Čokoládové rožteky – chutia ako od babičky a vyzerajú ako od cukrára

Čokoládové rožteky
Čokoládové rožteky

Obsah receptu

Pamätáte si tie voňavé rožteky, čo sme piekli ešte za mladi? Tie, čo sa rozplývali na jazyku a v každom súste ste cítili lásku? Tak presne takéto čokoládové rožteky si dnes upečieme. S vôňou domova, s chuťou spomienok a s radosťou z pečenia.

Nebojte sa, nie je to nič zložité. Stačí trocha trpezlivosti, štipka lásky a čarovná Nutella. A uvidíte, že tie vaše rožteky budú nielen chutiť ako od babičky, ale budú aj vyzerať ako od cukrára. Tak šup do zástery a poďme na to!

Čokoládové rožteky

Ingrediencie:

Prísady na cesto:

  • 100 ml teplého mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 lyžičky cukru
  • 300 g hladkej múky špeciál
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 100 g kyslej smotany

Na plnenie a dokončenie:

  • Nutella na plnenie rožtekov
  • 1 vajce na potretie rožtekov
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    • Do misky nalejte 100 ml teplého mlieka.
    • Pridajte 20 g čerstvého droždia a 2 lyžičky cukru.
    • Dobre premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
    • Misku prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi 7 minút, kým kvások nezačne pracovať.
  2. Príprava cesta:
    • Do veľkej misy preosejte 300 g hladkej múky špeciál.
    • Pridajte 5 g prášku do pečiva a 1/2 lyžičky soli. Premiešajte suché ingrediencie.
    • Pridajte nakvasený kvások, 50 ml slnečnicového oleja a 100 g kyslej smotany.
    • Všetko dôkladne premiešajte a vymieste hladké a husté cesto.
    • Cesto jemne poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
  3. Tvarovanie rožtekov:
    • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a vytvarujte z nich bochníky.
    • Každý bochník vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku približne 0,5 cm.
    • Každý vyvaľkaný plát cesta rozrežte na 8 trojuholníkov (celkovo budete mať 16 trojuholníkov).
    • Na širšiu časť každého trojuholníka naneste lyžičku Nutelly.
    • Zrolujte trojuholníky od širšej strany smerom k špicu, pričom okraje dobre zatlačte, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
  4. Príprava na pečenie:
    • Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
    • Rožteky ukladajte na plech v dostatočných rozostupoch, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem.
    • Povrch rožtekov potrite rozšľahaným vajcom.
  5. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Vložte plech s rožtekmi do rúry a pečte 18–20 minút, kým nebudú rožteky zlatisté.
  6. Dokončenie:
    • Po upečení nechajte rožteky mierne vychladnúť na plechu.
    • Ešte vlažné rožteky posypte práškovým cukrom.
    • Podávajte ako sladkú pochúťku ku káve alebo čaju.

Tipy:

  • Kvások je základ: Necháme ho pekne nakysnúť na teplom mieste, aby cesto bolo krásne nadýchané.
  • Cesto s láskou: Vymiesime ho poriadne, aby bolo hladké a vláčne. A nezabudnime ho nechať oddýchnuť, nech sa všetky chute pekne spoja.
  • Plnka nech neutečie: Okraje rožtekov poriadne zatlačíme, aby nám Nutella nevytiekla.
  • Zlatá kôrka: Rožteky potrieme vajíčkom, aby boli krásne lesklé a chrumkavé.
  • Cukrová bodka: Ešte teplé rožteky posypeme práškovým cukrom, to je tá pravá bodka na záver.

Video recept:

A je to! Naše čokoládové rožteky sú hotové. Voňajú, lákajú a sú plné lásky. Tak si ich vychutnajte s celou rodinou, pri šálke teplého čaju alebo kávy. A nezabudnite, že najdôležitejšou ingredienciou je láska, ktorú do pečenia vložíte. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Rolované koláčiky s tvarohom a džemom: Koláčiky z kysnutého cesta, ktoré vás potešia

Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!

Jednoduché kysnuté koláče z kyslej smotany podľa receptu zo starej knihy: Sú vynikajúce!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty