Publikované: 26. septembra 2025, 08:00
Tento recept som objavila v starom, rukou písanom zošite mojej babičky a je to skutočný rodinný poklad. Je to presne ten typ poctivého, sviatočného koláča, ktorý je neuveriteľne vláčny, krémový a plný prekvapivých chutí. Jemná maková vrstva na spodku a sladké kandizované ovocie v tvarohovom kréme vytvárajú dokonalú harmóniu, ktorá vás vráti do detstva.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 50 minút (+ chladenie)
- Počet porcií: 1 tortová forma (cca 16 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/rez
- Trend: Sviatočné pečenie / Retro recept
Potrebujeme
- 500 g jemného plnotučného tvarohu
- 130 g kyslej smotany (16%)
- 80 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 4 ks vajec (izbovej teploty)
- 80 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 15 g kukuričného škrobu (1 PL)
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1 PL strúhanej citrónovej a pomarančovej kôry (z bio citrusov)
- 30 g mletého maku
- 150 g zmesi kandizovaného ovocia
- strúhaný kokos (na posypanie)
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 160 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky dôkladne vymažte maslom.
- Príprava krému. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s oboma druhmi cukru do bledej peny.
- Postupne po jednom zašľahávajte vajcia. Potom pridajte tvaroh, kyslú smotanu, citrónovú šťavu a citrusovú kôru. Šľahajte na nízkej rýchlosti len kým sa všetko nespojí do jednotnej hmoty.
- Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiaty kukuričný škrob. Zmes neprešľahajte, aby nebola príliš riedka.
- Rozdelenie cesta. Z hotového krému odoberte asi 4-5 polievkových lyžíc do samostatnej misky a dôkladne ich zmiešajte s mletým makom.
- Do zvyšnej, väčšej časti krému, jemne vmiešajte kandizované ovocie.
- Vrstvenie a pečenie. Na dno pripravenej formy rovnomerne rozotrite tmavé makové cesto.
- Na makovú vrstvu opatrne navrstvite a uhlaďte svetlé cesto s kandizovaným ovocím.
- Pečte vo vyhriatej rúre 40–50 minút. Správne upečený koláč má pevné okraje, ale stred sa pri jemnom zatrasení formou ešte trochu trasie ako želé.
- Chladnutie (kľúčový krok!). Rúru vypnite, dvierka pootvorte (môžete medzi ne vložiť varešku) a koláč v nej nechajte pomaly chladnúť aspoň 1 hodinu, aby nepraskol.
- Potom ho vyberte, nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote a nakoniec ho dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na krém bez zrazenia? Základom úspechu je použiť zmäknuté, nie rozpustené maslo. Všetky ostatné suroviny (tvaroh, smotana, vajcia) by tiež mali mať pred spracovaním rovnakú, izbovú teplotu. Takto sa vám všetky ingrediencie dokonale spoja do hladkého krému.
- Prečo pomalé chladnutie v rúre? Tento krok je tajomstvom cheesecake-ov a tvarohových koláčov bez prasklín. Prudká zmena teploty by spôsobila, že by sa krásny rovný povrch koláča prepadol a popraskal. Pomalé chladnutie vo vypnutej rúre zaručí profesionálny vzhľad.
Jednoduché variácie
- S čokoládou: Namiesto kandizovaného ovocia vmiešajte do svetlého cesta 100 g nasekanej bielej alebo horkej čokolády. V kombinácii s makom na dne je to fantastická chuť.
- Bez maku: Ak nemáte radi mak, jednoducho tento krok vynechajte. Celé cesto zmiešajte s kandizovaným ovocím a upečte ako jeden lahodný tvarohový koláč s ovocím.
Výsledkom je luxusný sviatočný zákusok, ktorý je neuveriteľne jemný, vláčny a plný zaujímavých chutí. Pred podávaním ho posypte strúhaným kokosom a krájajte nožom namočeným v horúcej vode.
Recept vychádza z verzie od Наташа Шакинко, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.