Search

Ako upiecť ‘Najlepší koláč sveta’: Jednoduchý recept na nórsku klasiku Kvæfjordkake

recept Kvæfjordkake
Recept Kvæfjordkake

Obsah receptu

Chcete vedieť, ako upiecť legendárny ‘Najlepší koláč sveta’? Prinášame vám jednoduchý recept na nórsku klasiku Kvæfjordkake, ktorý zvládnete pripraviť aj doma a ohúrite ním každú návštevu. Táto slávna torta kombinuje mäkké piškótové cesto, chrumkavú pusinkovú vrstvu s mandľami a neuveriteľne lahodný, ľahučký vanilkový krém.

Nórska torta Kvæfjordkake, často prezývaná Verdens Beste Kake (Najlepší koláč sveta), sa doslova rozplýva v ústach. Hoci vyzerá zložito vďaka viacerým vrstvám a textúram, tento recept na Kvæfjordkake je prekvapivo jednoduchý a výsledok je úžasný dezert hodný kráľov (údajne ho milovala aj anglická kráľovná).

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie krému a korpusu)
  • Čas pečenia: cca 35 minút
  • Počet porcií: cca 12-16 kúskov
  • Plech: Veľký plech (cca 30×40 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje prípravu krému a prácu so snehom)

Potrebujeme:

Piškótové cesto:

  • 100 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky (izbovej teploty, bielky odložíme na pusinkovú vrstvu)
  • 50 ml mlieka (izbovej teploty)
  • 150 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • Štipka soli

Pusinková vrstva (Meringue):

  • 4 bielky (z vajec použitých do cesta, izbovej teploty)
  • 1 štipka soli
  • 200 g jemného kryštálového cukru (môže byť aj práškový)
  • 100 g mandľových lupienkov (alebo nahrubo nasekaných mandlí)

Vanilkový krém (Crème Légère):

  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu (cca 2,5 PL)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
  • 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)

Potrebujeme tiež:

  • Veľký plech (cca 30×40 cm)
  • Papier na pečenie
  • Potravinová fólia
  • Cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou (voliteľné, na nanášanie krému)

Postup prípravy

Príprava cesta a pusinkovej vrstvy:

  1. Rúru predhrejte na 170 °C (horný/dolný ohrev). Veľký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Cesto: Vo väčšej miske vyšľahajte zmäknuté maslo (100 g) s kryštálovým cukrom (100 g) do svetlej peny. Postupne po jednom zašľahajte žĺtky (4 ks) a potom prilejte mlieko (50 ml) izbovej teploty. Krátko prešľahajte.
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (150 g) s kypriacim práškom (1 ČL) a štipkou soli. Túto sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte (stierkou alebo na najnižších otáčkach) do maslovo-žĺtkovej zmesi, len kým sa nespoja. Nepremiešajte.
  4. Pusinková vrstva: V dokonale čistej a suchej mise začnite šľahať bielky (4 ks) so štipkou soli. Keď začnú peniť, postupne (po lyžiciach) pridávajte jemný kryštálový cukor (200 g) a šľahajte ďalej na vysokých otáčkach, kým nevznikne veľmi tuhý, pevný a lesklý sneh (meringue).
  5. Pripravené piškótové cesto rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Na vrstvu surového cesta opatrne a rovnomerne rozotrite pripravený tuhý sneh (pusinkovú vrstvu). Môžete vytvoriť aj ozdobné špičky lyžicou.
  7. Celý povrch snehu rovnomerne posypte mandľovými lupienkami alebo nasekanými mandľami (100 g).

Pečenie korpusu s pusinkou:

  1. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C približne 35 minút. Pusinková vrstva by mala byť jemne zlatistá, suchá a krehká na dotyk. Piškótové cesto by malo byť upečené (skúška špajdľou by mala vyjsť čistá).
  2. Upečený plát vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.

Príprava krému (počas chladnutia korpusu):

  1. Pripravte si žĺtkový základ krému (crème pâtissière): V malom pohári rozmiešajte metličkou 2 žĺtky, kryštálový cukor (70 g), kukuričný škrob (25 g) a asi 50 ml mlieka (z celkových 350 ml) dohladka.
  2. Zvyšné mlieko (300 ml) v hrnci priveďte tesne pod bod varu. Za stáleho miešania doň pomaly prilejte pripravenú žĺtkovú zmes.
  3. Varte na miernom ohni za neustáleho miešania metličkou, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu (cca 1-2 minúty). Odstavte z ohňa.
  4. Do horúceho krému ihneď vmiešajte maslo (1 PL) a vanilkový extrakt (1 ČL). Dobre premiešajte.
  5. Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.
  6. Keď je žĺtkový základ úplne vychladnutý, vyberte ho z chladničky a krátko prešľahajte dohladka.
  7. V čistej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) dotuha.
  8. Tuhú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do vychladnutého žĺtkového krému. Vznikne vám ľahký a nadýchaný krém (crème légère).

Zostavenie torty:

  1. Úplne vychladnutý upečený plát cesta s pusinkou vyberte z plechu a opatrne ho rozrežte ostrým nožom presne na dve rovnaké polovice.
  2. Jednu polovicu plátu (pusinkovou vrstvou nahor) položte na servírovací podnos alebo tácku.
  3. Na tento spodný diel rovnomerne natrite alebo pomocou cukrárskeho vrecka naneste celý pripravený vanilkový krém (crème légère).
  4. Opatrne prikryte druhou polovicou upečeného plátu, opäť pusinkovou vrstvou nahor. Jemne pritlačte.
  5. Hotovú tortu môžete (ale nemusíte) dať ešte na hodinu stuhnúť do chladničky, aby sa krém spevnil a torta sa lepšie krájala.

Servírovanie:

  1. Pred podávaním môžete tortu zľahka posypať práškovým cukrom.
  2. Krájajte ostrým zúbkovaným nožom na rezy alebo štvorce a podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Piškótové cesto pripravujem klasickým spôsobom, ale dbám na to, aby mali suroviny (maslo, vajcia, mlieko) izbovú teplotu. Múku s kypriacim práškom vmiešavam len zľahka. Cesto rozotriem natenko na veľký plech.
  2. Na surové cesto hneď rozotriem tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a cukru (cukor pridávam postupne do polovyšľahaných bielkov so štipkou soli). Posypem mandľami a celé to spolu upečiem.
  3. Základom krému je klasický vanilkový “puding” uvarený zo žĺtkov, mlieka, cukru a škrobu, zjemnený maslom. Nechám ho úplne vychladnúť pod fóliou. Kľúčom k ľahkosti je potom opatrne doň vmiešať dotuha vyšľahanú šľahačku.
  4. Vychladnutý upečený plát rozrežem napoly. Na jednu polovicu natriem celý krém a prikryjem druhou polovicou. Pred krájaním je dobré nechať tortu aspoň chvíľu v chlade, aby sa krém spevnil. Je to naozaj fantastická kombinácia mäkkého cesta, chrumkavej pusinky a jemného krému.

Teraz už viete, ako upiecť ‘Najlepší koláč sveta’. Tento jednoduchý recept na nórsku klasiku Kvæfjordkake vás prevedie prípravou krok za krokom k dokonalému výsledku, ktorý si zamiluje každý.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie recepty

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty