Search

Ako uvariť dokonalé papriky plnené mäsom, zeleninou a ryžou: Recept ako od babičky

Papriky plnené mäsom
Papriky plnené mäsom

Obsah receptu

Publikované: 21. októbra 2025, 05:00

Existujú jedlá, ktoré sú overenou klasikou a nikdy nesklamú. Plnená paprika je presne taký prípad. Je to poctivé, sýte jedlo, ktoré milujú dospelí aj deti. Vôňa papriky, šťavnatého mäsa a ryže, ktorá sa pomaly varí v lahodnej omáčke, je jednoducho nezameniteľná.

S týmto receptom si pripravíte presne tú verziu, ktorú si pamätáte z detstva – bohatú, chutnú a plnú šťavy. Je to ideálny obed na všedný deň, ale hanbu neurobí ani na slávnostnom stole.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 65 min
  • Počet porcií: 10 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/kus (bez prílohy)
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

Základ:

  • 10 ks svetlej papriky
  • 700 g mletého mäsa (hovädzieho alebo mix)
  • 150 g surovej ryže
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks cibule
  • 1 PL vegety (alebo bylinkovej soli)
  • 1 PL sušenej petržlenovej vňate
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 80 ml vody (do plnky)
  • voda na varenie (podľa potreby)

Omáčka (zápražka):

  • 4 PL oleja
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL mletej sladkej papriky

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte plnku. Papriky umyte a opatrne z nich vyrežte stred so semienkami tak, aby zostali celé.
  2. Mrkvu a cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. V mise zmiešajte mleté mäso, surovú (neuvarenú) ryžu, nakrájanú mrkvu, cibuľu, vegetu, petržlenovú vňať a čierne korenie.
  3. Do zmesi vmiešajte 80 ml vody a rukami dôkladne premiešajte.
  4. Pripravenou plnkou pevne naplňte všetky papriky.
  5. Naplnené papriky vložte do väčšieho hrnca. Zalejte ich vodou tak, aby boli úplne ponorené.
  6. Prikryte pokrievkou, priveďte do varu a na miernom ohni varte 1 hodinu.
  7. Po hodine varenia si v samostatnom malom hrnci pripravte zápražku. Rozpáľte olej a pridajte hladkú múku. Miešajte 1–2 minúty.
  8. Hrniec so zápražkou odstavte z tepla a vmiešajte do nej mletú sladkú papriku. Vráťte na teplo a miešajte ešte 30 sekúnd.
  9. Hotovú zápražku vlejte do hrnca k paprikám a varte spolu ešte 5 minút, kým omáčka nezhustne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ak chcete mať istotu: Ak sa obávate, že ryža v plnke nezmäkne, môžete ju pred pridaním do mäsa na 10 minút predvariť v osolenej vode. Plnka bude o to jemnejšia.
  2. Pre ešte krémovejšiu omáčku: Pre zaručene hladkú omáčku bez chuti surovej múky ju môžete zahustiť inak. Po uvarení paprík ich vyberte. Do omáčky vlejte zátrepku (100 ml smotany alebo mlieka zmiešaného s 1 PL múky) a omáčku povarte samostatne 15-20 minút. Až potom do nej vráťte papriky.

Jednoduché variácie

  • Paradajková omáčka: Pre klasickú verziu pridajte do zápražky pred zaliatím vodou aj 2-3 lyžice paradajkového pretlaku a omáčku dochuťte cukrom a soľou.
  • Bez zápražky: Ak sa chcete vyhnúť múke, môžete omáčku jednoducho nechať dlhším varením zredukovať alebo ju rozmixovať s časťou varenej mrkvy.

Hotové papriky podávajte preliate omáčkou. Tradične sa servírujú s varenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Prahnulo mi, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty