Máte chuť na lahodný koláč, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči? Vyskúšajte tento fantastický šachovnicový jablkový koláč s tvarohom! Spojenie sladkých jabĺk, jemného tvarohu a krehkého cesta zaručene nadchne každého milovníka dezertov. Recept je jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník, a výsledok stojí za to!
Tento šachovnicový jablkový koláč s tvarohom je skutočným skvostom medzi koláčmi. Nielenže krásne vyzerá vďaka striedaniu jablkovej a tvarohovej plnky, ale aj chutí fantasticky. Kombinácia sladkých jabĺk a jemného tvarohu je jednoducho neodolateľná. Navyše, cesto je krásne krehké a doslova sa rozplýva na jazyku. Pripravte si tento lahodný koláč a uvidíte, že si ho zamiluje celá rodina. Recept je inšpirovaný tradičnými receptami našich babičiek, ale s moderným nádychom.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 2 stredne veľké vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 250 g masla alebo margarínu
- 10 g prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
Na plnenie:
- 4 veľké jablká alebo 6 menších
- Vanilkový cukor podľa chuti
- 1 PL mletej škorice
- 500 g tvarohu
- 100 g kyslej smotany
- 80 g kryštálového cukru
- 1 stredne veľké vajce
- Štipka vanilkového cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 1-2 lyžice škrobu alebo múky (ak je potrebné na zahustenie)
Postup prípravy:
1. Príprava cesta:
- Vyšľahajte maslo s cukrom do peny.
- Pridajte vajcia, soľ, prášok do pečiva a postupne pridávajte múku, kým nevznikne hladké cesto.
- Zabaľte cesto do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke asi 40 minút.
2. Príprava plnky:
- Jablká nastrúhajte a ochutíte vanilkovým cukrom a škoricou.
- Tvaroh zmiešajte s kyslou smotanou, cukrom a vajíčkom, prípadne pridajte škrob alebo múku, ak je plnka príliš tekutá.
3. Zostavenie koláča:
- Cesto rozdeľte na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkajte na pomúčenom papieri na pečenie a preložte na plech.
- Na cesto striedavo nanášajte vrstvy strúhaných jabĺk a tvarohovej plnky.
4. Dokončenie:
- Druhú polovicu cesta rozvaľkajte a preložte na náplň, okraje upravte a cesto popichajte vidličkou.
- Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút, kým nezíska zlatistý odtieň.
5. Servírovanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a nakrájajte ho na kúsky. Podávajte samotný alebo s kopčekom šľahačky.
Tipy:
- Ak chcete, aby bol koláč ešte vláčnejší, môžete do jablkovej plnky pridať trochu hrozienok alebo nasekaných orechov.
- Tvarohovú plnku môžete ochutiť aj citrónovou kôrou alebo vanilkovým extraktom.
- Pred pečením nezabudnite cesto popichať vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúklo.
- Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút.
- Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby sa plnka stihla usadiť.
Video recept:
Veríme, že si tento šachovnicový jablkový koláč s tvarohom zamilujete rovnako ako my. Je to skvelý dezert na každú príležitosť, či už ide o rodinnú oslavu alebo len tak na spríjemnenie popoludnia. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Šťavnatý marhuľovo-tvarohový koláč z hrnčeka: Neodolateľná chuť, ktorú musíte skúsiť!
Jednoduchý tvarohový koláč ako od maminky – často ho pečiem, je rýchly a veľmi chutný
Tvarohový koláč s višňami a maslovou posýpkou – Jednoduchý a veľmi chutný
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varenie s Irinou Khlebnikovou