Search

Hľadáte tortu na oslavu? Táto orechová torta s nutellovým krémom je zaručený úspech

orechová torta s nutellovým krémom
orechová torta s nutellovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 25. augusta 2025, 14:33

Práve je pondelok popoludní, a hoci je víkend ešte ďaleko, nikdy nie je priskoro začať plánovať niečo výnimočné na blíodiacu sa oslavu. A ak hľadáte tortu, ktorá je absolútne zaručený úspech, práve ste ju našli. Táto orechová torta s nutellovým krémom je božská – nadýchaný orechový korpus, zamatový krém plný chuti Nutelly a chrumkavé oriešky na vrchu. Je to presne ten typ dezertu, ktorý vyzerá a chutí luxusne.

Možno vyzerá ako z cukrárne a vyžaduje si trochu času, no s týmto podrobným postupom ju hravo zvládnete. Prevediem vás každým krokom, od pečenia dokonalého korpusu až po krém, ktorý sa vám nikdy nezrazí. Tá radosť v očiach oslávenca alebo hostí bude stáť za to.

Ako pripraviť najlepšiu orechovú tortu s Nutellou?

Upečiete nadýchaný orechový korpus, ktorý po vychladnutí prerežete na tri pláty. Medzitým si uvaríte vanilkový pudingový základ, ktorý po vychladnutí zašľaháte do masla s Nutellou. Týmto krémom naplníte a potriete celú tortu a na záver ju ozdobíte omrvinkami a orieškami.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 minút
  • Čas pečenia/varenia: 40 minút
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny
  • Počet porcií: 1 torta (cca 12 porcií, ø 26 cm)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
  • Trend: Slávnostný dezert

Potrebujeme

Na orechový korpus

  • 3 ks vajec
  • 140 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 75 ml oleja
  • 75 ml vlažného mlieka
  • 150 g hladkej múky
  • 70 g mletých orechov (mix lieskovce a mandle)
  • 7 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
  • 1 štipka soli

Nutellový krém

  • 500 ml mlieka
  • 2 ks vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 35 g kukuričného škrobu (Zlatý klas)
  • 150 g zmäknutého masla
  • 120 g Nutelly

Na dokončenie

  • Cca 70 ml mlieka na navlhčenie
  • 50 g nasekaných a opražených orechov
  • 30 g horkej čokolády

Postup prípravy

1. Príprava korpusu a základu na krém

  1. Najprv si predhrejte rúru na 175 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 26 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Oddeľte si žĺtky od bielkov. V mise vyšľahajte žĺtky s oboma druhmi cukru do svetlej a hustej peny. Postupne prilejte olej a mlieko.
  3. V druhej mise zmiešajte preosiatu múku, mleté orechy a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny.
  4. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Ten už len opatrne, stierkou, vmiešajte do cesta.
  5. Cesto vylejte do formy a pečte 35 – 40 minút. Otestujte špajdľou, či je hotové. Nechajte ho úplne vychladnúť.
  6. Kým sa korpus pečie, pripravte si základ na krém. V 150 ml mlieka metličkou rozmiešajte vajcia, cukor a škrob.
  7. Zvyšných 350 ml mlieka dajte variť. Keď zovrie, prilejte doň vajíčkovú zmes a za stáleho miešania uvarte hustý puding.
  8. Horúci puding prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Dokončenie a skladanie torty

  1. Keď sú korpus aj puding vychladnuté, dokončite krém. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s Nutellou do peny.
  2. Po lyžiciach do maslovej zmesi zašľahávajte vychladnutý puding. Obe zmesi musia mať rovnakú teplotu!
  3. Vychladnutý korpus vyberte z formy. Ak má na vrchu “čiapočku”, zrežte ju do roviny – odrezok si odložte na omrvinky. Korpus prerežte na tri rovnaké pláty.
  4. Prvý plát položte na podnos, pokvapkajte ho tretinou mlieka a natrite naň štvrtinu krému.
  5. Položte druhý plát, opäť ho navlhčite mliekom a natrite ďalšou štvrtinou krému. Opakujte aj s tretím plátom.
  6. Zvyšným krémom potrite vrch aj boky celej torty.
  7. Odrezok korpusu rozdrobte v rukách na omrvinky a obsypte nimi boky torty.
  8. Vrch torty ozdobte nasekanými opraženými orechmi a polejte rozpustenou čokoládou.
  9. Tortu vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.

Videorecept

Tipy

  1. Základ hladkého krému: Pre krém bez zrazenia je absolútne kľúčové, aby mal uvarený pudingový základ aj maslo s Nutellou rovnakú, izbovú teplotu. Maslo najprv vyšľahajte samotné a až potom doň po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý krém.
  2. Nadýchaný korpus vďaka snehu: Pre najlepší výsledok oddeľte vajíčka. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a ten na záver len opatrne stierkou vmiešajte do cesta. Vďaka tomu bude korpus neuveriteľne ľahký.
  3. Ako na dokonalé zdobenie: Omrvinky na boky torty získate jednoducho tak, že z upečeného korpusu pred prerezaním zrežete tenkú vrchnú “čiapočku”. Po vychladnutí ju rozdrobíte a máte perfektné zdobenie.

Variácie

  • Namiesto mlieka môžete korpusy pokvapkať silnou vychladnutou kávou zmiešanou s kvapkou rumu pre ešte výraznejšiu chuť.
  • Ak nemáte lieskovce a mandle, korpus bude skvelý aj s vlašskými orechmi alebo dokonca s mletým makom.

Časté otázky

Môj krém sa zrazil. Dá sa to zachrániť? Áno. Najčastejšie je to spôsobené rozdielnou teplotou surovín. Skúste misku s krémom na chvíľu nahriať fénom alebo nad parou a rýchlo prešľahať.

Musím tortu nechať tak dlho chladiť? Áno. Je to dôležité, aby krém poriadne stuhol, chute sa prepojili a torta sa dala pekne a čisto krájať.

Záver

Výsledkom je luxusná a pritom domáca torta, ktorá je dokonalým zlatým klincom každej oslavy. Podávajte ju dobre vychladenú, aby sa naplno rozvinula jej bohatá krémová chuť.

Recept vychádza z verzie od Торты и Кулинария Cakes & Cooking, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty