Search

Francúzsky krémeš: Vanilkovo-smotanový dezert s čokoládou

Francúzsky krémeš
Francúzsky krémeš

Obsah receptu

Krémeš je lahodný dezert s bohatou históriou. V 16. storočí sa lístkové cesto plnilo džemom a marmeládou, no francúzsky kuchár Marie-Antoine Carême ho začiatkom 19. storočia naplnil vanilkovým krémom a šľahačkou. Odvtedy si svet užíva pravú chuť krémeša. Francúzsky krémeš je jemný dezert, ktorý kombinuje vanilkový krém, smotanovú šľahačku a chrumkavé lístkové cesto. Tento krémeš vás ohromí svojou lahodnou chuťou a luxusným vzhľadom, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči.

Pripravte si tento ikonický francúzsky dezert s vanilkovým krémom a šľahačkou v kombinácii s horkou čokoládou. Krémeš sa stane neoddeliteľnou súčasťou vašich rodinných osláv a slávnostných príležitostí. Jeho príprava si síce vyžaduje trpezlivosť, ale výsledok rozhodne stojí za to.

Francúzsky krémeš

Ingrediencie:

Lístkové cesto:
  • 2x lístkové cesto vyvaľkané na veľkosť 30 x 24 cm
Pudingový krém:
  • 1 liter mlieka
  • 4 vajcia (strednej veľkosti)
  • 2 lyžice hladkej múky špeciál
  • 120 g pudingového prášku (Zlatý klas)
  • 150 g kryštálového cukru + 1 lyžica cukru (do bielkov)
  • 100 g masla
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkovej pasty
Smotanový krém:
  • 500 ml rastlinnej šľahačky (napr. Vitala)
  • 500 ml 33% živočíšnej smotany na šľahanie (napr. Rajo)
  • 12 g vanilkového cukru
  • 2 lyžice práškového cukru
Čokoládová poleva:
  • 250 g horkej čokolády (napr. Callebaut)
  • 60 g kokosového oleja

Postup prípravy:

Príprava lístkového cesta:

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Dve lístkové cestá vyvaľkajte na veľkosť 30 x 24 cm.
  • Cesto poprepichujte vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
  • Pečte vo vyhriatej rúre približne 15 minút, kým nie je zlatisté. Stačí, aby nebolo surové.
  • Nechajte upečené pláty vychladnúť.

Pudingový krém:

  • Rozdeľte 1 liter mlieka na dve polovice (každá po 500 ml).
  • V miske zmiešajte 500 ml studeného mlieka, 120 g pudingového prášku, 2 lyžice hladkej múky a 4 žĺtky. Dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky.
  • V hrnci zohrejte 500 ml mlieka s 150 g kryštálového cukru a 1 a 1/2 lyžičky vanilkovej pasty.
  • Keď sa mlieko s cukrom zahreje, prilejte doň pudingovú zmes za stáleho miešania.
  • Varte na miernom ohni, za stáleho miešania, kým krém nezhustne (približne 5 minút po zovretí).
  • Medzitým v samostatnej miske začnite šľahať 4 bielky. Keď sú polotuho vyšľahané, pridajte 1 lyžicu kryštálového cukru a vyšľahajte do tuha.
  • Do horúcej pudingovej kaše pridajte 100 g masla a miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
  • Horúcu pudingovú kašu postupne prilievajte do vyšľahaných bielkov, za stáleho miešania, aby vznikol nadýchaný krém.
  • Krém nalejte na jeden z upečených a vychladnutých plátov lístkového cesta, ktorý ste položili na plech alebo do formy.
  • Nechajte krémeš pri izbovej teplote vychladnúť.

Príprava smotanového krému:

  • V miske vyšľahajte 500 ml vychladenej rastlinnej smotany s 12 g vanilkového cukru a 2 lyžicami práškového cukru do tuha.
  • V inej miske vyšľahajte 500 ml vychladenej 33% živočíšnej smotany do tuha.
  • Obe šľahačky opatrne zmiešajte dokopy. Kombinácia rastlinnej a živočíšnej smotany zabezpečí hustejší a stabilnejší krém.
  • Šľahačkový krém rovnomerne rozotrite na vychladený pudingový krém.

Dokončenie krémeša:

  • Na vrch položte druhý plát upečeného lístkového cesta, rovnejšou stranou nahor.
  • Jemne pritlačte a koláč vložte do chladničky vychladiť.

Príprava čokoládovej polevy:

  • Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre roztopte 250 g horkej čokolády spolu so 60 g kokosového oleja.
  • Dobre premiešajte, aby vznikla hladká poleva.
  • Nechajte polevu vychladnúť na približne 29 °C.

Polevanie a chladenie:

  • Vychladený krémeš polejte čokoládovou polevou a rovnomerne rozotrite.
  • Vložte do chladničky na 7 minút, aby poleva stuhla.
  • Teplým nožom (namočeným v horúcej vode a osušeným) najskôr narežte len čokoládovú polevu na požadované porcie, aby sa pri krájaní nelámala.
  • Krémeš potom vložte do chladničky na 12 hodín (najlepšie cez noc).

Krájanie a servírovanie:

  • Na druhý deň pokračujte v krájaní.
  • Pílkovým nožom opatrne prekrojte vrchný plát lístkového cesta.
  • Teplým nožom prekrojte pudingový a smotanový krém, ako aj spodný plát cesta.
  • Podávajte dobre vychladené.

Tipy:

  • Lístkové cesto: Ak chcete, môžete použiť hotové lístkové cesto z obchodu alebo si ho pripraviť podľa vlastného receptu.
  • Pudingový krém: Pri prilievaní horúcej kaše do bielkov dbajte na to, aby ste miešali neustále, aby sa bielky nezrazili.
  • Šľahačkový krém: Kombináciou rastlinnej a živočíšnej šľahačky dosiahnete hustejší a stabilnejší krém, ktorý lepšie drží tvar.
  • Krájanie: Použitie teplého noža uľahčí krájanie a zabezpečí, že vrstvy zostanú pekne oddelené.

Francúzsky krémeš – Video recept:

Francúzsky krémeš je dezert, ktorý prináša do vášho stola závan francúzskej elegancie a sladkej pôžitkárstva. Vďaka jemnému krému, chrumkavému cestu a čokoládovej poleve sa stane obľúbeným dezertom celej rodiny. Pripravte si ho a vychutnajte si chvíle sladkého potešenia.

Súvisiace články:

Karamelovo-šľahačkový krémeš: Lepší ako od babičky!

Vykrajovaný medový krémeš: Najobľúbenejší medový dezert tejto jari

Božský krémeš pripravený za 30 minút: Najjednoduchší rýchly recept!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty