrobno.
Varenie polievky
- Vo väčšom hrnci rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a restujte ju dozlatista.
- K cibuli prisypte hladkú múku a za stáleho miešania vytvorte svetlú zápražku. Restujte ju asi 1 minútu, aby stratila surovú chuť.
- Zápražku zalejte studeným vývarom alebo vodou a metličkou rýchlo rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Do polievkového základu pridajte všetku nakrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, pór, zemiaky).
- Pridajte scedené huby a prilejte aj voňavú vodu, v ktorej sa močili.
- Polievku ochuťte soľou, čiernym korením, rascou a pridajte bobkové listy.
- Priveďte do varu a na miernom ohni varte pod pokrievkou približne 20–25 minút, kým nie je všetka zelenina mäkká.
- Na záver do polievky prelisujte strúčiky cesnaku a pridajte majoránku, ktorú rozomliete medzi dlaňami pre uvoľnenie arómy.
- Všetko premiešajte a povarte ešte 2–3 minúty. Potom polievku ochutnajte a podľa potreby dosoľte.
- Pred podávaním vyberte z polievky bobkové listy. Servírujte horúcu, ideálne s krajcom čerstvého chleba.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Najlepšia je na druhý deň. Ak máte čas, polievka je ešte chutnejšia, keď sa všetky chute dokonale prepoja. Pred podávaním ju stačí znova zohriať.
- S čerstvými hubami. Namiesto sušených húb môžete použiť asi 150 g čerstvých lesných húb alebo šampiňónov. Tie stačí na začiatku orestovať spolu s cibuľou.
Jednoduché variácie
- S klobásou: Pre ešte sýtejšiu verziu môžete na začiatku spolu s cibuľou opražiť na kolieska nakrájanú kvalitnú klobásu.
- Smotanová verzia: Na zjemnenie môžete na záver do hotovej polievky vmiešať 100 ml smotany na varenie.
Záver
Výsledkom je hustá, voňavá a poctivá polievka, ktorá vás vráti do detstva a spoľahlivo zasýti. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.