Search

BUCHTY s pudingom z PANVICE: Tento RECEPT je HIT – mäkučké a krémové!

buchty s pudingom
Buchty s pudingom

Obsah receptu

Pokiaľ hľadáte originálny recept na sladký dezert, ktorý je nielen neuveriteľne chutný, ale aj prekvapivo jednoduchý na prípravu a nepotrebujete naň ani rúru, tieto buchty plnené pudingovým krémom pečené na panvici sú presne to, čo musíte vyskúšať! Ich príprava vám zaberie len pár minút aktívneho času a výsledkom sú mäkučké, krémové a neodolateľne voňavé buchtičky. Tento recept je skutočným hitom!

Základom je jemné kysnuté cesto, ktoré sa po vykysnutí naplní lahodným domácim vanilkovým pudingovým krémom. Namiesto klasického pečenia v rúre sa tieto buchty pomaly opekajú na suchej panvici pod pokrievkou, vďaka čomu získajú jedinečnú textúru – na povrchu jemne opečené a vo vnútri úžasne vláčne a plné krémovej náplne. Sú ideálne na raňajky, desiatu, alebo ako sladká bodka po obede.

Základné informácie

  • Čas prípravy (vrátane kysnutia): cca 2 hodiny – 2 hodiny 30 minút
  • Čas pečenia na panvici: cca 8-10 minút na dávku
  • Počet porcií: 8 buchiet
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na pudingový krém:

  • 250 ml plnotučného mlieka (cca 250-260 g, rozdelené)
  • 20 g masla
  • 3 ks vaječné žĺtky
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 1/2 čajovej lyžičky kvalitného vanilkového extraktu

Na kysnuté cesto:

  • 200 g hladkej múky (preosiatej)
  • 25 g krupicového cukru
  • 3 g sušeného droždia (cca 1 necelá čajová lyžička) alebo 9g čerstvého
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 100 ml vlažného plnotučného mlieka (cca 100-103 g, na cesto)
  • 20 g zmäknutého masla (izbovej teploty, do cesta)
  • Štipka soli

Na dokončenie (voliteľné):

  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava pudingového krému:

  1. Príprava žĺtkovej zmesi: Najprv si pripravte pudingový krém, aby stihol vychladnúť. V menšej miske metličkou dôkladne rozmiešajte vaječné žĺtky (3 ks) s krupicovým cukrom (50 g) a kukuričným škrobom (20 g) na hladkú kašičku. Ak je zmes príliš hustá, môžete pridať 1-2 polievkové lyžice plnotučného mlieka (z celkového množstva 250 ml určeného na krém).
  2. Zahriatie mlieka: Zvyšné mlieko (cca 200-225 ml) nalejte do menšieho hrnca so silnejším dnom a pomaly ho priveďte takmer k bodu varu (mlieko by malo byť horúce, ale nesmie vrieť).
  3. Varenie krému: Keď je mlieko v hrnci horúce, za stáleho a rýchleho miešania metličkou doň tenkým prúdom vlejte pripravenú žĺtkovo-škrobovú zmes. Ak chcete mať istotu úplne hladkého krému, môžete túto zmes pred vliatím do horúceho mlieka ešte prepasírovať cez jemné sitko. Hrniec vráťte na mierny oheň. Za nepretržitého a dôkladného miešania metličkou (dôležité je miešať aj po dne, aby sa krém nepripálil a nevytvorili sa hrudky) varte, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Tento proces trvá zvyčajne približne 1-2 minúty od momentu, keď zmes začne viditeľne hustnúť a jemne prebublávať.
  4. Dokončenie a chladnutie krému: Hneď ako krém zhustne, odstavte ho z ohňa. Ihneď do ešte horúceho krému vmiešajte maslo (20 g určené do krému), miešajte, kým sa úplne nerozpustí a dokonale nespojí s krémom. Nakoniec do krému pridajte vanilkový extrakt (1/2 ČL) a dobre premiešajte. Hotový pudingový krém prelejte do čistej misky. Jeho povrch okamžite prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala celého povrchu krému – týmto jednoduchým trikom zabránite vytvoreniu nežiaducej kožky na povrchu. Nechajte krém úplne vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho môžete dať ešte stuhnúť do chladničky, aby sa s ním lepšie plnili buchty.

