Práve je pondelok popoludní, a hoci je víkend ešte ďaleko, nikdy nie je priskoro začať plánovať niečo výnimočné na blíodiacu sa oslavu. A ak hľadáte tortu, ktorá je absolútne zaručený úspech, práve ste ju našli. Táto orechová torta s nutellovým krémom je božská – nadýchaný orechový korpus, zamatový krém plný chuti Nutelly a chrumkavé oriešky na vrchu. Je to presne ten typ dezertu, ktorý vyzerá a chutí luxusne.
Možno vyzerá ako z cukrárne a vyžaduje si trochu času, no s týmto podrobným postupom ju hravo zvládnete. Prevediem vás každým krokom, od pečenia dokonalého korpusu až po krém, ktorý sa vám nikdy nezrazí. Tá radosť v očiach oslávenca alebo hostí bude stáť za to.
Ako pripraviť najlepšiu orechovú tortu s Nutellou?
Upečiete nadýchaný orechový korpus, ktorý po vychladnutí prerežete na tri pláty. Medzitým si uvaríte vanilkový pudingový základ, ktorý po vychladnutí zašľaháte do masla s Nutellou. Týmto krémom naplníte a potriete celú tortu a na záver ju ozdobíte omrvinkami a orieškami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 minút
- Čas pečenia/varenia: 40 minút
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: 1 torta (cca 12 porcií, ø 26 cm)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
- Trend: Slávnostný dezert
Potrebujeme
Na orechový korpus
- 3 ks vajec
- 140 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 75 ml oleja
- 75 ml vlažného mlieka
- 150 g hladkej múky
- 70 g mletých orechov (mix lieskovce a mandle)
- 7 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 štipka soli
Nutellový krém
- 500 ml mlieka
- 2 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 35 g kukuričného škrobu (Zlatý klas)
- 150 g zmäknutého masla
- 120 g Nutelly
Na dokončenie
- Cca 70 ml mlieka na navlhčenie
- 50 g nasekaných a opražených orechov
- 30 g horkej čokolády
Postup prípravy
1. Príprava korpusu a základu na krém
- Najprv si predhrejte rúru na 175 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 26 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou.
- Oddeľte si žĺtky od bielkov. V mise vyšľahajte žĺtky s oboma druhmi cukru do svetlej a hustej peny. Postupne prilejte olej a mlieko.
- V druhej mise zmiešajte preosiatu múku, mleté orechy a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny.
- Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Ten už len opatrne, stierkou, vmiešajte do cesta.
- Cesto vylejte do formy a pečte 35 – 40 minút. Otestujte špajdľou, či je hotové. Nechajte ho úplne vychladnúť.
- Kým sa korpus pečie, pripravte si základ na krém. V 150 ml mlieka metličkou rozmiešajte vajcia, cukor a škrob.
- Zvyšných 350 ml mlieka dajte variť. Keď zovrie, prilejte doň vajíčkovú zmes a za stáleho miešania uvarte hustý puding.
- Horúci puding prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Dokončenie a skladanie torty
- Keď sú korpus aj puding vychladnuté, dokončite krém. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s Nutellou do peny.
- Po lyžiciach do maslovej zmesi zašľahávajte vychladnutý puding. Obe zmesi musia mať rovnakú teplotu!
- Vychladnutý korpus vyberte z formy. Ak má na vrchu “čiapočku”, zrežte ju do roviny – odrezok si odložte na omrvinky. Korpus prerežte na tri rovnaké pláty.
- Prvý plát položte na podnos, pokvapkajte ho tretinou mlieka a natrite naň štvrtinu krému.
- Položte druhý plát, opäť ho navlhčite mliekom a natrite ďalšou štvrtinou krému. Opakujte aj s tretím plátom.
- Zvyšným krémom potrite vrch aj boky celej torty.
- Odrezok korpusu rozdrobte v rukách na omrvinky a obsypte nimi boky torty.
- Vrch torty ozdobte nasekanými opraženými orechmi a polejte rozpustenou čokoládou.
- Tortu vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
Tipy
- Základ hladkého krému: Pre krém bez zrazenia je absolútne kľúčové, aby mal uvarený pudingový základ aj maslo s Nutellou rovnakú, izbovú teplotu. Maslo najprv vyšľahajte samotné a až potom doň po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý krém.
- Nadýchaný korpus vďaka snehu: Pre najlepší výsledok oddeľte vajíčka. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a ten na záver len opatrne stierkou vmiešajte do cesta. Vďaka tomu bude korpus neuveriteľne ľahký.
- Ako na dokonalé zdobenie: Omrvinky na boky torty získate jednoducho tak, že z upečeného korpusu pred prerezaním zrežete tenkú vrchnú “čiapočku”. Po vychladnutí ju rozdrobíte a máte perfektné zdobenie.
Variácie
- Namiesto mlieka môžete korpusy pokvapkať silnou vychladnutou kávou zmiešanou s kvapkou rumu pre ešte výraznejšiu chuť.
- Ak nemáte lieskovce a mandle, korpus bude skvelý aj s vlašskými orechmi alebo dokonca s mletým makom.
Časté otázky
Môj krém sa zrazil. Dá sa to zachrániť? Áno. Najčastejšie je to spôsobené rozdielnou teplotou surovín. Skúste misku s krémom na chvíľu nahriať fénom alebo nad parou a rýchlo prešľahať.
Musím tortu nechať tak dlho chladiť? Áno. Je to dôležité, aby krém poriadne stuhol, chute sa prepojili a torta sa dala pekne a čisto krájať.
Záver
Výsledkom je luxusná a pritom domáca torta, ktorá je dokonalým zlatým klincom každej oslavy. Podávajte ju dobre vychladenú, aby sa naplno rozvinula jej bohatá krémová chuť.
Recept vychádza z verzie od Торты и Кулинария Cakes & Cooking, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.