Tento kávový koláč z kefíru je absolútnym hitom pre svoju jednoduchosť. Tajomstvo spočíva v rozpustení instantnej kávy priamo v kefíre, čo dodá cestu úžasnú vôňu a vláčnosť. Tento kávový koláč z kefíru je rýchly, lacný a neuveriteľne jemný.
Cesto funguje na princípe reakcie sódy bikarbóny s octom a kefírom, takže nepotrebujete droždie ani dlhé kysnutie. Celý koláč zakončí jednoduchý krém z kyslej smotany.
Ako správne pripraviť kávový koláč z kefíru?
Najprv v kefíre rozpustite instantnú kávu. Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte olej, kávový kefír a múku. Nakoniec aktivujte sódu bikarbónu octom a vmiešajte do cesta. Upečte a potrite smotanovým krémom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 22 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
- Trend: Rýchly recept
Potrebujeme
Na cesto
- 180 g hladkej múky
- 100 ml kefíru
- 3 PL instantnej kávy (cca 10 g)
- 2 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 PL octu
Na krém a posypanie
- 200 g kyslej smotany (1 téglik, min. 16%)
- 2 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 50 g nasekaných vlašských orechov
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22 cm) dôkladne vymastite maslom a vysypte múkou.
- V malej miske nalejte kefír a nasypte doň instantnú kávu. Metličkou miešajte, kým sa káva úplne nerozpustí. Nechajte chvíľu postáť.
- Vo veľkej mise vyšľahajte 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom do svetlej peny (asi 4-5 minút).
- Za stáleho šľahania pomaly prilejte rastlinný olej.
- Následne prilejte pripravený kávový kefír a opäť krátko prešľahajte.
- Do zmesi preosejte hladkú múku a stierkou ju jemne zapracujte.
- V malej šálke zmiešajte 1 ČL sódy bikarbóny s 1 PL octu. Zmes okamžite zašumí. Ihneď ju vlejte do cesta a rýchlo premiešajte.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a zarovnajte.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút. Urobte test špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
- Koláč nechajte po upečení vychladnúť priamo vo forme, až potom ho vyberte na podnos.
- Pripravte krém: V miske zmiešajte kyslú smotanu s práškovým cukrom dohladka.
- Krém rovnomerne natrite na vrch vychladnutého koláča.
- Na záver posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.
Videorecept
Tipy na záver
- Aktivácia sódy: Sódu bikarbónu vždy aktivujte octom tesne pred vliatím do cesta a ihneď pečte. Táto reakcia nahrádza kypriaci prášok alebo droždie a robí koláč nadýchaným.
- Krém: Na potretie koláča je potrebný celý téglik (180-200 g) kyslej smotany, aby vytvoril súvislú vrstvu. Množstvo cukru v kréme prispôsobte svojej chuti.
Jednoduché variácie
- S polevou: Namiesto smotanového krému môžete koláč poliať čokoládovou polevou (ganache).
- Bez kofeínu: Ak koláč budú jesť deti, použite bezkofeínovú instantnú kávu alebo ju nahraďte kakaom (Caro).
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa káva rozpúšťa v kefíre? Kyslý kefír pomáha zjemniť intenzívnu horkosť kávy a zároveň dodáva cestu potrebnú vlhkosť.
Môžem použiť mlieko namiesto kefíru? Môžete, ale v tom prípade použite na kyprenie 1 ČL prášku do pečiva namiesto kombinácie sódy a octu. Kefír však robí cesto vláčnejším.
Musím koláč potrieť krémom? Nemusíte. Koláč je výborný aj samotný, len posypaný práškovým cukrom. Krém mu však dodáva svieži, kontrastný nádych.
Koláč je najlepší v deň pečenia, keď je kôra jemne chrumkavá a vnútro vláčne. Skladujte ho v chladničke (kvôli smotanovému krému) a spotrebujte do 2 dní.
Recept vychádza z verzie od youtube SUPER KELINCHAK, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Arašidy v karameli ako z jarmoku: S týmto receptom si ich urobíte doma lacnejšie a oveľa chutnejšie.
- Domáce Krehké Kefírové Koláčiky, Ktoré Vás Očaria
- Dedičstvo po mojej babičke: Fantastický makový koláč, ktorý chutí nezabudnuteľne!
- Kefírové rožteky – jednoduché a chutné! Rozplývajú sa v ústach!
- Najlepšia čokoládová torta BEZ vajíčok: Neskutočne jemná, rozplýva sa na jazyku!
