Keď chcem pripraviť naozaj poctivý nedeľný obed, vždy sa vrátim k tomuto receptu. Sú to presne tie hovädzie plátky na šťave, ako ich robievala moja babička. Vôňa papriky a cesnaku zaplaví celý byt a výsledkom je mäso tak mäkké, že na jeho krájanie takmer nepotrebujete nôž.
Toto nie je rýchla večera. Žiadne skratky tu neexistujú. Kúzlo spočíva v poctivom a pomalom dusení, ktoré premení aj tuhšie mäso na delikatesu a vytvorí neuveriteľne bohatú, hodvábnu šťavu. Doprajte si čas a uvidíte, že sa to oplatí. Ideme na to?
Ako urobiť mäkké hovädzie plátky na šťave?
Kľúčom je výber mäsa (hovädzie zadné) a čas. Plátky najprv obaľte v múke a sprudka opečte. Na výpeku krátko orestujte mletú papriku, aby pustila farbu, vráťte mäso a podlejte vodou. Pridajte bobkový list a pomaly duste pod pokrievkou aspoň 1,5 až 2 hodiny, kým mäso úplne nezmäkne.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas varenia/dusenia: 2 hodiny
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 500 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Pomalé varenie / Klasický recept
Potrebujeme
- 800 g hovädzieho zadného (ideálne vrchný šál alebo orech)
- 100 g hladkej múky (na obalenie)
- 1 ČL soli
- 1 ČL korenia štyroch farieb (alebo čerstvo mletého čierneho)
- Rastlinný olej (na opekanie)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL Vegety (alebo 1 ČL kvalitného sypkého bujónu)
- 2 ks bobkového listu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- cca 700 ml horúcej vody alebo vývaru (na podlievanie)
Postup prípravy
- Hovädzie mäso nakrájajte cez vlákna na 4 väčšie plátky. Jemne ich naklepte hánkami päste (nie príliš natenko).
- Plátky z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Do hlbokého taniera nasypte hladkú múku a plátky v nej dôkladne obaľte. Prebytočnú múku oklepte. Múka na mäse vytvorí kôrku a zároveň nám neskôr krásne zahustí omáčku.
- V hrnci (ideálne liatinovom) rozohrejte tenkú vrstvu oleja. Na rozpálenom oleji plátky mäsa sprudka opečte z oboch strán dozlatista.
- Opečené mäso vyberte z hrnca a dočasne odložte bokom na tanier.
- Stiahnite plameň na minimum. Do výpeku v hrnci nasypte mletú papriku a restujte ju len asi 30 sekúnd. Musí sa rozvoňať a zafarbiť tuk, ale nesmie zhnednúť, inak by zhorkla.
- Prisypte Vegetu, premiešajte a ihneď zalejte asi 500 ml horúcej vody (alebo vývaru). Vareškou zoškrabte všetky chutné pripečené časti zo dna hrnca.
- Do tejto šťavy vráťte opečené plátky mäsa aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri. Pridajte bobkové listy.
- Priveďte do varu, potom stiahnite plameň na absolútne minimum. Prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť minimálne 1,5 až 2 hodiny. Čas je orientačný; duste, kým mäso nie je dokonale mäkké.
- Mäso priebežne kontrolujte (asi každých 30 minút). Ak sa tekutina príliš odparila, podlejte ho zvyšnou horúcou vodou. Musí byť stále ponorené aspoň do polovice.
- Keď je mäso mäkké ako maslo (skúste vidličkou, mala by doň vojsť bez odporu), prelisujte do omáčky cesnak a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
- Nechajte všetko spolu prevrieť ešte asi 5 minút, aby sa chute spojili.
- Vyberte bobkové listy. Omáčku ochutnajte a podľa potreby dosoľte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Trpezlivosť je kľúč: Najväčšia chyba pri príprave duseného hovädzieho mäsa je nedostatok trpezlivosti. Ak mäso po 1,5 hodine stále nie je dokonale mäkké, jednoducho pridajte trochu vody (ak treba) a duste ho ďalej. Každý kus mäsa je iný.
- Ak je omáčka riedka: Ak ste mäso obalili v múke správne, šťava by mala byť krásne hodvábna a prirodzene hustá. Ak sa vám zdá príliš riedka, jednoducho odoberte hotové mäso a omáčku na silnejšom ohni chvíľu redukujte (varte bez pokrievky).
Jednoduché variácie
- Cibuľový základ: Pred pridaním papriky (krok 6) môžete na výpeku opiecť jednu nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista. Omáčka bude ešte bohatšia a sladšia.
- Na smotane: Do úplne hotovej omáčky (po odstavení z ohňa) môžete vmiešať 100 ml smotany na varenie. Zjemníte tak šťavu na spôsob paprikášu.
Záver
Tieto plátky sa doslova rozpadajú na jazyku a šťava je úžasne voňavá. Podávajte ich klasicky so slovenskou ryžou tarhoňou alebo so zemiakovou kašou.
Recept vychádza z verzie od Kuhinja za 10, upravila, kompletne opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.