Naozaj stačí len zmixovať, naliať a vychladiť. Táto božská nepečená smotanová torta s ovocím je hotová raz-dva (čo sa týka aktívnej práce) a výsledok je fantasticky ľahký, krémový a osviežujúci. Perfektný dezert bez múky, vajec a zdĺhavého pečenia.
Nemusíte piecť, aby ste si pochutnali na skvele vyzerajúcej a lahodnej torte. Pripravte si tento recept na nepečenú smotanovú tortu s jahodami a banánom. Je krémová, ovocná a úžasne jednoduchá. Ak chcete, môžete pridať aj chrumkavý sušienkový základ.
- Čas prípravy: cca 25-30 minút (+ voliteľných 5 minút na základ a chladenie)
- Čas chladenia: min. 5 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 torta (cca 8-12 porcií)
- Forma: Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 20-24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
- Bez múky: Áno
- Bez vajec: Áno
Potrebujeme:
Voliteľný sušienkový základ:
- 130 g maslových sušienok (napr. BeBe, Club), najemno pomletých
- 50 g masla (rozpusteného)
Krémová hmota:
- 350 g jemného mäkkého tvarohu (vaničkový, polotučný alebo tučný)
- 400 g kyslej smotany (aspoň 16% tuku)
- 160 g práškového cukru (preosiateho, množstvo upravte podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 25 g práškovej želatíny (alebo zodpovedajúce množstvo plátkovej)
- 70 ml studenej vody (na napučanie želatíny)
Ovocie:
- 250 g čerstvých jahôd
- 2 ks zrelých, ale pevných banánov
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Na ozdobu:
- 30 g bielej čokolády (nasekanej najemno alebo nastrúhanej)
Potrebujeme tiež:
- Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 20-24 cm)
- Papier na pečenie a/alebo potravinová fólia
Postup prípravy
Voliteľný krok: Príprava sušienkového základu:
- Ak chcete tortu so základom, najprv si ho pripravte. V miske zmiešajte najemno pomleté sušienky s rozpusteným maslom. Vznikne vlhká drobivá zmes.
- Pripravte si tortovú formu (ø 20-24 cm) a jej dno vyložte papierom na pečenie. Sušienkovú zmes rovnomerne rozložte na dno formy a dobre ju utlačte lyžicou alebo dnom pohára.
- Formu so základom dajte do chladničky stuhnúť, kým si pripravíte krém (aspoň 15-20 minút).
Príprava krému s ovocím:
- Pripravte si želatínu: Práškovú želatínu (25 g) nasypte do malej misky a zalejte ju studenou vodou (70 ml). Nechajte ju asi 10 minút napučať. (Ak používate plátkovú, postupujte podľa návodu na obale).
- Medzitým si pripravte ovocie: Jahody umyte, osušte, zbavte stopiek a nakrájajte na polovice alebo štvrtinky (podľa veľkosti). Banány ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska. Nakrájané banány v miske ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou a zľahka premiešajte, aby nezhnedli.
- Vo väčšej mise zmiešajte jemný tvaroh, kyslú smotanu, preosiaty práškový cukor (160 g) a vanilkový cukor (10 g). Pomocou tyčového mixéra alebo ručného šľahača všetko spolu rozmixujte/vyšľahajte na úplne hladký krém bez hrudiek.
- Napučanú želatínu mierne zohrejte (napr. pár sekúnd v mikrovlnke alebo nad teplou vodou), kým sa úplne nerozpustí a nie je tekutá. Pozor, nesmie byť horúca!
- Tekutú, mierne vychladnutú želatínu za stáleho miešania alebo mixovania na nízkych otáčkach pomaly prilejte do tvarohovo-smotanového krému a dobre premiešajte/zašľahajte.
- Do hotového krému teraz už len zľahka pomocou stierky vmiešajte pripravené jahody a banány.
Plnenie formy a chladenie:
- Pripravte si tortovú formu: Ak nerobíte sušienkový základ, dno formy vyložte papierom na pečenie a boky môžete vyložiť pásom papiera na pečenie alebo potravinovou fóliou pre ľahšie vyberanie torty. Ak ste robili základ, vyberte formu z chladničky.
- Pripravenú krémovú hmotu s ovocím nalejte do formy (priamo na dno alebo na stuhnutý sušienkový základ). Povrch uhlaďte stierkou alebo lyžicou.
- Na vrch krému rovnomerne nasypte najemno nasekanú alebo nastrúhanú bielu čokoládu (30 g).
- Formu s tortou opatrne vložte do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť minimálne 5 hodín, ideálne však cez noc. Všetky vrstvy musia byť úplne pevné.
Dokončenie a servírovanie:
- Dobre stuhnutú tortu opatrne vyberte z chladničky. Opatrne odstráňte okraj tortovej formy a prípadne aj papier/fóliu z bokov a dna.
- Tortu preložte na servírovací podnos. Krájajte ju ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody pre čistejší rez) na jednotlivé porcie a ihneď podávajte dobre vychladenú.
Videorecept
Tipy
- Ak sa rozhodnem pre sušienkový základ, používam klasické maslové sušienky (napr. BeBe) pomleté najemno a zmiešané s rozpusteným maslom. Zmes poriadne utlačím na dno formy vyloženej papierom a dám stuhnúť, kým robím krém.
- Krém pripravujem z jemného vaničkového tvarohu a hustej kyslej smotany. Aby bol naozaj hladký, preženiem ho tyčovým mixérom. Cukor si môžete prispôsobiť podľa chuti. Dôležité je správne pripraviť želatínu (nechať napučať, rozpustiť, ale nie variť!) a vmiešať ju vlažnú do krému izbovej teploty.
- Ovocie používam čerstvé – banány vždy pokvapkám citrónom proti zhnednutiu. Jahody krájam na polovice alebo štvrtky. Ovocie vmiešavam do krému až tesne pred nalievaním do formy a len veľmi zľahka, aby sa nerozpadlo.
- Táto torta potrebuje naozaj dlhý čas na stuhnutie v chladničke, ideálne cez noc. Len tak bude mať správnu konzistenciu a bude sa dať pekne krájať. Posypanie bielou čokoládou je pekná a chutná bodka.
Tak jednoduché to je: zmixuj, nalej, vychlaď. Táto božská nepečená smotanová torta s ovocím je hotová raz-dva a zvládne ju naozaj každý.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od NATALIINE RECEPTY