Search

Zapekané chlebíčky “Čo dom dal”: Tento jednoduchý RECEPT si zamilujete

zapekané chlebíčky
zapekané chlebíčky

Obsah receptu

Publikované: 9. júla 2025, 05:00

Určite to poznáte aj vy. Otvoríte chladničku a pozeráte sa na pár kúskov syra, salámy, nejakú zeleninu a premýšľate, čo rýchle z toho vykúzliť na večeru. Presne pre tieto momenty mám v zálohe môjho obľúbeného záchrancu – zapekané chlebíčky v štýle “čo dom dal”. Je to ten najlepší spôsob, ako premeniť obyčajné pečivo na horúcu, voňavú a neskutočne chutnú rýchlovku. Chrumkavý chlebík a na ňom šťavnatá, syrová zmes so všetkým, čo máte radi. Tomuto sa nedá odolať!

Tento recept je úžasný v tom, že je nesmierne variabilný. Nebojte sa experimentovať a použiť presne to, čo nájdete vo svojej chladničke. Celá príprava vám nezaberie viac ako 10 minút a o zvyšok sa postará rúra. Je to ideálne riešenie na rýchlu večeru, desiatu alebo ako slané pohostenie pre nečakanú návštevu. Poďte, ukážem vám, aké je to jednoduché.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií/kusov: 13 kusov
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 13 plátkov sendvičovej veky (alebo staršieho chleba/rožkov)
  • 150 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda)
  • 2 ks menších párkov (alebo kúsok šunky, salámy)
  • 1 ks menšej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ks vajca
  • 100 ml mlieka
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 1 zväzok čerstvého kôpru (alebo petržlenovej vňate)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava zmesi:

  1. Ako prvé si predhrejem rúru na 200 °C a plech vyložím papierom na pečenie. Na plech si hneď poukladám plátky veky, aby som ich mal pripravené.
  2. Do väčšej misy si rozklepnem vajíčko, pridám soľ, mletú papriku, čerstvo mleté korenie a prelisovaný cesnak. Prilejem mlieko a všetko spolu metličkou dobre rozmiešam.
  3. Teraz pridám ostatné dobroty. Cibuľu si nakrájam na úplne drobné kocôčky, syr a párky (alebo inú údeninu) nastrúham na hrubom strúhadle. Všetko to spolu s nasekaným čerstvým kôprom pridám do vajíčkovej zmesi.
  4. Celú zmes dôkladne premiešam, aby sa všetky chute pekne spojili. Vznikne mi taká hustejšia kaša, ktorá sa bude dobre natierať.

Zapekanie chlebíčkov:

  1. Pripravenú zmes teraz lyžicou rovnomerne rozdelím a natriem na jednotlivé plátky veky na plechu. Snažím sa vytvoriť peknú, súvislú vrstvu.
  2. Plech vložím do vyhriatej rúry a chlebíčky pečiem približne 20 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a syr rozpečený a bublajúci.
  3. Hotové voňavé chlebíčky vyberiem z rúry a môžem ich podávať prakticky okamžite. Sú skvelé horúce, ale chutia výborne aj vychladnuté.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto veky často používam aj starší chlieb alebo rožky nakrájané pozdĺžne. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať staršie pečivo a nič nevyhodiť.
  2. Do zmesi rada pridávam aj inú, najemno nakrájanú zeleninu. Skvelá je napríklad červená paprika, kúsok cukety alebo aj na tvrdo uvarené vajíčko. Fantázii sa medze nekladú!
  3. Ak máte radi pikantné, primiešajte do zmesi aj štipku chilli alebo namiesto sladkej papriky použite údenú. Dodá to chlebíčkom parádny šmrnc.
  4. Najlepšie chutia s kopčekom kyslej smotany alebo s čerstvým zeleninovým šalátom. Vytvorí to perfektný kontrast k slanej a syrovej chuti.

Dúfam, že vám tento jednoduchý recept príde vhod a že si na chlebíčkoch pochutíte rovnako ako my. Je to naozaj rýchlovka, ktorá nikdy nesklame. Dajte mi vedieť, aké vaše “čo dom dal” verzie ste vyskúšali!

Recept vychádza z verzie od Leckeres Rezept, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty