Publikované: 21. októbra 2025, 05:00
Existujú jedlá, ktoré sú overenou klasikou a nikdy nesklamú. Plnená paprika je presne taký prípad. Je to poctivé, sýte jedlo, ktoré milujú dospelí aj deti. Vôňa papriky, šťavnatého mäsa a ryže, ktorá sa pomaly varí v lahodnej omáčke, je jednoducho nezameniteľná.
S týmto receptom si pripravíte presne tú verziu, ktorú si pamätáte z detstva – bohatú, chutnú a plnú šťavy. Je to ideálny obed na všedný deň, ale hanbu neurobí ani na slávnostnom stole.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 65 min
- Počet porcií: 10 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 300 kcal/kus (bez prílohy)
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
Základ:
- 10 ks svetlej papriky
- 700 g mletého mäsa (hovädzieho alebo mix)
- 150 g surovej ryže
- 2 ks mrkvy
- 1 ks cibule
- 1 PL vegety (alebo bylinkovej soli)
- 1 PL sušenej petržlenovej vňate
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 80 ml vody (do plnky)
- voda na varenie (podľa potreby)
Omáčka (zápražka):
- 4 PL oleja
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL mletej sladkej papriky
Postup prípravy
- Najprv si pripravte plnku. Papriky umyte a opatrne z nich vyrežte stred so semienkami tak, aby zostali celé.
- Mrkvu a cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. V mise zmiešajte mleté mäso, surovú (neuvarenú) ryžu, nakrájanú mrkvu, cibuľu, vegetu, petržlenovú vňať a čierne korenie.
- Do zmesi vmiešajte 80 ml vody a rukami dôkladne premiešajte.
- Pripravenou plnkou pevne naplňte všetky papriky.
- Naplnené papriky vložte do väčšieho hrnca. Zalejte ich vodou tak, aby boli úplne ponorené.
- Prikryte pokrievkou, priveďte do varu a na miernom ohni varte 1 hodinu.
- Po hodine varenia si v samostatnom malom hrnci pripravte zápražku. Rozpáľte olej a pridajte hladkú múku. Miešajte 1–2 minúty.
- Hrniec so zápražkou odstavte z tepla a vmiešajte do nej mletú sladkú papriku. Vráťte na teplo a miešajte ešte 30 sekúnd.
- Hotovú zápražku vlejte do hrnca k paprikám a varte spolu ešte 5 minút, kým omáčka nezhustne.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ak chcete mať istotu: Ak sa obávate, že ryža v plnke nezmäkne, môžete ju pred pridaním do mäsa na 10 minút predvariť v osolenej vode. Plnka bude o to jemnejšia.
- Pre ešte krémovejšiu omáčku: Pre zaručene hladkú omáčku bez chuti surovej múky ju môžete zahustiť inak. Po uvarení paprík ich vyberte. Do omáčky vlejte zátrepku (100 ml smotany alebo mlieka zmiešaného s 1 PL múky) a omáčku povarte samostatne 15-20 minút. Až potom do nej vráťte papriky.
Jednoduché variácie
- Paradajková omáčka: Pre klasickú verziu pridajte do zápražky pred zaliatím vodou aj 2-3 lyžice paradajkového pretlaku a omáčku dochuťte cukrom a soľou.
- Bez zápražky: Ak sa chcete vyhnúť múke, môžete omáčku jednoducho nechať dlhším varením zredukovať alebo ju rozmixovať s časťou varenej mrkvy.
Hotové papriky podávajte preliate omáčkou. Tradične sa servírujú s varenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Prahnulo mi, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
