Search

Chrumkavé zemiakové rezne: Lacný a rýchly obed bez mäsa

zemiakové rezne
zemiakové rezne

Obsah receptu

Publikované: 4. septembra 2025, 07:00

Toto jedlo je u nás doma hitom, keď potrebujem navariť niečo rýchle, lacné a bez mäsa. Zemiakové rezne sú vonku krásne chrumkavé a vnútri mäkké a vláčne. V kombinácii so sviežim jogurtovým dipom je to dokonalý obed, ktorý zasýti celú rodinu a chutí skvele.

Čerstvá paprika a petržlenová vňať dodávajú rezňom skvelú chuť, farbu a sviežosť. Je to skvelý spôsob, ako do jedla prepašovať trochu zeleniny. Vyskúšate tento jednoduchý recept?

Ako sa robia zemiakové rezne?

Uvarené zemiaky roztlačte a zmiešajte s nadrobno nakrájanou paprikou, petržlenovou vňaťou a škrobom. Vytvarujte rezne, ktoré opečte na panvici z oboch strán dozlatista. Podávajte s jednoduchým jogurtovým dipom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 25 minút
  • Počet porcií: cca 12–15 kusov (pre 4 osoby)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 385 kcal/porcia (vrátane dipu)
  • Trend: Rýchly obed / Low-budget / Bezmäsité

Potrebujeme

Na zemiakové rezne (cca 15 ks):

  • 650 g zemiakov (ideálne varný typ C, múčne)
  • 1 červená paprika
  • ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 100 ml mlieka
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na jogurtový dip:

  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 2 PL majonézy
  • 1 PL horčice
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • soľ

Postup prípravy

Príprava rezňov

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode domäkka (približne 15–20 minút).
  2. Uvarené zemiaky sceďte a v mise ich dôkladne roztlačte pučidlom na zemiaky.
  3. Červenú papriku očistite od jadierok a nakrájajte na veľmi malé, jemné kocôčky. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.
  4. K roztlačeným zemiakom pridajte nakrájanú papriku a vňať. Zmes ochuťte soľou a čiernym korením.
  5. Postupne prisypte kukuričný škrob a premiešajte. Nakoniec prilejte mlieko a vypracujte kompaktnú hmotu.
  6. Z vlhkej zmesi odoberajte asi dve lyžice. V navlhčených rukách tvarujte menšie rezne alebo placky.
  7. Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja. Rezne opekajte na strednom plameni 2–3 minúty z každej strany do krásnej zlatohnedej farby.
  8. Hotové rezne ukladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.

Príprava dipu

  1. Kým sa rezne smažia, pripravte si dip. V miske jednoducho zmiešajte biely jogurt, majonézu, horčicu, sušený cesnak a soľ.
  2. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke chvíľu odležať, aby sa prepojili chute.
  3. Zemiakové rezne podávajte horúce spolu s pripraveným studeným dipom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aké zemiaky použiť? Najlepšie a najsúdržnejšie rezne pripravíte z múčnych zemiakov (varný typ C). Po uvarení ich nechajte chvíľu odpariť, nebudú také vodnaté.
  2. Pripravte si ich vopred. Zemiakovú zmes si môžete pripraviť dopredu a uskladniť v chladničke. Rezne potom vytvarujete a usmažíte tesne pred podávaním.

Jednoduché variácie

  • Syrové rezne: Do zemiakovej zmesi primiešajte 50 g najemno nastrúhaného syra (eidam alebo parmezán) pre ešte bohatšiu chuť.
  • Pikantná verzia: Do dipu pridajte štipku mletého chilli alebo pár kvapiek obľúbenej pálivej omáčky.

Záver

Výsledkom sú chrumkavé a sýte rezne, ktoré sú dôkazom, že aj bezmäsité jedlo môže byť absolútne lahodné. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od GULSUMOV PALÁC TV, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty