Pripravte sa na dezert, ktorý naozaj zmizne do minúty. Tieto božské kakaové gule s mascarpone a džemom sú skutočnou chuťovou bombou. Jemná piškóta, lahodný krém a sladké prekvapenie v strede – jednoducho dokonalé.
Tieto kakaové gule s mascarpone a džemom sa veľmi rýchlo stanú jedným z najobľúbenejších dezertov vašej rodiny. Príprava je jednoduchá, pečiete len krátko a výsledok zaručene ohúri každého milovníka sladkého.
- Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: 12-15 minút
- Počet porcií: cca 18-20 gulí
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme:
Kakaový korpus:
- 2 celé vajcia (veľkosť M)
- 1 štipka soli
- 70 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 100 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicový)
- 200 ml mlieka (izbovej teploty alebo vlažného)
- 180 g hladkej múky (preosiatej)
- 20 g nesladeného kakaa (kvalitného, preosiateho)
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2,5 ČL)
Mascarpone krém:
- 125 g mascarpone (dobre vychladeného)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladenej)
Ostatné na dokončenie:
- Hustejší džem alebo marmeláda podľa chuti (napr. malinový, ríbezľový, marhuľový)
- Trochu mlieka (na pokvapkanie koliesok)
- Práškový cukor (na posypanie hotových gulí)
Postup prípravy
Príprava kakaového korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo väčšej mise začnite šľahať 2 celé vajcia so štipkou soli, krupicovým cukrom (70 g) a vanilkovým cukrom (8 g). Použite elektrický šľahač na vysokých otáčkach a šľahajte niekoľko minút, kým nezískate svetlú, hustú a nadýchanú penu.
- Kým sa vajcia šľahajú, v inej nádobe zmiešajte olej (100 ml) s mliekom (200 ml).
- Keď je vaječná pena dostatočne vyšľahaná, znížte otáčky šľahača na minimum a za stáleho pomalého šľahania tenkým prúdom prilievajte zmes oleja a mlieka. Šľahajte už len krátko, kým sa tekutiny nespoja.
- V druhej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (180 g) s preosiatym kakaom (20 g) a kypriacim práškom (10 g).
- Túto sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridajte k tekutej vaječnej zmesi. Už len pomocou stierky alebo varešky zľahka a opatrne premiešajte pohybmi zdola nahor, kým sa múka nezapracuje a nevznikne hladké polotekuté cesto. Nepremiešajte príliš, aby cesto zostalo nadýchané.
- Hotové cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrite stierkou po celej ploche.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 12 až 15 minút. Cesto by malo byť upečené a pružné na dotyk. Upečenosť skontrolujte zapichnutím špajdle do stredu – mala by vyjsť čistá. Korpus nenechajte piecť príliš dlho, aby nebol suchý.
- Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.
Príprava krému:
- Kým korpus chladne, pripravte si krém. Do misy dajte dobre vychladené mascarpone (125 g) a dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml).
- Elektrickým šľahačom na stredných otáčkach šľahajte spolu, kým nevznikne hladký a dostatočne hustý krém, ktorý drží tvar. Dávajte pozor, aby ste zmes neprešľahali, najmä ak používate vysokopercentnú smotanu – mohla by sa zraziť. Hotový krém môžete dať do chladničky, kým ho nebudete potrebovať.
Zostavenie gulí:
- Úplne vychladnutý kakaový korpus opatrne vyberte z plechu. Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára (s priemerom cca 5-6 cm) z neho povykrajujte čo najviac koliesok. Malo by vám vyjsť približne 36-40 koliesok (na 18-20 finálnych gulí).
- Zvyšky korpusu, ktoré zostali po vykrajovaní, vložte do väčšej misy a rukami ich dôkladne rozdrobte na jemné omrvinky. Tieto omrvinky použijete na obalenie gulí. Pripravte si ich do hlbšieho taniera alebo misky.
- Pripravte si tiež hustejší džem alebo marmeládu a trochu mlieka v malej miske na pokvapkanie koliesok. Krém z mascarpone a smotany môžete pre ľahšiu manipuláciu naplniť do cukrárskeho vrecka s hladkou alebo hviezdicovou špičkou (ale dá sa nanášať aj lyžičkou).
- Vezmite jedno vykrojené koliesko. Jeho povrch (rezanú stranu) zľahka pokvapkajte alebo potrite trochou mlieka (nepremočte ho).
- Na pokvapkané koliesko naneste pomocou vrecka alebo lyžičky vrstvu mascarpone krému (napríklad do tvaru malého kopčeka alebo krúžku po obvode).
- Do stredu krému urobte malú priehlbinku a dajte do nej malú lyžičku džemu alebo marmelády.
- Džem opäť prekryte vrstvou krému tak, aby ste vytvorili tvar polgule alebo vyššieho kopčeka.
- Celú takto pripravenú naplnenú polovicu bohato obalte v pripravených piškótových omrvinkách zo všetkých strán (aj po bokoch). Omrvinky môžete jemne pritlačiť, aby dobre držali. Vznikne tak finálna guľa.
- Hotové gule ukladajte na tácku alebo podnos. Takto postupujte so všetkými vykrojenými kolieskami.
Dokončenie:
- Pripravené kakaové gule dajte ešte aspoň na 30 minút stuhnúť do chladničky.
- Pred podávaním ich bohato posypte cez jemné sitko práškovým cukrom. Skladujte v chladničke v uzatvorenej nádobe.
Videorecept
Tipy
- Hotové gule môžem pred podávaním dozdobiť nielen práškovým cukrom, ale napríklad aj čerstvým ovocím ako maliny či jahody, ktoré skvele kontrastujú s kakaovou a krémovou chuťou. Pekne vyzerajú aj čokoládové hoblinky alebo nasekané oriešky navrchu.
- Krém z mascarpone a smotany šľahám vždy len krátko, kým nezhustne a nedrží tvar. Obe suroviny musia byť naozaj dobre vychladené, inak sa krém nemusí podariť vyšľahať alebo bude riedky. Ak by sa mi náhodou krém predsa len trochu zrazil, skúsim doň zašľahať lyžicu mascarpone alebo práškového cukru.
- Tie vykrojené piškótové kolieska pred nanášaním krému naozaj len veľmi zľahka pokvapkám alebo potriem mliekom. Ak by boli príliš mokré, mohli by sa pri ďalšej manipulácii rozpadnúť. Namiesto mlieka môžem použiť aj trochu rumu, kávy alebo ovocnej šťavy pre dospelácku verziu.
- Na obaľovanie sú najlepšie čerstvé omrvinky zo zvyšného upečeného korpusu. Sú mäkké a dobre sa prichytia na krém. Ak by mi náhodou omrvinky chýbali, môžem použiť aj najemno pomleté orechy alebo kúpené piškótové omrvinky. Guľky obaľujem hneď po vytvarovaní, kým je krém na povrchu ešte trochu lepivý.
Neváhajte a pripravte si tieto božské kakaové gule s mascarpone – sú skutočnou chuťovou bombou a garantujem vám, že zmiznú zo stola do minúty.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette dolce facili