Search

Dokonalý nedeľný obed: Recept na hovädzie plátky, ktoré voňajú cesnakom a sú mäkké ako maslo

hovädzie plátky na šťave
hovädzie plátky na šťave

Obsah receptu

Publikované: 13. septembra 2025, 15:58

Keď chcem pripraviť naozaj poctivý nedeľný obed, vždy sa vrátim k tomuto receptu. Sú to presne tie hovädzie plátky na šťave, ako ich robievala moja babička. Vôňa papriky a cesnaku zaplaví celý byt a výsledkom je mäso tak mäkké, že na jeho krájanie takmer nepotrebujete nôž.

Toto nie je rýchla večera. Žiadne skratky tu neexistujú. Kúzlo spočíva v poctivom a pomalom dusení, ktoré premení aj tuhšie mäso na delikatesu a vytvorí neuveriteľne bohatú, hodvábnu šťavu. Doprajte si čas a uvidíte, že sa to oplatí. Ideme na to?

Ako urobiť mäkké hovädzie plátky na šťave?

Kľúčom je výber mäsa (hovädzie zadné) a čas. Plátky najprv obaľte v múke a sprudka opečte. Na výpeku krátko orestujte mletú papriku, aby pustila farbu, vráťte mäso a podlejte vodou. Pridajte bobkový list a pomaly duste pod pokrievkou aspoň 1,5 až 2 hodiny, kým mäso úplne nezmäkne.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas varenia/dusenia: 2 hodiny
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 500 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Pomalé varenie / Klasický recept

Potrebujeme

  • 800 g hovädzieho zadného (ideálne vrchný šál alebo orech)
  • 100 g hladkej múky (na obalenie)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL korenia štyroch farieb (alebo čerstvo mletého čierneho)
  • Rastlinný olej (na opekanie)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL Vegety (alebo 1 ČL kvalitného sypkého bujónu)
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • cca 700 ml horúcej vody alebo vývaru (na podlievanie)

Postup prípravy

  1. Hovädzie mäso nakrájajte cez vlákna na 4 väčšie plátky. Jemne ich naklepte hánkami päste (nie príliš natenko).
  2. Plátky z oboch strán osoľte a okoreňte.
  3. Do hlbokého taniera nasypte hladkú múku a plátky v nej dôkladne obaľte. Prebytočnú múku oklepte. Múka na mäse vytvorí kôrku a zároveň nám neskôr krásne zahustí omáčku.
  4. V hrnci (ideálne liatinovom) rozohrejte tenkú vrstvu oleja. Na rozpálenom oleji plátky mäsa sprudka opečte z oboch strán dozlatista.
  5. Opečené mäso vyberte z hrnca a dočasne odložte bokom na tanier.
  6. Stiahnite plameň na minimum. Do výpeku v hrnci nasypte mletú papriku a restujte ju len asi 30 sekúnd. Musí sa rozvoňať a zafarbiť tuk, ale nesmie zhnednúť, inak by zhorkla.
  7. Prisypte Vegetu, premiešajte a ihneď zalejte asi 500 ml horúcej vody (alebo vývaru). Vareškou zoškrabte všetky chutné pripečené časti zo dna hrnca.
  8. Do tejto šťavy vráťte opečené plátky mäsa aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri. Pridajte bobkové listy.
  9. Priveďte do varu, potom stiahnite plameň na absolútne minimum. Prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť minimálne 1,5 až 2 hodiny. Čas je orientačný; duste, kým mäso nie je dokonale mäkké.
  10. Mäso priebežne kontrolujte (asi každých 30 minút). Ak sa tekutina príliš odparila, podlejte ho zvyšnou horúcou vodou. Musí byť stále ponorené aspoň do polovice.
  11. Keď je mäso mäkké ako maslo (skúste vidličkou, mala by doň vojsť bez odporu), prelisujte do omáčky cesnak a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  12. Nechajte všetko spolu prevrieť ešte asi 5 minút, aby sa chute spojili.
  13. Vyberte bobkové listy. Omáčku ochutnajte a podľa potreby dosoľte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Trpezlivosť je kľúč: Najväčšia chyba pri príprave duseného hovädzieho mäsa je nedostatok trpezlivosti. Ak mäso po 1,5 hodine stále nie je dokonale mäkké, jednoducho pridajte trochu vody (ak treba) a duste ho ďalej. Každý kus mäsa je iný.
  2. Ak je omáčka riedka: Ak ste mäso obalili v múke správne, šťava by mala byť krásne hodvábna a prirodzene hustá. Ak sa vám zdá príliš riedka, jednoducho odoberte hotové mäso a omáčku na silnejšom ohni chvíľu redukujte (varte bez pokrievky).

Jednoduché variácie

  • Cibuľový základ: Pred pridaním papriky (krok 6) môžete na výpeku opiecť jednu nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista. Omáčka bude ešte bohatšia a sladšia.
  • Na smotane: Do úplne hotovej omáčky (po odstavení z ohňa) môžete vmiešať 100 ml smotany na varenie. Zjemníte tak šťavu na spôsob paprikášu.

Záver

Tieto plátky sa doslova rozpadajú na jazyku a šťava je úžasne voňavá. Podávajte ich klasicky so slovenskou ryžou tarhoňou alebo so zemiakovou kašou.

Recept vychádza z verzie od Kuhinja za 10, upravila, kompletne opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty