Pamätáte si tie voňavé rožteky, čo sme piekli ešte za mladi? Tie, čo sa rozplývali na jazyku a v každom súste ste cítili lásku? Tak presne takéto čokoládové rožteky si dnes upečieme. S vôňou domova, s chuťou spomienok a s radosťou z pečenia.
Nebojte sa, nie je to nič zložité. Stačí trocha trpezlivosti, štipka lásky a čarovná Nutella. A uvidíte, že tie vaše rožteky budú nielen chutiť ako od babičky, ale budú aj vyzerať ako od cukrára. Tak šup do zástery a poďme na to!
Čokoládové rožteky
Ingrediencie:
Prísady na cesto:
- 100 ml teplého mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 2 lyžičky cukru
- 300 g hladkej múky špeciál
- 5 g prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 50 ml slnečnicového oleja
- 100 g kyslej smotany
Na plnenie a dokončenie:
- Nutella na plnenie rožtekov
- 1 vajce na potretie rožtekov
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Príprava kvásku:
- Do misky nalejte 100 ml teplého mlieka.
- Pridajte 20 g čerstvého droždia a 2 lyžičky cukru.
- Dobre premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
- Misku prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi 7 minút, kým kvások nezačne pracovať.
- Príprava cesta:
- Do veľkej misy preosejte 300 g hladkej múky špeciál.
- Pridajte 5 g prášku do pečiva a 1/2 lyžičky soli. Premiešajte suché ingrediencie.
- Pridajte nakvasený kvások, 50 ml slnečnicového oleja a 100 g kyslej smotany.
- Všetko dôkladne premiešajte a vymieste hladké a husté cesto.
- Cesto jemne poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
- Tvarovanie rožtekov:
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a vytvarujte z nich bochníky.
- Každý bochník vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku približne 0,5 cm.
- Každý vyvaľkaný plát cesta rozrežte na 8 trojuholníkov (celkovo budete mať 16 trojuholníkov).
- Na širšiu časť každého trojuholníka naneste lyžičku Nutelly.
- Zrolujte trojuholníky od širšej strany smerom k špicu, pričom okraje dobre zatlačte, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
- Príprava na pečenie:
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Rožteky ukladajte na plech v dostatočných rozostupoch, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem.
- Povrch rožtekov potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vložte plech s rožtekmi do rúry a pečte 18–20 minút, kým nebudú rožteky zlatisté.
- Dokončenie:
- Po upečení nechajte rožteky mierne vychladnúť na plechu.
- Ešte vlažné rožteky posypte práškovým cukrom.
- Podávajte ako sladkú pochúťku ku káve alebo čaju.
Tipy:
- Kvások je základ: Necháme ho pekne nakysnúť na teplom mieste, aby cesto bolo krásne nadýchané.
- Cesto s láskou: Vymiesime ho poriadne, aby bolo hladké a vláčne. A nezabudnime ho nechať oddýchnuť, nech sa všetky chute pekne spoja.
- Plnka nech neutečie: Okraje rožtekov poriadne zatlačíme, aby nám Nutella nevytiekla.
- Zlatá kôrka: Rožteky potrieme vajíčkom, aby boli krásne lesklé a chrumkavé.
- Cukrová bodka: Ešte teplé rožteky posypeme práškovým cukrom, to je tá pravá bodka na záver.
Video recept:
A je to! Naše čokoládové rožteky sú hotové. Voňajú, lákajú a sú plné lásky. Tak si ich vychutnajte s celou rodinou, pri šálke teplého čaju alebo kávy. A nezabudnite, že najdôležitejšou ingredienciou je láska, ktorú do pečenia vložíte. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Rolované koláčiky s tvarohom a džemom: Koláčiky z kysnutého cesta, ktoré vás potešia
Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!
Jednoduché kysnuté koláče z kyslej smotany podľa receptu zo starej knihy: Sú vynikajúce!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts