Domáca kysnutá parená knedľa: Skvelý recept podľa pani Vierky, ktorý sa vždy vydarí

Domáca kysnutá parená knedľa
Domáca kysnutá parená knedľa

Obsah receptu

V strednej Európe pripravujeme jedlá, ku ktorým sa tradične ako príloha podáva knedľa. Obľúbená je žemľová, zemiaková, viedenská, karlovarská alebo klasická kysnutá parená knedľa, ktorá sa podľa skvelého receptu pani Vierky z LiViera Desserts vždy vydarí.

Urobte si doma najlepšiu parenú knedľu podľa overeného receptu pani Vierky z LiViera Desserts. V článku nájdete všetky ingrediencie, podrobný postup a užitočné tipy, aby sa vám knedľa vydarila na prvýkrát.

Domáca kysnutá parená knedľa

Ingrediencie:

  • Na kvások:
    • 100 ml vlažného mlieka
    • 30 g čerstvého droždia
    • 2 g práškového cukru
  • Na cesto:
    • 400 g polohrubej múky
    • 200 g hrubej múky
    • 12 g soli
    • 1 vajce
    • 300 ml mlieka (alebo podľa potreby)
    • 1 rožok alebo žemľa, nakrájaný na malé kocky

Postup prípravy:

  1. Príprava kváska:
    • Vo vlažnom mlieku rozpustite čerstvé droždie a práškový cukor a dobre premiešame.
    • Misku s kváskom vložte do teplého vodného kúpeľa a nechajte 15 minút kvasiť.
  2. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte preosiatu polohrubú a hrubú múku s soľou.
    • Pridajte nakysnutý kvások, vajce a postupne pridávajte mlieko. Množstvo mlieka prispôsobte nasiakavosti múky.
    • Miešajte cesto, kým sa nezačne oddeľovať od stien misky. To obvykle trvá asi 7 minút.
    • Do cesta vmiešajte nakrájaný rožok alebo žemľu, ktorý absorbuje prebytočnú vlhkosť a pomáha zahustiť cesto.
  3. Kysnutie a tvorba knedlí:
    • Cesto posypte múkou, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte v rúre vyhriatej na 40°C kysnúť 50 minút.
    • Po nakysnutí cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti, každú premiesite a vytvarujte do valčeka.
    • Valčeky nechajte pod utierkou kysnúť ďalších 20 minút.
  4. Parenie knedlí:
    • V hrnci rozvaríte vodu. Na vrch uviažeme bavlnenú utierku. Hrniec prikryjeme misou a počkáme kým sa voda rozvarí.
    • Knedle paríme 18-20 minút na mierne vyššej teplote.
  5. Dokončenie a servírovanie:
    • Uvarené knedle poprepichujte, aby ste z nich vypustili prebytočný vzduch.
    • Potrite ich olejom, aby neobschli a nepopraskali.

Tipy:

  • Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť sušené (7 g).
  • Pre ešte bohatšiu chuť pridajte do cesta lyžicu rozpusteného masla.
  • Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, pridajte trochu múky. Ak je príliš husté, pridajte trochu mlieka.
  • Knedle môžete podávať ako prílohu k mäsu, omáčkam alebo ich naplniť ovocím či lekvárom ako sladkú pochúťku.

Domáca kysnutá parená knedľaVideo recept:

Tento recept je skvelou prílohou k pečenému mäsu alebo dusenej kapuste a zároveň si môžete vychutnať aj jeho sladkú verziu plnenú ovocím alebo lekvárom. Ak sa vám video páčilo, nezabudnite dať like a odber na ďalšie recepty. Ďakujem za sledovanie a prajem veľa šťastia a dobrú chuť! ❤️

Súvisiace články:

Hovädzí guláš na novej úrovni: Jednoduchý a lahodný recept!

Bratislavský guláš tradične dobrý ako za starých čias: Skvelé, žiaľ už len výnimočne dostupné jedlo v reštauráciách

Starý recept na Putimský bravčový guláš: Zmes z bravčového mäsa a nakladanej zeleniny si zamilujete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty