Predstavte si, že si uprostred zimy otvoríte pohár plný slnka a vône. Presne to získate, ak si podľa tohto receptu pripravíte domáce zavárané mandarínky. Sú šťavnaté, sladké a jemne korenené. Milujem tú vôňu škorice a klinčekov, ktorá prevonia celý dom.
Proces je oveľa jednoduchší, než sa zdá, a výsledok stojí za to. Tieto zavárané mandarínky môžete použiť do koláčov, dezertov, alebo si ich vychutnať len tak. Prečo si neurobiť radosť a zásoby na chladnejšie dni?
Ako správne zavariť mandarínky?
Základom je kvalitné ovocie a čisté poháre. Mandarínky ošúpte a vložte do sterilizovaných pohárov. Z vody, v ktorej sa krátko lúhovali, pripravte korenený nálev. Tým ich zalejete a následne krátko sterilizujete vo vodnom kúpeli.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas zavárania: 10 min
- Počet porcií: 3 veľké poháre (cca 720 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 110 kcal/100 g
- Trend: Zaváranie / Zero-waste
Potrebujeme
- cca 3 kg mandariniek
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 8 ks celých klinčekov
- 1 ks celej škorice
- horúca voda
Postup prípravy
- Najprv si pripravte dokonale čisté, sterilizované poháre a viečka.
- Mandarínky dôkladne ošúpte a odstráňte z nich čo najviac bielych vlákien. Opatrne ich vkladajte do pripravených pohárov.
- Naplnené poháre zalejte horúcou vodou tak, aby bolo ovocie úplne ponorené. Poháre uzavrite a nechajte postáť jednu minútu.
- Po minúte vodu zo všetkých pohárov zlejte do jedného hrnca. Pridajte do nej celú škoricu a klinčeky.
- Korenenú vodu priveďte do varu a na miernom ohni povarte približne 5 minút, aby sa uvoľnili chute.
- Medzitým do každého pohára s mandarínkami nasypte 2 lyžice kryštálového cukru.
- Z horúceho nálevu vyberte korenie. Ihneď ním zalejte mandarínky v pohároch tak, aby boli opäť ponorené.
- Poháre pevne uzavrite viečkami. Jemne ich pootáčajte, aby sa cukor vo vnútri začal rozpúšťať.
- Na dno väčšieho hrnca položte utierku a na ňu poukladajte poháre. Zalejte ich teplou vodou asi do dvoch tretín ich výšky.
- Priveďte do mierneho varu a sterilizujte presne 10 minút.
- Horúce poháre opatrne vyberte, otočte hore dnom na utierku a nechajte úplne vychladnúť, ideálne cez noc.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete do nálevu pridať aj hviezdičku badiánu.
- Dbajte na to, aby boli poháre a viečka naozaj dokonale čisté.
- Vyberajte pevné mandarínky bez poškodenia, ktoré sa ľahko šúpu.
Zero-waste tip: Vyrobte si čistič zo šupiek
Nevyhadzujte mandarínkové šupky! Môžete si z nich vyrobiť fantastický a voňavý ekologický čistič.
- Šupky z mandariniek natlačte do čistého zaváraninového pohára.
- Pridajte 1 lyžicu soli, zalejte 125 ml obyčajného octu a dolejte studenou vodou tak, aby boli šupky ponorené.
- Pohár prikryte voľne utierkou alebo gázou a nechajte lúhovať 30 dní na tmavom mieste. Prvých 15 dní zmes každý deň premiešajte.
- Po mesiaci tekutinu sceďte. Získate účinný prostriedok na čistenie kuchyne či podláh, ktorý krásne prevonia váš domov.
Záver
Zavárané mandarínky skladujte na tmavom a chladnom mieste, vydržia vám tak celú zimu. Sú fantastické v koláčoch alebo len tak, ako sladká bodka za obedom.
Recept vychádza z verzie od Nur’un Yemek Tarifleri 2, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
