Search

Zmiešajte kefír a instantnú kávu: Koláč je vláčny ako obláčik, tento recept musíte vyskúšať

Kávový koláč z kefíru
Kávový koláč z kefíru

Obsah receptu

Publikované: 8. novembra 2025, 10:22

Tento kávový koláč z kefíru je absolútnym hitom pre svoju jednoduchosť. Tajomstvo spočíva v rozpustení instantnej kávy priamo v kefíre, čo dodá cestu úžasnú vôňu a vláčnosť. Tento kávový koláč z kefíru je rýchly, lacný a neuveriteľne jemný.

Cesto funguje na princípe reakcie sódy bikarbóny s octom a kefírom, takže nepotrebujete droždie ani dlhé kysnutie. Celý koláč zakončí jednoduchý krém z kyslej smotany.

Ako správne pripraviť kávový koláč z kefíru?

Najprv v kefíre rozpustite instantnú kávu. Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte olej, kávový kefír a múku. Nakoniec aktivujte sódu bikarbónu octom a vmiešajte do cesta. Upečte a potrite smotanovým krémom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 22 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly recept

Potrebujeme

Na cesto

  • 180 g hladkej múky
  • 100 ml kefíru
  • 3 PL instantnej kávy (cca 10 g)
  • 2 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL octu

Na krém a posypanie

  • 200 g kyslej smotany (1 téglik, min. 16%)
  • 2 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 50 g nasekaných vlašských orechov

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22 cm) dôkladne vymastite maslom a vysypte múkou.
  2. V malej miske nalejte kefír a nasypte doň instantnú kávu. Metličkou miešajte, kým sa káva úplne nerozpustí. Nechajte chvíľu postáť.
  3. Vo veľkej mise vyšľahajte 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom do svetlej peny (asi 4-5 minút).
  4. Za stáleho šľahania pomaly prilejte rastlinný olej.
  5. Následne prilejte pripravený kávový kefír a opäť krátko prešľahajte.
  6. Do zmesi preosejte hladkú múku a stierkou ju jemne zapracujte.
  7. V malej šálke zmiešajte 1 ČL sódy bikarbóny s 1 PL octu. Zmes okamžite zašumí. Ihneď ju vlejte do cesta a rýchlo premiešajte.
  8. Cesto vylejte do pripravenej formy a zarovnajte.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút. Urobte test špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
  10. Koláč nechajte po upečení vychladnúť priamo vo forme, až potom ho vyberte na podnos.
  11. Pripravte krém: V miske zmiešajte kyslú smotanu s práškovým cukrom dohladka.
  12. Krém rovnomerne natrite na vrch vychladnutého koláča.
  13. Na záver posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Aktivácia sódy: Sódu bikarbónu vždy aktivujte octom tesne pred vliatím do cesta a ihneď pečte. Táto reakcia nahrádza kypriaci prášok alebo droždie a robí koláč nadýchaným.
  2. Krém: Na potretie koláča je potrebný celý téglik (180-200 g) kyslej smotany, aby vytvoril súvislú vrstvu. Množstvo cukru v kréme prispôsobte svojej chuti.

Jednoduché variácie

  • S polevou: Namiesto smotanového krému môžete koláč poliať čokoládovou polevou (ganache).
  • Bez kofeínu: Ak koláč budú jesť deti, použite bezkofeínovú instantnú kávu alebo ju nahraďte kakaom (Caro).

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa káva rozpúšťa v kefíre? Kyslý kefír pomáha zjemniť intenzívnu horkosť kávy a zároveň dodáva cestu potrebnú vlhkosť.

Môžem použiť mlieko namiesto kefíru? Môžete, ale v tom prípade použite na kyprenie 1 ČL prášku do pečiva namiesto kombinácie sódy a octu. Kefír však robí cesto vláčnejším.

Musím koláč potrieť krémom? Nemusíte. Koláč je výborný aj samotný, len posypaný práškovým cukrom. Krém mu však dodáva svieži, kontrastný nádych.


Koláč je najlepší v deň pečenia, keď je kôra jemne chrumkavá a vnútro vláčne. Skladujte ho v chladničke (kvôli smotanovému krému) a spotrebujte do 2 dní.

Recept vychádza z verzie od youtube SUPER KELINCHAK, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty