Pripravte sa na malý kuchynský zázrak. Mňa dodnes fascinuje, ako sa z obyčajného cesta stane v rúre dutá, nadýchaná gulička. Toto odpaľované cesto je základom mnohých dezertov a ja vám ukážem, že jeho príprava nie je žiadna veda, len zábavná fyzika.
Kúzlo sa skrýva v “odpálení” cesta na panvici a následnom pečení pri dvoch teplotách. Práve to vytvorí paru, ktorá cesto nafúkne ako malý balónik. Poďte sa so mnou pozrieť na tento malý zázrak.
Ako sa robí odpaľované cesto?
V hrnci uvarte mlieko s maslom. Vsypte naraz všetku múku a miešajte, kým sa cesto nelepí na steny. Do vychladnutého cesta postupne zašľahajte vajíčko a upečte pri vysokej teplote.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 20 min
- Počet porcií: cca 12-15 kusov (profiteroliek)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 42 kcal/kus (bez náplne)
- Trend: Domáca cukráreň
Potrebujeme
- 70 ml mlieka
- 12 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 40 g masla
- 45 g hladkej múky
- 1 ks väčšieho vajca
Postup prípravy
- Do menšieho hrnca dajte mlieko, cukor, štipku soli a na kocky nakrájané maslo.
- Na strednom ohni priveďte zmes do varu. Dajte pozor, aby mlieko nevykypelo.
- Hneď ako zmes začne vrieť, odstavte ju z ohňa a naraz do nej vsypte všetku preosiatu múku.
- Vráťte hrniec na mierny oheň a vareškou energicky miešajte. Toto je fáza „odpaľovania“.
- Miešajte, kým sa cesto nespojí do hladkej gule, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Na dne sa vytvorí jemný biely povlak.
- Hotovú guľu cesta preložte do misky a nechajte ju asi 10 minút chladnúť. Musí byť len vlažná, nie horúca.
- Do vlažného cesta zapracujte rozšľahané vajíčko. Pridávajte ho postupne, na dvakrát, a každú časť dôkladne vmiešajte.
- Výsledné cesto musí byť hladké, lesklé a dostatočne husté, aby držalo tvar.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Cesto vložte do cukrárskeho vrecka s guľatou špičkou. Na plech striekajte malé kôpky s priemerom asi 3 cm.
- Vložte do rúry a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 10 minút.
- DÔLEŽITÉ: Počas prvých 15 minút pečenia rúru NEOTVÁRAJTE!
- Upečené bochníčky nechajte vychladnúť na mriežke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Zlaté pravidlo pečenia: Počas prvých 10-15 minút za žiadnych okolností neotvárajte rúru. Para, ktorá cesto nafukuje ako balón, by unikla a bochníčky by okamžite spľasli. Buďte trpezliví a sledujte ten zázrak cez sklo.
- Správna konzistencia cesta: Vajíčko pridávajte do vychladnutého cesta naozaj postupne. Ak by bolo cesto príliš riedke, bochníčky by sa na plechu roztiekli a nenafúkli by sa správne. Cesto musí držať tvar.
Jednoduché variácie (ako ich naplniť)
- Sladká klasika: Vychladnuté bochníčky prerežte a naplňte šľahačkou, vanilkovým krémom alebo Nutellou. Vrch môžete poliať čokoládou.
- Slaná jednohubka: Pri príprave cesta vynechajte cukor. Upečené bochníčky môžete naplniť akoukoľvek syrovou, šunkovou alebo bylinkovou nátierkou.
Záver
A malé duté zázraky sú hotové. Podávajte ich samotné ku káve, alebo ich naplňte pre dokonalý cukrársky zážitok.
Recept vychádza z verzie od 집밥요리 Home Cooking, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
