Trápite sa so suchými a chuťovo nevýraznými kuracími prsiami? S týmito marinádami na to môžete zabudnúť. Zozbieral som pre vás 6 mojich najobľúbenejších, overených receptov, vďaka ktorým bude vaše kuracie mäso vždy neskutočne šťavnaté a plné chuti. Sú to zaručené recepty na úspech.
Či už sa chystáte grilovať, piecť v rúre alebo mäso rýchlo opiecť na panvici, tu nájdete tú správnu marinádu na každú príležitosť. Príprava je hračka a rozdiel v chuti je obrovský.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5-10 min na každú marinádu
- Čas marinovania: 30 minút až 24 hodín
- Náročnosť: Jednoduchá
- Trend: Grilovanie / Rýchla večera
1. Citrónovo-bylinková marináda
Táto svieža marináda je absolútne univerzálna. Kyslosť citrónu mäso krásne zjemní a bylinky mu dodajú úžasnú arómu.
Potrebujeme
- 450 g kuracích pŕs
- 60 ml olivového oleja
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 1 PL prelisovaného cesnaku (cca 3-4 strúčiky)
- 2 ČL zmesi talianskych byliniek
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL soli
Postup
Všetky suroviny zmiešajte v miske alebo uzatvárateľnom vrecku. Pridajte kuracie prsia nakrájané na plátky alebo kocky a dobre premiešajte. Nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne 2-4 hodiny.
- Najlepší spôsob úpravy: Opečte na panvici alebo na grile. Vďaka oleju a bylinkám sa mäso nepripáli a zostane šťavnaté.
2. Marináda Fajitas
Perfektná na prípravu kuracích kúskov do tortilly alebo len tak k ryži. Má príjemne pikantnú a jemne dymovú chuť.
Potrebujeme
- 680 g kuracích pŕs
- 4 PL olivového oleja
- šťava z 1 limetky
- 60 ml vody
- 1 PL prelisovaného cesnaku
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 1/2 PL chilli prášku
- 1 PL sušenej cibule
- 1 ČL oregana
- 1 ČL hnedého cukru
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 1/2 ČL kajenského korenia, soli a čierneho korenia
Postup
Všetky suroviny na marinádu dobre zmiešajte. Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezance, zmiešajte s marinádou a nechajte v chladničke odležať aspoň 30 minút, ideálne cez noc.
- Najlepší spôsob úpravy: Sprudka a krátko opečte na rozpálenej panvici alebo woku spolu s nakrájanou cibuľou a paprikou.
3. Teriyaki marináda
Sladká a lepkavá ázijská klasika, ktorá nikdy nesklame. Cukor v marináde sa postará o dokonalú karamelizáciu.
Potrebujeme
- 450 g kuracích pŕs
- 180 ml sójovej omáčky
- 80 g hnedého cukru
- 60 ml vody
- 2 ks jarnej cibuľky (nasekanej)
- 1 PL prelisovaného cesnaku
- 1 PL čerstvo strúhaného zázvoru
Postup
V miske zmiešajte všetky suroviny, kým sa cukor nerozpustí. Mäso nakrájané na kocky vložte do marinády a nechajte odležať aspoň 30 minút.
- Najlepší spôsob úpravy: Opekajte na panvici. Zvyšnú marinádu môžete vliať k mäsu a krátko povariť, kým nezhustne. Pozor, vďaka cukru sa rýchlejšie pripaľuje!
4. Marináda z gréckeho jogurtu
Jogurt vďaka svojim enzýmom dokonale zjemní mäso. Výsledkom sú tie najkrehkejšie a najšťavnatejšie kuracie kúsky, ideálne na špízy.
Potrebujeme
- 680 g kuracích pŕs
- 140 g gréckeho jogurtu
- 1 hrsť čerstvého koriandra (nasekaného)
- 3 PL olivového oleja
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL prelisovaného cesnaku
- 1 PL strúhaného zázvoru
- 1 ČL drvenej rasce, mletého koriandra a sladkej papriky
- 1/4 ČL škorice a kajenského korenia
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
Postup
Všetky suroviny zmiešajte v miske a do hotovej marinády naložte na kocky nakrájané mäso. Marinujte v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Najlepší spôsob úpravy: Grilovanie (na špízoch) alebo pečenie v rúre pri 200 °C asi 20-25 minút. Jogurt chráni mäso pred vysušením.
5. Talianska marináda
Jednoduchá, svieža a plná byliniek. Perfektná na letné šaláty alebo k cestovinám.
Potrebujeme
- 450 g kuracích pŕs
- 120 ml olivového oleja
- 60 ml červeného vínneho octu
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL prelisovaného cesnaku
- 1 ČL sušeného oregana a bazalky
- 1 ČL cesnakovej soli (alebo 1/2 ČL soli a 1/2 ČL suš. cesnaku)
- 1/2 ČL čierneho korenia
Postup
Všetky ingrediencie dobre premiešajte. Do marinády naložte kuracie prsia vcelku a nechajte odležať 1 až 4 hodiny. Dlhšie marinovanie neodporúčame, ocot by mohol zmeniť štruktúru mäsa.
- Najlepší spôsob úpravy: Opečte vcelku na panvici alebo na grile a po upečení nakrájajte na plátky.
6. Bohatá kuracia marináda
Komplexná sladko-kyslá marináda s balzamikovým octom, ktorá sa hodí na slávnostnejšie príležitosti.
Potrebujeme
- 900 g kuracích pŕs
- 120 ml olivového oleja
- 120 ml balzamikového octu
- 60 ml sójovej omáčky
- 60 ml worcestrovej omáčky
- 80 g hnedého cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL sušeného rozmarínu a cesnaku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
Postup
Všetky suroviny zmiešajte v miske a do hotovej marinády naložte mäso. Nechajte marinovať aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Najlepší spôsob úpravy: Pečenie v rúre. Mäso aj s marinádou vložte do pekáča a pečte pri 180 °C asi 30-35 minút, kým omáčka neskaramelizuje.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Čas marinovania: Pri marinádach s kyslou zložkou (ocot, citrónová/limetková šťava) neprekračujte odporúčaný čas. Kyselina by mohla začať narúšať štruktúru mäsa a bolo by na povrchu „uvarené“.
- Mäso pred opekaním osušte: Ak mäso opekáte na panvici (najmä pri jogurtovej marináde), pred vložením do horúceho oleja ho zľahka osušte papierovou utierkou. Lepšie sa opečie a nebude prskať.
Vyskúšajte tieto marinády a premeňte obyčajné kuracie prsia na šťavnatú delikatesu.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Júlia Pacheco, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
