Search

Bleskový mrveničkový koláč s pudingom: Príprava trvá 25 minút a zamiluje sa doň celá rodina

Mrveničkový koláč s čokoládovým pudingom
Mrveničkový koláč s čokoládovým pudingom

Obsah receptu

Publikované: 30. októbra 2025, 05:51

Tento bleskový mrveničkový koláč s čokoládovým pudingom šetrí čas. Geniálny trik spočíva v použití jedného cesta na základ aj na chrumkavú posýpku. Je to praktický recept na mrveničkový koláč s čokoládovým pudingom, ktorý zvládne každý.

Zabudnite na tri rôzne misky. Jednu tretinu cesta si odložíte na mrveničku a zvyšok použijete ako základ. Je to rýchle a efektívne.

Ako upiecť mrveničkový koláč s pudingom z jedného cesta?

Najprv uvarte čokoládový puding a nechajte ho chladnúť. Kým chladne, pripravte si jedno univerzálne mrveničkové cesto. Dve tretiny cesta utlačte na plech, nalejte puding a posypte zvyšnou tretinou cesta (mrveničkou).


Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 10-12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/kus
  • Trend: Úspora času

Potrebujeme

Mrveničkové cesto (základ aj posýpka)

  • 200 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 380 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku (5 g)
  • 1 vajce (M)

Pudingová plnka

  • 700 ml mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky čokoládového pudingového prášku
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL perníkového korenia (zarovnaná)

Postup prípravy

Pudingová plnka

  1. Do hrnca dajte 600 ml mlieka a cukor. Priveďte pomaly k varu.
  2. Vo zvyšných 100 ml mlieka rozmiešajte dohladka 2 pudingové prášky.
  3. Keď mlieko v hrnci vrie, prilejte pudingovú zmes. Za stáleho miešania varte asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne.
  4. Odstavte hrniec z ohňa. Puding nechajte chladnúť asi 10-15 minút, kým nebude vlažný (nie horúci). Občas ho premiešajte, aby sa nevytvorila koža.
  5. Do vlažného pudingu rýchlo vmiešajte žĺtok. Ten dodá plnke krémovosť.
  6. Nakoniec vmiešajte perníkové korenie. Dôkladne premiešajte a odložte bokom.

Príprava cesta a vrstvenie

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si menší plech alebo formu (ideálne 20 x 26 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok a soľ.
  3. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a jedno vajce.
  4. Rukami alebo pomocou mixéra (s hákmi na cesto) rýchlo spracujte suroviny na hrubú, drobivú mrveničku. Nepracujte s cestom dlho, aby sa maslo neroztopilo.
  5. Oddeľte jednu tretinu cesta a odložte ju bokom (to bude posýpka).
  6. Zvyšné dve tretiny cesta nasypte na dno plechu a rukami rovnomerne utlačte. Vytvoríte tak pevný základ.
  7. Na utlačený základ rovnomerne rozotrite pripravený vlažný čokoládový puding.
  8. Povrch pudingu posypte zvyšnou tretinou mrveničkového cesta.
  9. Pečte vo vyhriatej rúre približne 40 minút, kým mrvenička na povrchu nezozlatne.
  10. Koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť, aby puding stuhol. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Čo ak je cesto príliš mäkké? Ak sa cesto lepí (napríklad kvôli teplej kuchyni), dajte ho na 15 minút do chladničky. Stuhne a bude sa vám s ním lepšie pracovať.
  2. Perníkové korenie dodáva koláču zaujímavú vianočnú vôňu. Ak ho nemáte radi, pokojne ho vynechajte alebo nahraďte jednou lyžičkou mletej škorice.

Jednoduché variácie

  • Vanilková verzia: Namiesto čokoládového pudingu použite 2 balíčky vanilkového pudingu. Je to skvelá celoročná obmena.
  • S ovocím: Na pudingovú vrstvu môžete pred posypaním mrveničkou pridať hrsť odkôstkovaných višní alebo malín.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa do pudingu pridáva žĺtok? Žĺtok sa pridáva do vlažného (nie horúceho) pudingu. Dodá mu extra krémovosť, plnšiu chuť a jemnejšiu textúru po upečení.

Môžem tento mrveničkový koláč s čokoládovým pudingom zamraziť? Áno, funguje to výborne. Koláč nechajte úplne vychladnúť, nakrájajte na porcie a zamrazte v uzatvárateľnej nádobe. Rozmrazujte ho pomaly pri izbovej teplote.

Musím použiť presne formu 20×26 cm? Nie, môžete použiť aj klasickú okrúhlu formu (Ø 26 cm) alebo o niečo väčší plech. Pri väčšom plechu bude koláč nižší a môže byť upečený o pár minút skôr.


Koláč chutí najlepšie pri izbovej teplote, napríklad k šálke kávy. Skladujte ho v chladničke, kde vydrží v uzavretej nádobe čerstvý 3–4 dni.

Recept vychádza z verzie od Sandra’s Baking Ideas, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty