Základný recept na odpaľované cesto (Profiterolky)
Pripravte sa na malý kuchynský zázrak. Mňa dodnes fascinuje, ako sa z obyčajného cesta stane v rúre dutá, nadýchaná gulička. Toto odpaľované cesto je základom mnohých dezertov a ja vám ukážem, že jeho príprava nie je žiadna veda, len zábavná fyzika.
1. Do menšieho hrnca dajte mlieko, cukor, štipku soli a na kocky nakrájané maslo.
2. Na strednom ohni priveďte zmes do varu. Dajte pozor, aby mlieko nevykypelo.
3. Hneď ako zmes začne vrieť, odstavte ju z ohňa a naraz do nej vsypte všetku preosiatu múku.
4. Vráťte hrniec na mierny oheň a vareškou energicky miešajte. Toto je fáza „odpaľovania“.
5. Miešajte, kým sa cesto nespojí do hladkej gule, ktorá sa odlepuje od stien hrnca. Na dne sa vytvorí jemný biely povlak.
6. Hotovú guľu cesta preložte do misky a nechajte ju asi 10 minút chladnúť. Musí byť len vlažná, nie horúca.
7. Do vlažného cesta zapracujte rozšľahané vajíčko. Pridávajte ho postupne, na dvakrát, a každú časť dôkladne vmiešajte.
8. Výsledné cesto musí byť hladké, lesklé a dostatočne husté, aby držalo tvar.
9. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
10. Cesto vložte do cukrárskeho vrecka s guľatou špičkou. Na plech striekajte malé kôpky s priemerom asi 3 cm.
11. Vložte do rúry a pečte 10 minút. Potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 10 minút.
12. DÔLEŽITÉ: Počas prvých 15 minút pečenia rúru NEOTVÁRAJTE!
13. Upečené bochníčky nechajte vychladnúť na mriežke.
Poznámky
1. Zlaté pravidlo pečenia: Počas prvých 10-15 minút za žiadnych okolností neotvárajte rúru! Para, ktorá cesto nafukuje ako balón, by unikla a bochníčky by okamžite spľasli. Buďte trpezliví a sledujte ten zázrak cez sklo.n2. Správna konzistencia cesta: Vajíčko pridávajte do vychladnutého cesta naozaj postupne. Ak by bolo cesto príliš riedke, bochníčky by sa na plechu roztiekli a nenafúkli by sa správne. Cesto musí držať tvar.