Search

Zmixuj, nalej, vychlaď: Božská smotanová torta s ovocím hotová raz-dva

nepečená smotanová torta
Nepečená smotanová torta

Obsah receptu

Naozaj stačí len zmixovať, naliať a vychladiť. Táto božská nepečená smotanová torta s ovocím je hotová raz-dva (čo sa týka aktívnej práce) a výsledok je fantasticky ľahký, krémový a osviežujúci. Perfektný dezert bez múky, vajec a zdĺhavého pečenia.

Nemusíte piecť, aby ste si pochutnali na skvele vyzerajúcej a lahodnej torte. Pripravte si tento recept na nepečenú smotanovú tortu s jahodami a banánom. Je krémová, ovocná a úžasne jednoduchá. Ak chcete, môžete pridať aj chrumkavý sušienkový základ.

  • Čas prípravy: cca 25-30 minút (+ voliteľných 5 minút na základ a chladenie)
  • Čas chladenia: min. 5 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 1 torta (cca 8-12 porcií)
  • Forma: Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 20-24 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez múky: Áno
  • Bez vajec: Áno

Potrebujeme:

Voliteľný sušienkový základ:

  • 130 g maslových sušienok (napr. BeBe, Club), najemno pomletých
  • 50 g masla (rozpusteného)

Krémová hmota:

  • 350 g jemného mäkkého tvarohu (vaničkový, polotučný alebo tučný)
  • 400 g kyslej smotany (aspoň 16% tuku)
  • 160 g práškového cukru (preosiateho, množstvo upravte podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 25 g práškovej želatíny (alebo zodpovedajúce množstvo plátkovej)
  • 70 ml studenej vody (na napučanie želatíny)

Ovocie:

  • 250 g čerstvých jahôd
  • 2 ks zrelých, ale pevných banánov
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na ozdobu:

  • 30 g bielej čokolády (nasekanej najemno alebo nastrúhanej)

Potrebujeme tiež:

  • Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 20-24 cm)
  • Papier na pečenie a/alebo potravinová fólia

Postup prípravy

Voliteľný krok: Príprava sušienkového základu:

  1. Ak chcete tortu so základom, najprv si ho pripravte. V miske zmiešajte najemno pomleté sušienky s rozpusteným maslom. Vznikne vlhká drobivá zmes.
  2. Pripravte si tortovú formu (ø 20-24 cm) a jej dno vyložte papierom na pečenie. Sušienkovú zmes rovnomerne rozložte na dno formy a dobre ju utlačte lyžicou alebo dnom pohára.
  3. Formu so základom dajte do chladničky stuhnúť, kým si pripravíte krém (aspoň 15-20 minút).

Príprava krému s ovocím:

  1. Pripravte si želatínu: Práškovú želatínu (25 g) nasypte do malej misky a zalejte ju studenou vodou (70 ml). Nechajte ju asi 10 minút napučať. (Ak používate plátkovú, postupujte podľa návodu na obale).
  2. Medzitým si pripravte ovocie: Jahody umyte, osušte, zbavte stopiek a nakrájajte na polovice alebo štvrtinky (podľa veľkosti). Banány ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska. Nakrájané banány v miske ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou a zľahka premiešajte, aby nezhnedli.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte jemný tvaroh, kyslú smotanu, preosiaty práškový cukor (160 g) a vanilkový cukor (10 g). Pomocou tyčového mixéra alebo ručného šľahača všetko spolu rozmixujte/vyšľahajte na úplne hladký krém bez hrudiek.
  4. Napučanú želatínu mierne zohrejte (napr. pár sekúnd v mikrovlnke alebo nad teplou vodou), kým sa úplne nerozpustí a nie je tekutá. Pozor, nesmie byť horúca!
  5. Tekutú, mierne vychladnutú želatínu za stáleho miešania alebo mixovania na nízkych otáčkach pomaly prilejte do tvarohovo-smotanového krému a dobre premiešajte/zašľahajte.
  6. Do hotového krému teraz už len zľahka pomocou stierky vmiešajte pripravené jahody a banány.

Plnenie formy a chladenie:

  1. Pripravte si tortovú formu: Ak nerobíte sušienkový základ, dno formy vyložte papierom na pečenie a boky môžete vyložiť pásom papiera na pečenie alebo potravinovou fóliou pre ľahšie vyberanie torty. Ak ste robili základ, vyberte formu z chladničky.
  2. Pripravenú krémovú hmotu s ovocím nalejte do formy (priamo na dno alebo na stuhnutý sušienkový základ). Povrch uhlaďte stierkou alebo lyžicou.
  3. Na vrch krému rovnomerne nasypte najemno nasekanú alebo nastrúhanú bielu čokoládu (30 g).
  4. Formu s tortou opatrne vložte do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť minimálne 5 hodín, ideálne však cez noc. Všetky vrstvy musia byť úplne pevné.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Dobre stuhnutú tortu opatrne vyberte z chladničky. Opatrne odstráňte okraj tortovej formy a prípadne aj papier/fóliu z bokov a dna.
  2. Tortu preložte na servírovací podnos. Krájajte ju ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody pre čistejší rez) na jednotlivé porcie a ihneď podávajte dobre vychladenú.

Videorecept

Tipy

  1. Ak sa rozhodnem pre sušienkový základ, používam klasické maslové sušienky (napr. BeBe) pomleté najemno a zmiešané s rozpusteným maslom. Zmes poriadne utlačím na dno formy vyloženej papierom a dám stuhnúť, kým robím krém.
  2. Krém pripravujem z jemného vaničkového tvarohu a hustej kyslej smotany. Aby bol naozaj hladký, preženiem ho tyčovým mixérom. Cukor si môžete prispôsobiť podľa chuti. Dôležité je správne pripraviť želatínu (nechať napučať, rozpustiť, ale nie variť!) a vmiešať ju vlažnú do krému izbovej teploty.
  3. Ovocie používam čerstvé – banány vždy pokvapkám citrónom proti zhnednutiu. Jahody krájam na polovice alebo štvrtky. Ovocie vmiešavam do krému až tesne pred nalievaním do formy a len veľmi zľahka, aby sa nerozpadlo.
  4. Táto torta potrebuje naozaj dlhý čas na stuhnutie v chladničke, ideálne cez noc. Len tak bude mať správnu konzistenciu a bude sa dať pekne krájať. Posypanie bielou čokoládou je pekná a chutná bodka.

Tak jednoduché to je: zmixuj, nalej, vychlaď. Táto božská nepečená smotanová torta s ovocím je hotová raz-dva a zvládne ju naozaj každý.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od NATALIINE RECEPTY

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty