Pečená krkovička s cibuľou je pre mňa synonymom nedeľného obeda. Tento recept je fantastický. Mäso je krehké a šťavnaté. Všetku chuť nasaje z cibule, sójovej omáčky a medovej glazúry. Vždy, keď ju pečiem, vôňa priláka celú rodinu.
Kľúčom je opekanie mäsa vopred. Potom sa pečie na cibuľovom základe. Ukážem vám aj trik na skvelú rozmarínovú kašu. Pripravíte si tento slávnostný obed?
Ako upiecť mäkkú krkovičku s cibuľou? Plátky mäsa najprv sprudka opečte. Vložte ich do pekáča na cibuľu so sójovou omáčkou. Polejte glazúrou a pečte zakryté. Na záver odokryte, aby mäso zhnedlo.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia: 90 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia (s kašou)
- Trend: Slávnostný obed
Potrebujeme
Mäso a základ
- 1000 g bravčovej krkovičky (plátky hrubé cca 1,5 cm)
- 400 g cibule (na prúžky)
- 50 ml sójovej omáčky
- 50 g masla (na opekanie)
- soľ a mleté čierne korenie
Glazúra
- 30 ml rastlinného oleja
- 1 PL medu
- 2 ČL plnotučnej horčice
- 1/4 ks citrónová šťava
Rozmarínová kaša
- 600 g zemiakov (varný typ B/C)
- 200 ml mlieka
- 40 g masla
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu (alebo 1 ČL sušeného)
- soľ
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší pekáč s pokrievkou alebo alobalom.
- Plátky krkovičky osušte. Z oboch strán ich osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici rozpustite 50 g masla.
- Opečte na ňom mäso sprudka. Opekajte asi 4–5 minút z každej strany. Mäso musí chytiť peknú hnedú farbu.
- Na dno pekáča rozprestrite nakrájanú cibuľu. Jemne ju osoľte a polejte sójovou omáčkou.
- Na cibuľu poukladajte opečené plátky mäsa.
- Pripravte si glazúru. V miske zmiešajte olej, med, horčicu a citrónovú šťavu.
- Glazúrou rovnomerne polejte mäso v pekáči.
- Pekáč pevne zakryte alobalom alebo pokrievkou.
- Vložte do rúry. Pečte zakryté 60 minút pri 180 °C.
- Po hodine dajte pokrievku (alebo alobal) preč.
- Zvýšte teplotu na 200 °C.
- Pečte odokryté ďalších 20–30 minút. Kôrka musí byť zlatistá a šťava hustejšia.
- Medzitým pripravte kašu. Zemiaky ošúpte a uvarte v slanej vode domäkka (cca 20 min).
- Kým sa varia, pripravte mlieko. Do rajnice dajte mlieko, 40 g masla, cesnak a rozmarín.
- Zmes pomaly zohrievajte. Nechajte ju 15 minút lúhovať na miernom ohni. Nesmie vrieť.
- Uvarené zemiaky sceďte.
- Voňavé mlieko preceďte cez sitko priamo k zemiakom.
- Roztlačte alebo rozmixujte na hladkú kašu. Podľa potreby dosoľte.
- Mäkkú krkovičku podávajte preliatu výpekom z cibule, spolu s kašou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte opekanie: Opekanie mäsa na masle (Krok 4) je kľúčové. Uzavrie póry a karamelizácia (Maillardova reakcia) dodá celej omáčke hĺbku chuti.
- Infúzia mlieka: Mlieko do kaše naozaj nevarte, len ho pomaly zahrievajte. Rozmarín a cesnak tak pustia arómu bez toho, aby zhorkli alebo mlieko prihorelo.
Jednoduché variácie
- Príloha z pekáča: Ak nemáte čas na kašu, nakrájajte zemiaky na kocky a vložte ich do pekáča hneď na začiatku, spolu s cibuľou.
- Pivná verzia: Namiesto sójovej omáčky podlejte cibuľu 100 ml tmavého piva. Glazúra bude mať ešte výraznejšiu chuť.
Toto je presne ten typ jedla, ktorý zahreje. Kaša je úžasne krémová a mäso sa priam rozpadá.
Recept vychádza z verzie od Essen Entdecken, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