Príprava kysnutého cesta:

  1. Príprava základu cesta: Kým krém chladne, pripravte si cesto. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (200 g) s krupicovým cukrom (25 g), sušeným droždím (3 g) a štipkou soli. Urobte v strede sypkých surovín jamku.
  2. Pridanie tekutých surovín a masla: Do jamky pridajte jeden vaječný žĺtok a postupne prilievajte vlažné plnotučné mlieko (100 ml určené na cesto). Začnite spracovávať cesto, najprv vareškou a potom rukami. Keď sa ingrediencie začnú spájať do cesta, pridajte zmäknuté maslo (20 g určené do cesta), nakrájané na menšie kúsky.
  3. Miesenie cesta: Pokračujte v dôkladnom miesení cesta – buď rukami na jemne pomúčenej pracovnej doske, alebo pomocou kuchynského robota vybaveného hákom na cesto. Proces miesenia by mal trvať približne 8-10 minút. Cieľom je získať hladké, pružné, mäkké a nelepivé cesto.
  4. Prvé kysnutie cesta: Vymiesené cesto vytvarujte do tvaru gule. Vložte ho do čistej misy, ktorú ste predtým zľahka potrely olejom. Misu prikryte potravinárskou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste bez prievanu približne 45-60 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie, plnenie a pečenie buchiet na panvici:

  1. Príprava cesta na tvarovanie: Vykysnuté cesto opatrne vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho päsťami premiesite, aby ste z neho vytlačili prebytočný vzduch. Cesto rozdeľte na 8 približne rovnakých častí.
  2. Tvarovanie bochníčkov a druhé kysnutie: Z každej časti cesta vytvarujte hladký okrúhly bochníček. Pripravené bochníčky prikryte utierkou a nechajte ich na pomúčenej doske odpočívať (kysnúť) ďalších približne 15 minút.
  3. Plnenie buchiet: Po krátkom odpočinutí každý bochníček zľahka roztlačte alebo rozvaľkajte na menšiu placku. Do stredu každej placky dajte primerané množstvo úplne vychladnutého pudingového krému (cca 1-2 čajové lyžičky). Okraje cesta potom dôkladne spojte a uzavrite tak, aby krém zostal vo vnútri a vytvorili ste tvar buchty (môžete ju jemne vytvarovať do guľata alebo mierne oválneho tvaru). Dôležité: Okraje cesta naozaj dobre zlepte, aby náplň počas pečenia nevytekala.
  4. Finálne kysnutie: Naplnené buchty ukladajte na jemne pomúčenú dosku alebo tácku spojom nadol. Prikryte ich utierkou a nechajte kysnúť ešte približne 30–40 minút. Mali by pekne zväčšiť svoj objem.
  5. Pečenie na panvici: Rozohrejte väčšiu panvicu s kvalitným nepriľnavým povrchom na stredne nízku až nízku teplotu. Panvica by mala byť suchá, bez pridania oleja alebo iného tuku. Opatrne na ňu poukladajte vykysnuté buchty (nie príliš veľa naraz, aby sa nedotýkali a mali priestor). Panvicu ihneď prikryte dobre tesniacou pokrievkou.
  6. Doba pečenia: Buchty pomaly pečte (alebo skôr smažte na sucho) z jednej strany približne 4-5 minút, alebo kým nie sú pekne zlatohnedé. Potom ich opatrne pomocou lopatky otočte a opäť prikryté pokrievkou pečte z druhej strany ďalšie 4-5 minút dozlatista a do úplného prepečenia. Cesto by malo byť prepečené aj vo vnútri a pudingový krém pekne prehriaty.

Dokončenie:

  1. Chladnutie a servírovanie: Hotové vyprážané (pečené na panvici) buchty vyberajte z panvice a odkladajte ich na tanier alebo mriežku. Pred podávaním ich môžete ešte teplé alebo aj vychladnuté zľahka posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte bohatšiu chuť pudingového krému môžem doň pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry z BIO citróna.
  2. Namiesto vanilkového extraktu môžem do pudingového krému použiť aj semienka z polovice vanilkového struku pre intenzívnejšiu vanilkovú arómu.
  3. Ak chcem mať buchty extra jemné, môžem do cesta pridať aj lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
  4. Tieto buchty sú najlepšie čerstvé, v deň prípravy. Ak vám predsa len zostanú, skladujte ich v uzavretej nádobe, aby príliš neobschli.

Tieto buchty s pudingom pečené na panvici sú skutočným hitom, ktorý dokazuje, že aj bez rúry sa dá vykúzliť neodolateľná sladká maškrta!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Delmira Cooking, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty