Pokiaľ hľadáte originálny recept na sladký dezert, ale nerozumiete si s rúrou, vyskúšajte tieto buchty plnené pudingovým krémom pečené na panvici. Ich príprava nie je vôbec zložitá a zaberie vám iba pár minút.
Kysnutie a odpočívanie (celkovo, min.) 1 hodinahod.30 minútyminút
Celkový čas 2 hodinyhodiny20 minútyminút
Kurz Dezert, Raňajky, Sladké pečivo
Kuchyňa Česká (inšpirácia), Slovenská (inšpirácia)
Porcie 8kusov
Kalórie 250kcal
Vybavenie
Menšia miska (na žĺtkovú zmes krému)
Menší hrniec so silnejším dnom (na krém)
Metlička na šľahanie
Potravinárska fólia
Väčšia misa na cesto (alebo kuchynský robot s hákom)
Vareška alebo ruky (na miesenie)
Pracovná doska
Valček na cesto (voliteľné)
Väčšia panvica s nepriľnavým povrchom a pokrievkou
Lopatka na otáčanie
Tanier alebo mriežka na hotové buchty
Zloženie
Na pudingový krém:
250mlplnotučného mlieka(cca 250-260 g), rozdelené
20gmasla
3ksvaječné žĺtky
50gkrupicového cukru
20gkukuričného škrobu
1/2čajovej lyžičkykvalitného vanilkového extraktu
Na kysnuté cesto:
200ghladkej múkypreosiatej
25gkrupicového cukru
3gsušeného droždia(cca 1 necelá ČL) alebo 9g čerstvého
1ksvaječný žĺtok
100mlvlažného plnotučného mlieka(cca 100-103 g)
20gzmäknutého maslaizbovej teploty
1štipkasoli
Na dokončenie (voliteľné):
Práškový cukor na posypanie
Pokyny
Príprava pudingového krému:
1. V miske rozmiešajte žĺtky (3ks) s cukrom (50g) a škrobom (20g) na kašičku (môžete pridať trochu mlieka z 250ml).
2. Zvyšné mlieko priveďte v hrnci takmer k varu.
3. Do horúceho mlieka za stáleho miešania vlejte žĺtkovo-škrobovú zmes. Varte na miernom ohni do zhustnutia (1-2 min).
4. Odstavte, vmiešajte maslo (20g do krému) a vanilkový extrakt. Prelejte do misky, povrch prikryte fóliou (priloženou na krém). Nechajte úplne vychladnúť, potom do chladničky.
Príprava kysnutého cesta:
5. V mise zmiešajte múku (200g), cukor (25g), sušené droždie (3g) a soľ. Urobte jamku.
6. Do jamky dajte žĺtok (1ks), postupne prilievajte vlažné mlieko (100ml). Začnite spracovávať.
7. Pridajte zmäknuté maslo (20g do cesta). Mieste (ručne alebo robotom) 8-10 minút na hladké cesto.
8. Cesto vložte do vymastenej misy, prikryte. Nechajte kysnúť 45-60 minút (do zdvojnásobenia objemu).
Tvarovanie, plnenie a pečenie buchiet na panvici:
9. Vykysnuté cesto premiesite. Rozdeľte na 8 častí.
10. Z každej vytvarujte bochníček. Prikryte, nechajte kysnúť 15 minút.
11. Každý bochníček roztlačte/rozvaľkajte na placku. Do stredu dajte vychladnutý pudingový krém. Okraje spojte do tvaru buchty.
12. Naplnené buchty prikryte, nechajte kysnúť 30-40 minút.
13. Panvicu s nepriľnavým povrchom rozohrejte na stredne nízku/nízku teplotu (suchú).
14. Poukladajte buchty (nie veľa naraz). Prikryte pokrievkou. Pečte/smažte z jednej strany 4-5 minút do zlata. Otočte, opäť prikryte, pečte ďalšie 4-5 minút.
Dokončenie:
15. Hotové buchty vyberte. Pred podávaním (teplé alebo vychladnuté) môžete posypať práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť pudingového krému môžem doň pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry z BIO citróna.2. Namiesto vanilkového extraktu môžem do pudingového krému použiť aj semienka z polovice vanilkového struku pre intenzívnejšiu vanilkovú arómu.3. Ak chcem mať buchty extra jemné, môžem do cesta pridať aj lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.4. Tieto buchty sú najlepšie čerstvé, v deň prípravy. Ak vám predsa len zostanú, skladujte ich v uzavretej nádobe, aby príliš neobschli.