Hľadáte recept na pravú taliansku bolonskú omáčku? Ste na správnom mieste! Bolonská omáčka je plná chuti a hodí sa k rôznym druhom cestovín. Pripravte si ju podľa nášho originálneho receptu a vychutnajte si lahodný obed alebo večeru s rodinou a priateľmi.
Lahodná a autentická bolonská omáčka podľa tradičného talianskeho receptu.
Bolonská omáčka
Ingrediencie:
- 700 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 700 ml pasírovaných paradajok
- 150 g pancetty
- 3 mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 2 cibule
- 200 ml červeného vína
- 180 ml plnotučného mlieka
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- Soľ, korenie a cukor podľa chuti
- Tagliatelle
- petržlenová vňať
Postup prípravy:
- Pancettu nakrájame na malé kocky a opražíme na olivovom oleji na dobre rozohriatej širokej panvici.
- Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu a na miernom ohni ich opražíme domäkka.
- Prilejeme deciliter červeného vína a zredukujeme.
- Pridáme mleté hovädzie a bravčové mäso a za stáleho miešania restujeme.
- Prilejeme zvyšok vína, premiešame a keď sa alkohol odparí, pridáme prelisované paradajky a cukor.
- Dobre premiešajte, nádobu prikryte, znížte teplotu a varte 2 hodiny, občas pridajte vodu alebo vývar.
- Zalejeme mliekom, dochutíme soľou a korením a varíme ďalšiu hodinu.
- Tagliatelle uvaríme a posypeme ich strúhaným parmezánom a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Bolonská omáčka – Video recept:
Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Jednoduchá krémová hubová omáčka k mäsu a cestovinám
Úžasná cuketovo-rajčinová omáčka do pohárov
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Rodinná kuchyňa od Iva Kronju