Toto jedlo je u nás doma hitom, keď potrebujem navariť niečo rýchle, lacné a bez mäsa. Zemiakové rezne sú vonku krásne chrumkavé a vnútri mäkké a vláčne. V kombinácii so sviežim jogurtovým dipom je to dokonalý obed, ktorý zasýti celú rodinu a chutí skvele.
Čerstvá paprika a petržlenová vňať dodávajú rezňom skvelú chuť, farbu a sviežosť. Je to skvelý spôsob, ako do jedla prepašovať trochu zeleniny. Vyskúšate tento jednoduchý recept?
Ako sa robia zemiakové rezne?
Uvarené zemiaky roztlačte a zmiešajte s nadrobno nakrájanou paprikou, petržlenovou vňaťou a škrobom. Vytvarujte rezne, ktoré opečte na panvici z oboch strán dozlatista. Podávajte s jednoduchým jogurtovým dipom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 25 minút
- Počet porcií: cca 12–15 kusov (pre 4 osoby)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 385 kcal/porcia (vrátane dipu)
- Trend: Rýchly obed / Low-budget / Bezmäsité
Potrebujeme
Na zemiakové rezne (cca 15 ks):
- 650 g zemiakov (ideálne varný typ C, múčne)
- 1 červená paprika
- ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 90 g kukuričného škrobu
- 100 ml mlieka
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Na jogurtový dip:
- 200 g hustého bieleho jogurtu
- 2 PL majonézy
- 1 PL horčice
- 1 ČL sušeného cesnaku
- soľ
Postup prípravy
Príprava rezňov
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode domäkka (približne 15–20 minút).
- Uvarené zemiaky sceďte a v mise ich dôkladne roztlačte pučidlom na zemiaky.
- Červenú papriku očistite od jadierok a nakrájajte na veľmi malé, jemné kocôčky. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.
- K roztlačeným zemiakom pridajte nakrájanú papriku a vňať. Zmes ochuťte soľou a čiernym korením.
- Postupne prisypte kukuričný škrob a premiešajte. Nakoniec prilejte mlieko a vypracujte kompaktnú hmotu.
- Z vlhkej zmesi odoberajte asi dve lyžice. V navlhčených rukách tvarujte menšie rezne alebo placky.
- Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja. Rezne opekajte na strednom plameni 2–3 minúty z každej strany do krásnej zlatohnedej farby.
- Hotové rezne ukladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
Príprava dipu
- Kým sa rezne smažia, pripravte si dip. V miske jednoducho zmiešajte biely jogurt, majonézu, horčicu, sušený cesnak a soľ.
- Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke chvíľu odležať, aby sa prepojili chute.
- Zemiakové rezne podávajte horúce spolu s pripraveným studeným dipom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aké zemiaky použiť? Najlepšie a najsúdržnejšie rezne pripravíte z múčnych zemiakov (varný typ C). Po uvarení ich nechajte chvíľu odpariť, nebudú také vodnaté.
- Pripravte si ich vopred. Zemiakovú zmes si môžete pripraviť dopredu a uskladniť v chladničke. Rezne potom vytvarujete a usmažíte tesne pred podávaním.
Jednoduché variácie
- Syrové rezne: Do zemiakovej zmesi primiešajte 50 g najemno nastrúhaného syra (eidam alebo parmezán) pre ešte bohatšiu chuť.
- Pikantná verzia: Do dipu pridajte štipku mletého chilli alebo pár kvapiek obľúbenej pálivej omáčky.
Záver
Výsledkom sú chrumkavé a sýte rezne, ktoré sú dôkazom, že aj bezmäsité jedlo môže byť absolútne lahodné. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od GULSUMOV PALÁC TV, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.