Pečená krkovička s cibuľou je pre mňa synonymom nedeľného obeda. Tento recept je fantastický. Mäso je krehké a šťavnaté. Všetku chuť nasaje z cibule, sójovej omáčky a medovej glazúry. Vždy, keď ju pečiem, vôňa priláka celú rodinu.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší pekáč s pokrievkou alebo alobalom.
2. Plátky krkovičky osušte. Z oboch strán ich osoľte a okoreňte.
3. Vo veľkej panvici rozpustite 50 g masla.
4. Opečte na ňom mäso sprudka. Opekajte asi 4–5 minút z každej strany. Mäso musí chytiť peknú hnedú farbu.
5. Na dno pekáča rozprestrite nakrájanú cibuľu. Jemne ju osoľte a polejte sójovou omáčkou.
6. Na cibuľu poukladajte opečené plátky mäsa.
7. Pripravte si glazúru. V miske zmiešajte olej, med, horčicu a citrónovú šťavu.
8. Glazúrou rovnomerne polejte mäso v pekáči.
9. Pekáč pevne zakryte alobalom alebo pokrievkou.
10. Vložte do rúry. Pečte zakryté 60 minút pri 180 °C.
11. Po hodine dajte pokrievku (alebo alobal) preč.
12. Zvýšte teplotu na 200 °C.
13. Pečte odokryté ďalších 20–30 minút. Kôrka musí byť zlatistá a šťava hustejšia.
14. Medzitým pripravte kašu. Zemiaky ošúpte a uvarte v slanej vode domäkka (cca 20 min).
15. Kým sa varia, pripravte mlieko. Do rajnice dajte mlieko, 40 g masla, cesnak a rozmarín.
16. Zmes pomaly zohrievajte. Nechajte ju 15 minút lúhovať na miernom ohni. Nesmie vrieť.
17. Uvarené zemiaky sceďte.
18. Voňavé mlieko preceďte cez sitko priamo k zemiakom.
19. Roztlačte alebo rozmixujte na hladkú kašu. Podľa potreby dosoľte.
20. Mäkkú krkovičku podávajte preliatu výpekom z cibule, spolu s kašou.
Poznámky
1. Nevynechajte opekanie: Opekanie mäsa na masle (Krok 4) je kľúčové. Uzavrie póry a karamelizácia (Maillardova reakcia) dodá celej omáčke hĺbku chuti.2. Infúzia mlieka: Mlieko do kaše naozaj nevarte, len ho pomaly zahrievajte. Rozmarín a cesnak tak pustia arómu bez toho, aby zhorkli alebo mlieko prihorelo.