Search

Čučoriedkové rezy so smotanovým krémom: Nadýchané ako obláčik

Čučoriedkové rezy so smotanovým krémom
Čučoriedkové rezy so smotanovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 16. septembra 2025, 12:39

Tieto čučoriedkové rezy so smotanovým krémom pečiem celé leto. Sú presne také, ako sľubuje titulok – nadýchané a ľahučké. Tento recept ma zachránil na mnohých oslavách. Kombinácia citrónového cesta a ľahkého krému je jednoducho dokonalá.

Celé kúzlo spočíva v použití “cmaru” (mlieko s citrónom) a v správnej príprave krému. Je to skvelý, svieži koláč. Vyskúšate ho na víkendové pečenie?

Ako upiecť nadýchané čučoriedkové rezy? Pripravte si “cmar” z mlieka a citróna. Vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vajcia. Striedavo pridávajte múku a cmar. Upečte s čučoriedkami a ozdobte smotanovým krémom.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia: 35 minút
  • Čas chladenia: 1 hodina
  • Počet porcií: 9–12 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 360 kcal/porcia
  • Trend: Svieži / Sezónny

Potrebujeme

Korpus (na malý plech cca 20×30 cm)

  • 120 ml mlieka
  • 30 g citrónovej šťavy (cca 1/2 citróna)
  • 200 g hladkej múky (typ 00) alebo tortovej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 110 g masla (zmäknutého)
  • 40 g rastlinného oleja
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 ks vajcia (izbovej teploty)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL citrónovej kôry (voliteľné)
  • 200 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
  • 1 ČL múky (na obalenie čučoriedok)

Smotanový krém

  • 120 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Mascarpone, studený)
  • 60 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 štipka soli
  • 300 g smotany na šľahanie (min. 33%, veľmi studená)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 170 °C. Pripravte si malý plech (cca 20×30 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Najprv si pripravte “cmar”. Zmiešajte mlieko s citrónovou šťavou. Nechajte 5 minút postáť, mlieko mierne zhustne.
  3. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo (asi 2 minúty).
  4. Pridajte olej, cukor a soľ. Šľahajte ďalšie 2-3 minúty do bledej peny.
  5. Postupne, po jednom, zašľahajte vajcia. Pridajte vanilku a kôru.
  6. V inej miske preosejte múku s kypriacim práškom.
  7. Teraz striedavo pridávajte do maslovej zmesi múku (na tretiny) a cmar (na polovice). Začnite aj končite múkou.
  8. Cesto už len zľahka premiešajte stierkou. Nepremiešajte ho, aby ostalo nadýchané.
  9. V malej miske obaľte čučoriedky v 1 ČL múky. Zabráni im to klesnúť na dno.
  10. Vlejte cesto do plechu. Rovnomerne ho posypte obalenými čučoriedkami.
  11. Pečte 30–35 minút. Skúste test špajdľou – musí vyjsť čistá.
  12. Korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.

Príprava krému (Dôležitý postup)

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte studený smotanový syr s preosiatym cukrom, soľou a vanilkou. Šľahajte len krátko, aby sa suroviny spojili.
  2. Prilejte veľmi studenú smotanu na šľahanie.
  3. Začnite šľahať na nízkych otáčkach. Postupne zvyšujte rýchlosť.
  4. Šľahajte, kým krém nevytvorí pevné, nadýchané špičky. Dajte pozor, aby ste ho neprešľahali na maslo.
  5. Vychladnutý korpus môžete po stranách zarovnať nožom.
  6. Natrite naň celý krém.
  7. Rezy vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky. Krém stuhne a chute sa prepoja.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby čučoriedky neklesli: Trik s obalením v lyžičke múky (Krok 9) je naozaj dôležitý. Múka zahustí šťavu okolo nich a udrží ich vyššie.
  2. Studený krém: Kľúčom k úspechu pri tomto kréme (Krok 13-16) je teplota. Smotana aj smotanový syr musia byť naozaj studené, priamo z chladničky. Tak sa vyšľahajú najlepšie.

Jednoduché variácie

  1. Iné ovocie: Namiesto čučoriedok použite maliny, ríbezle alebo nasekané jahody.
  2. Bez krému (Bublanina): Koláč môžete podávať aj bez krému, len posypaný práškovým cukrom. Bude to skvelá rýchla bublanina.

Tento koláč je svieža letná bomba. Krém je ľahký ako pena a cesto sa rozplýva na jazyku.

Recept vychádza z verzie od Cooking station, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty