Search

Dezert na poslednú chvíľu: Nepečený sušienkový chlebíček z 5 surovín

nepečený sušienkový chlebíček
nepečený sušienkový chlebíček

Obsah receptu

Publikované: 24. augusta 2025, 15:59

Práve je krásne nedeľné popoludnie a ja mám pre vás presne ten typ receptu, ktorý vás zachráni, keď sa nečakane ohlási návšteva, alebo keď vás jednoducho prepadne neovládateľná chuť na sladké. Tento nepečený sušienkový chlebíček je hotový za pár minút a potrebujete naň len 5 bežných surovín. Je to môj tajný tromf na dezert, ktorý vyzerá veľmi efektne a chutí absolútne fantasticky.

Nič nepečiete, nič nevaríte. Celé kúzlo spočíva v jednoduchom skladaní sušienok, ktoré po nakrojení vytvorí nádherný pásikavý efekt. Je to tak jednoduché, že to zvládnete aj s deťmi, ktoré vám budú s radosťou pomáhať.

Ako pripraviť najlepší nepečený sušienkový chlebíček?

Z mascarpone a orieškového krému vymiešate jednoduchý krém. Ním zlepíte vždy dve sušienky k sebe. Tento zlepený pár namočíte do kávy a postavíte ho “nastojato”. Takto postupne poskladáte celý rad sušienok, ktorý potriete zvyšným krémom a necháte stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas chladenia: min. 1 hodina
  • Počet porcií: 1 chlebíček (cca 8 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly dezert / Bez pečenia / Z 5 surovín

Potrebujeme

  • 1 balenie hranatých maslových sušienok (cca 24 ks)
  • 250 g mascarpone
  • 3 PL lieskovo-orieškového krému (typ Nutella)
  • 150 ml silnej vychladnutej kávy (alebo kakaa)
  • Hrsť nasekaných mandlí (alebo iných orechov) na ozdobu

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte kávu a nechajte ju úplne vychladnúť.
  2. V mise zmiešajte mascarpone izbovej teploty s orieškovým krémom. Miešajte, kým sa nespoja do hladkého krému.
  3. Teraz prichádza na rad skladanie. Zoberte si jednu sušienku a natrite ju tenkou vrstvou krému. Prikryte ju druhou sušienkou a zľahka pritlačte. Vytvorili ste tak prvý pár.
  4. Tento zlepený pár bleskovo (len na sekundu) namočte do studenej kávy a postavte ho na servírovací tanier alebo podnos “nastojato”, na dlhšiu hranu.
  5. Opakujte postup: zlepte ďalší pár sušienok, namočte ho v káve a priložte ho tesne k prvému páru.
  6. Takto pokračujte, kým neminiete všetky sušienky. Vytvoríte tak dlhý rad, ktorý bude pripomínať chlebíček.
  7. Zvyšným krémom potrite celý povrch a boky chlebíčka. Stierkou ho pekne uhlaďte.
  8. Na záver celý dezert husto posypte nasekanými mandľami.
  9. Vložte ho stuhnúť aspoň na 1 hodinu do mrazničky, alebo na 3-4 hodiny do chladničky.
  10. Pred podávaním krájajte ostrým nožom našikmo.

Videorecept

Tipy

  1. Trik na dokonalý ‘pásikavý’ rez: Po stuhnutí krájajte chlebíček vždy našikmo, pod uhlom asi 45 stupňov. Len tak sa vám v reze ukáže krásna mozaika striedajúcich sa vrstiev sušienok a krému.
  2. Vyberte si správne sušienky: Najlepšie na tento recept sú hranaté maslové sušienky (napríklad Bebe alebo Club). Majú ideálny tvar na skladanie a po navlhčení kávou krásne zmäknú.
  3. Pracujte rýchlo pri namáčaní: Sušienky do vychladnutej kávy namáčajte naozaj len na zlomok sekundy. Ak by nasiakli príliš, mohli by sa pri skladaní a stláčaní lámať.

Variácie

  • Namiesto kávy môžete na namáčanie použiť kakao alebo horúcu čokoládu, najmä ak pripravujete dezert pre deti.
  • Do krému môžete pridať aj 2 lyžice jemného tvarohu alebo kyslej smotany pre sviežejšiu, mierne kyselkavú chuť.

Časté otázky

Môj krém je príliš tuhý. Čo s ním? Ak je mascarpone príliš studené, môže byť krém tuhší. Stačí pridať lyžicu mlieka alebo smotany a premiešať. Krém by mal mať konzistenciu hustej nátierky.

Musím ho dávať do mrazničky? Mraznička celý proces spevnenia výrazne urýchli, a dezert je tak naozaj hotový “na poslednú chvíľu”. Ak sa však neponáhľate, môžete ho nechať stuhnúť v chladničke, potrvá to ale dlhšie, aspoň 3-4 hodiny.

Záver

Výsledkom je elegantný a neuveriteľne chutný dezert, ktorý zvládnete pripraviť bez pečenia a takmer bez námahy. Je to dokonalá rýchla maškrta, ktorá vám zaručene urobí radosť.

Recept vychádza z verzie od Ricette dolci, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty