Search

Zázrak v rúre: Ako sa z mlieka, múky a masla stanú nadýchané bochníčky, ktoré sú vo vnútri úplne duté.

recept na odpaľované cesto
recept na odpaľované cesto

Obsah receptu

Publikované: 11. septembra 2025, 05:30

Pripravte sa na malý kuchynský zázrak. Mňa dodnes fascinuje, ako sa z obyčajného cesta stane v rúre dutá, nadýchaná gulička. Toto odpaľované cesto je základom mnohých dezertov a ja vám ukážem, že jeho príprava nie je žiadna veda, len zábavná fyzika.

Kúzlo sa skrýva v “odpálení” cesta na panvici a následnom pečení pri dvoch teplotách. Práve to vytvorí paru, ktorá cesto nafúkne ako malý balónik. Poďte sa so mnou pozrieť na tento malý zázrak.

Ako sa robí odpaľované cesto?

V hrnci uvarte mlieko s maslom. Vsypte naraz všetku múku a miešajte, kým sa cesto nelepí na steny. Do vychladnutého cesta postupne zašľahajte vajíčko a upečte pri vysokej teplote.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 12-15 kusov (profiteroliek)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 42 kcal/kus (bez náplne)
  • Trend: Domáca cukráreň

Potrebujeme

  • 70 ml mlieka
  • 12 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 40 g masla
  • 45 g hladkej múky
  • 1 ks väčšieho vajca

Postup prípravy

  1. Do menšieho hrnca dajte mlieko, cukor, štipku soli a na kocky nakrájané maslo.
  2. Na strednom ohni priveďte zmes do varu. Dajte pozor, aby mlieko nevykypelo.
  3. Hneď ako zmes začne vrieť, odstavte ju z ohňa a naraz do nej vsypte všetku preosiatu múku.
  4. Vráťte hrniec na mierny oheň a vareškou energicky miešajte. Toto je fáza „odpaľovania“.
  5. Miešajte, kým sa cesto nespojí do hladkej gule, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Na dne sa vytvorí jemný biely povlak.
  6. Hotovú guľu cesta preložte do misky a nechajte ju asi 10 minút chladnúť. Musí byť len vlažná, nie horúca.
  7. Do vlažného cesta zapracujte rozšľahané vajíčko. Pridávajte ho postupne, na dvakrát, a každú časť dôkladne vmiešajte.
  8. Výsledné cesto musí byť hladké, lesklé a dostatočne husté, aby držalo tvar.
  9. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  10. Cesto vložte do cukrárskeho vrecka s guľatou špičkou. Na plech striekajte malé kôpky s priemerom asi 3 cm.
  11. Vložte do rúry a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 10 minút.
  12. DÔLEŽITÉ: Počas prvých 15 minút pečenia rúru NEOTVÁRAJTE!
  13. Upečené bochníčky nechajte vychladnúť na mriežke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Zlaté pravidlo pečenia: Počas prvých 10-15 minút za žiadnych okolností neotvárajte rúru. Para, ktorá cesto nafukuje ako balón, by unikla a bochníčky by okamžite spľasli. Buďte trpezliví a sledujte ten zázrak cez sklo.
  2. Správna konzistencia cesta: Vajíčko pridávajte do vychladnutého cesta naozaj postupne. Ak by bolo cesto príliš riedke, bochníčky by sa na plechu roztiekli a nenafúkli by sa správne. Cesto musí držať tvar.

Jednoduché variácie (ako ich naplniť)

  • Sladká klasika: Vychladnuté bochníčky prerežte a naplňte šľahačkou, vanilkovým krémom alebo Nutellou. Vrch môžete poliať čokoládou.
  • Slaná jednohubka: Pri príprave cesta vynechajte cukor. Upečené bochníčky môžete naplniť akoukoľvek syrovou, šunkovou alebo bylinkovou nátierkou.

Záver

A malé duté zázraky sú hotové. Podávajte ich samotné ku káve, alebo ich naplňte pre dokonalý cukrársky zážitok.

Recept vychádza z verzie od 집밥요리 Home Cooking, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty