Tieto čučoriedkové rezy so smotanovým krémom pečiem celé leto. Sú presne také, ako sľubuje titulok – nadýchané a ľahučké. Tento recept ma zachránil na mnohých oslavách. Kombinácia citrónového cesta a ľahkého krému je jednoducho dokonalá.
1. Rúru predhrejte na 170 °C. Pripravte si malý plech (cca 20x30 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
2. Najprv si pripravte "cmar". Zmiešajte mlieko s citrónovou šťavou. Nechajte 5 minút postáť, mlieko mierne zhustne.
3. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo (asi 2 minúty).
4. Pridajte olej, cukor a soľ. Šľahajte ďalšie 2-3 minúty do bledej peny.
5. Postupne, po jednom, zašľahajte vajcia. Pridajte vanilku a kôru.
6. V inej miske preosejte múku s kypriacim práškom.
7. Teraz striedavo pridávajte do maslovej zmesi múku (na tretiny) a cmar (na polovice). Začnite aj končite múkou.
8. Cesto už len zľahka premiešajte stierkou. Nepremiešajte ho, aby ostalo nadýchané.
9. V malej miske obaľte čučoriedky v 1 ČL múky. Zabráni im to klesnúť na dno.
10. Vlejte cesto do plechu. Rovnomerne ho posypte obalenými čučoriedkami.
11. Pečte 30–35 minút. Skúste test špajdľou – musí vyjsť čistá.
12. Korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
Príprava krému (Dôležitý postup)
13. Vo veľkej mise vyšľahajte studený smotanový syr s preosiatym cukrom, soľou a vanilkou. Šľahajte len krátko, aby sa suroviny spojili.
14. Prilejte veľmi studenú smotanu na šľahanie.
15. Začnite šľahať na nízkych otáčkach. Postupne zvyšujte rýchlosť.
16. Šľahajte, kým krém nevytvorí pevné, nadýchané špičky. Dajte pozor, aby ste ho neprešľahali na maslo.
17. Vychladnutý korpus môžete po stranách zarovnať nožom.
18. Natrite naň celý krém.
19. Rezy vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky. Krém stuhne a chute sa prepoja.
Poznámky
1. Aby čučoriedky neklesli: Trik s obalením v lyžičke múky (Krok 9) je naozaj dôležitý. Múka zahustí šťavu okolo nich a udrží ich vyššie.2. Studený krém: Kľúčom k úspechu pri tomto kréme (Krok 13-16) je teplota. Smotana aj smotanový syr musia byť naozaj studené, priamo z chladničky. Tak sa vyšľahajú najlepšie.