Toto jedlo je u nás doma hitom, keď potrebujem navariť niečo rýchle, lacné a bez mäsa. Zemiakové rezne sú vonku krásne chrumkavé a vnútri mäkké a vláčne. V kombinácii so sviežim jogurtovým dipom je to dokonalý obed, ktorý zasýti celú rodinu.
1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a uvarte v osolenej vode domäkka (približne 15–20 minút).
2. Uvarené zemiaky sceďte a v mise ich dôkladne roztlačte pučidlom na zemiaky.
3. Červenú papriku očistite od jadierok a nakrájajte na veľmi malé, jemné kocôčky. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.
4. K roztlačeným zemiakom pridajte nakrájanú papriku a vňať. Zmes ochuťte soľou a čiernym korením.
5. Postupne prisypte kukuričný škrob a premiešajte. Nakoniec prilejte mlieko a vypracujte kompaktnú hmotu.
6. Z vlhkej zmesi odoberajte asi dve lyžice. V navlhčených rukách tvarujte menšie rezne alebo placky.
7. Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja. Rezne opekajte na strednom plameni 2–3 minúty z každej strany do krásnej zlatohnedej farby.
8. Hotové rezne ukladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
Príprava dipu
9. Kým sa rezne smažia, pripravte si dip. V miske jednoducho zmiešajte biely jogurt, majonézu, horčicu, sušený cesnak a soľ.
10. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke chvíľu odležať, aby sa prepojili chute.
11. Zemiakové rezne podávajte horúce spolu s pripraveným studeným dipom.
Poznámky
1. Aké zemiaky použiť? Najlepšie a najsúdržnejšie rezne pripravíte z múčnych zemiakov (varný typ C). Po uvarení ich nechajte chvíľu odpariť, nebudú také vodnaté.2. Pripravte si ich vopred. Zemiakovú zmes si môžete pripraviť dopredu a uskladniť v chladničke. Rezne potom vytvarujete a usmažíte tesne pred podávaním.