Chcete vedieť, ako upiecť legendárny ‘Najlepší koláč sveta’? Prinášame vám jednoduchý recept na nórsku klasiku Kvæfjordkake, ktorý zvládnete pripraviť aj doma a ohúrite ním každú návštevu. Táto slávna torta kombinuje mäkké piškótové cesto, chrumkavú pusinkovú vrstvu s mandľami a neuveriteľne lahodný, ľahučký vanilkový krém.
Nórska torta Kvæfjordkake, často prezývaná Verdens Beste Kake (Najlepší koláč sveta), sa doslova rozplýva v ústach. Hoci vyzerá zložito vďaka viacerým vrstvám a textúram, tento recept na Kvæfjordkake je prekvapivo jednoduchý a výsledok je úžasný dezert hodný kráľov (údajne ho milovala aj anglická kráľovná).
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie krému a korpusu)
- Čas pečenia: cca 35 minút
- Počet porcií: cca 12-16 kúskov
- Plech: Veľký plech (cca 30×40 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje prípravu krému a prácu so snehom)
Potrebujeme:
Piškótové cesto:
- 100 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 100 g kryštálového cukru
- 4 žĺtky (izbovej teploty, bielky odložíme na pusinkovú vrstvu)
- 50 ml mlieka (izbovej teploty)
- 150 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- Štipka soli
Pusinková vrstva (Meringue):
- 4 bielky (z vajec použitých do cesta, izbovej teploty)
- 1 štipka soli
- 200 g jemného kryštálového cukru (môže byť aj práškový)
- 100 g mandľových lupienkov (alebo nahrubo nasekaných mandlí)
Vanilkový krém (Crème Légère):
- 350 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 70 g kryštálového cukru
- 25 g kukuričného škrobu (cca 2,5 PL)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
- 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
Potrebujeme tiež:
- Veľký plech (cca 30×40 cm)
- Papier na pečenie
- Potravinová fólia
- Cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou (voliteľné, na nanášanie krému)
Postup prípravy
Príprava cesta a pusinkovej vrstvy:
- Rúru predhrejte na 170 °C (horný/dolný ohrev). Veľký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Cesto: Vo väčšej miske vyšľahajte zmäknuté maslo (100 g) s kryštálovým cukrom (100 g) do svetlej peny. Postupne po jednom zašľahajte žĺtky (4 ks) a potom prilejte mlieko (50 ml) izbovej teploty. Krátko prešľahajte.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (150 g) s kypriacim práškom (1 ČL) a štipkou soli. Túto sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte (stierkou alebo na najnižších otáčkach) do maslovo-žĺtkovej zmesi, len kým sa nespoja. Nepremiešajte.
- Pusinková vrstva: V dokonale čistej a suchej mise začnite šľahať bielky (4 ks) so štipkou soli. Keď začnú peniť, postupne (po lyžiciach) pridávajte jemný kryštálový cukor (200 g) a šľahajte ďalej na vysokých otáčkach, kým nevznikne veľmi tuhý, pevný a lesklý sneh (meringue).
- Pripravené piškótové cesto rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na vrstvu surového cesta opatrne a rovnomerne rozotrite pripravený tuhý sneh (pusinkovú vrstvu). Môžete vytvoriť aj ozdobné špičky lyžicou.
- Celý povrch snehu rovnomerne posypte mandľovými lupienkami alebo nasekanými mandľami (100 g).
Pečenie korpusu s pusinkou:
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C približne 35 minút. Pusinková vrstva by mala byť jemne zlatistá, suchá a krehká na dotyk. Piškótové cesto by malo byť upečené (skúška špajdľou by mala vyjsť čistá).
- Upečený plát vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.
Príprava krému (počas chladnutia korpusu):
- Pripravte si žĺtkový základ krému (crème pâtissière): V malom pohári rozmiešajte metličkou 2 žĺtky, kryštálový cukor (70 g), kukuričný škrob (25 g) a asi 50 ml mlieka (z celkových 350 ml) dohladka.
- Zvyšné mlieko (300 ml) v hrnci priveďte tesne pod bod varu. Za stáleho miešania doň pomaly prilejte pripravenú žĺtkovú zmes.
- Varte na miernom ohni za neustáleho miešania metličkou, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu (cca 1-2 minúty). Odstavte z ohňa.
- Do horúceho krému ihneď vmiešajte maslo (1 PL) a vanilkový extrakt (1 ČL). Dobre premiešajte.
- Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.
- Keď je žĺtkový základ úplne vychladnutý, vyberte ho z chladničky a krátko prešľahajte dohladka.
- V čistej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) dotuha.
- Tuhú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do vychladnutého žĺtkového krému. Vznikne vám ľahký a nadýchaný krém (crème légère).
Zostavenie torty:
- Úplne vychladnutý upečený plát cesta s pusinkou vyberte z plechu a opatrne ho rozrežte ostrým nožom presne na dve rovnaké polovice.
- Jednu polovicu plátu (pusinkovou vrstvou nahor) položte na servírovací podnos alebo tácku.
- Na tento spodný diel rovnomerne natrite alebo pomocou cukrárskeho vrecka naneste celý pripravený vanilkový krém (crème légère).
- Opatrne prikryte druhou polovicou upečeného plátu, opäť pusinkovou vrstvou nahor. Jemne pritlačte.
- Hotovú tortu môžete (ale nemusíte) dať ešte na hodinu stuhnúť do chladničky, aby sa krém spevnil a torta sa lepšie krájala.
Servírovanie:
- Pred podávaním môžete tortu zľahka posypať práškovým cukrom.
- Krájajte ostrým zúbkovaným nožom na rezy alebo štvorce a podávajte.
Videorecept
Tipy
- Piškótové cesto pripravujem klasickým spôsobom, ale dbám na to, aby mali suroviny (maslo, vajcia, mlieko) izbovú teplotu. Múku s kypriacim práškom vmiešavam len zľahka. Cesto rozotriem natenko na veľký plech.
- Na surové cesto hneď rozotriem tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a cukru (cukor pridávam postupne do polovyšľahaných bielkov so štipkou soli). Posypem mandľami a celé to spolu upečiem.
- Základom krému je klasický vanilkový “puding” uvarený zo žĺtkov, mlieka, cukru a škrobu, zjemnený maslom. Nechám ho úplne vychladnúť pod fóliou. Kľúčom k ľahkosti je potom opatrne doň vmiešať dotuha vyšľahanú šľahačku.
- Vychladnutý upečený plát rozrežem napoly. Na jednu polovicu natriem celý krém a prikryjem druhou polovicou. Pred krájaním je dobré nechať tortu aspoň chvíľu v chlade, aby sa krém spevnil. Je to naozaj fantastická kombinácia mäkkého cesta, chrumkavej pusinky a jemného krému.
Teraz už viete, ako upiecť ‘Najlepší koláč sveta’. Tento jednoduchý recept na nórsku klasiku Kvæfjordkake vás prevedie prípravou krok za krokom k dokonalému výsledku, ktorý si zamiluje každý.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie recepty