Search

Citrónové popraskané sušienky: Chrumkavé navonok, mäkučké vo vnútri – hotové za pár minút

Citrónové popraskané sušienky
Citrónové popraskané sušienky

Obsah receptu

Publikované: 26. novembra 2025, 08:49

Tieto citrónové popraskané sušienky (známe ako crinkles) sú doslova návykové. Kombinácia osviežujúcej chuti citróna, chrumkavej cukrovej krusty a vnútra jemného ako obláčik z nich robí dokonalý dezert ku káve.

Hľadáte niečo rýchle pre nečakanú návštevu alebo len tak pre radosť v nedeľu poobede? Tieto žiarivé “slniečka” rozvoňajú celú kuchyňu citrusmi a zmiznú z plechu skôr, než stihnú úplne vychladnúť. Máte už zapnutú rúru?


Rýchly prehľad (Smart Box)

  • Čo to je: Osviežujúce maslové sušienky s efektom “popraskania”.
  • Tajný trik: Pridanie kurkumy pre farbu a “masírovanie” citrónovej kôry s cukrom.
  • Cena/Čas: Cca 3 € / Príprava 15 min (+ chladenie).

Základné info

  • Čas prípravy: 15 min (+ 60 min chladenie)
  • Čas pečenia: 12 – 15 minút
  • Počet porcií: 20 – 25 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalórie: cca 88 kcal / kus
  • Trend: Virálny hit

Potrebujeme

  • 100 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • Kôra z 1 citróna (nastrúhaná)
  • 80 g masla (zmäknutého)
  • 1/4 ČL soli
  • 2 vajcia
  • 50 ml citrónovej šťavy (čerstvej)
  • 1/4 ČL kurkumy (prírodné farbivo)
  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • Na obaľovanie: 2 PL kryštálového cukru, 50 g práškového cukru

Postup prípravy

  1. V miske prstami premasírujte kryštálový cukor, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Tento krok uvoľní éterické oleje a cesto bude extrémne voňavé.
  2. Pridajte zmäknuté maslo so soľou a vymiešajte do spojenia. Následne po jednom zašľahajte vajcia.
  3. Prilejte citrónovú šťavu a pre krásnu žltú farbu pridajte kurkumu. Zľahka premiešajte.
  4. Do zmesi preosejte múku s práškom do pečiva. Vypracujte mäkké, lepivé cesto.
  5. Misku zakryte fóliou a dajte do chladničky minimálne na 1 hodinu. Cesto musí stuhnúť, inak sa s ním nebude dať pracovať.
  6. Z vychladeného cesta tvarujte guľky veľkosti vlašského orecha.
  7. Každú guľku oboľte najprv v kryštálovom cukre a hneď potom bohato v práškovom cukre.
  8. Pečte na plechu s papierom pri teplote 180 °C približne 12 – 15 minút. Vyberte ich, keď sú popraskané, ale na dotyk ešte stále mäkké.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Nepodceňte dvojité obaľovanie. Kryštálový cukor vytvorí bariéru, aby práškový cukor nenavlhol a sušienky ostali krásne biele a popraskané.
  2. Ak chcete extra popraskaný efekt, pred pečením guličky jemne stlačte dnom pohára, ale len minimálne.

Variácie

  • Pomarančové crinkles: Vymeňte citrónovú šťavu a kôru za pomarančovú.
  • Limetkové: Použite limetky a kvapku zeleného farbiva pre “mojito” efekt.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa mi sušienky rozliali na placku? Pravdepodobne bolo cesto málo vychladené alebo ste ich piekli pri nízkej teplote. Cesto musí ísť do rúry studené.

Ako dlho vydržia čerstvé? V uzatvorenej dóze vydržia mäkké 3 až 5 dní (ak ich nezjete skôr).


Nechajte sušienky úplne vychladnúť na plechu, až potom ich prekladajte.

Recept od Dessertology pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty