Fantastický šachovnicový jablkový koláč s tvarohom – Lahodný dezert, ktorý musíte vyskúšať

šachovnicový jablkový koláč s tvarohom
Šachovnicový jablkový koláč s tvarohom

Obsah receptu

Máte chuť na lahodný koláč, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči? Vyskúšajte tento fantastický šachovnicový jablkový koláč s tvarohom! Spojenie sladkých jabĺk, jemného tvarohu a krehkého cesta zaručene nadchne každého milovníka dezertov. Recept je jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník, a výsledok stojí za to!

Tento šachovnicový jablkový koláč s tvarohom je skutočným skvostom medzi koláčmi. Nielenže krásne vyzerá vďaka striedaniu jablkovej a tvarohovej plnky, ale aj chutí fantasticky. Kombinácia sladkých jabĺk a jemného tvarohu je jednoducho neodolateľná. Navyše, cesto je krásne krehké a doslova sa rozplýva na jazyku. Pripravte si tento lahodný koláč a uvidíte, že si ho zamiluje celá rodina. Recept je inšpirovaný tradičnými receptami našich babičiek, ale s moderným nádychom.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g masla alebo margarínu
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli

Na plnenie:

  • 4 veľké jablká alebo 6 menších
  • Vanilkový cukor podľa chuti
  • 1 PL mletej škorice
  • 500 g tvarohu
  • 100 g kyslej smotany
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 stredne veľké vajce
  • Štipka vanilkového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1-2 lyžice škrobu alebo múky (ak je potrebné na zahustenie)

Postup prípravy:

1. Príprava cesta:

  • Vyšľahajte maslo s cukrom do peny.
  • Pridajte vajcia, soľ, prášok do pečiva a postupne pridávajte múku, kým nevznikne hladké cesto.
  • Zabaľte cesto do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke asi 40 minút.

2. Príprava plnky:

  • Jablká nastrúhajte a ochutíte vanilkovým cukrom a škoricou.
  • Tvaroh zmiešajte s kyslou smotanou, cukrom a vajíčkom, prípadne pridajte škrob alebo múku, ak je plnka príliš tekutá.

3. Zostavenie koláča:

  • Cesto rozdeľte na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkajte na pomúčenom papieri na pečenie a preložte na plech.
  • Na cesto striedavo nanášajte vrstvy strúhaných jabĺk a tvarohovej plnky.

4. Dokončenie:

  • Druhú polovicu cesta rozvaľkajte a preložte na náplň, okraje upravte a cesto popichajte vidličkou.
  • Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút, kým nezíska zlatistý odtieň.

5. Servírovanie:

  • Po upečení nechajte koláč vychladnúť a nakrájajte ho na kúsky. Podávajte samotný alebo s kopčekom šľahačky.

Tipy:

  1. Ak chcete, aby bol koláč ešte vláčnejší, môžete do jablkovej plnky pridať trochu hrozienok alebo nasekaných orechov.
  2. Tvarohovú plnku môžete ochutiť aj citrónovou kôrou alebo vanilkovým extraktom.
  3. Pred pečením nezabudnite cesto popichať vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúklo.
  4. Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút.
  5. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby sa plnka stihla usadiť.

Video recept:

Veríme, že si tento šachovnicový jablkový koláč s tvarohom zamilujete rovnako ako my. Je to skvelý dezert na každú príležitosť, či už ide o rodinnú oslavu alebo len tak na spríjemnenie popoludnia. Prajeme vám dobrú chuť!

Súvisiace články:

Šťavnatý marhuľovo-tvarohový koláč z hrnčeka: Neodolateľná chuť, ktorú musíte skúsiť!

Jednoduchý tvarohový koláč ako od maminky – často ho pečiem, je rýchly a veľmi chutný

Tvarohový koláč s višňami a maslovou posýpkou – Jednoduchý a veľmi chutný

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varenie s Irinou Khlebnikovou

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty