Určite to poznáte aj vy. Otvoríte chladničku a pozeráte sa na pár kúskov syra, salámy, nejakú zeleninu a premýšľate, čo rýchle z toho vykúzliť na večeru. Presne pre tieto momenty mám v zálohe môjho obľúbeného záchrancu – zapekané chlebíčky v štýle “čo dom dal”. Je to ten najlepší spôsob, ako premeniť obyčajné pečivo na horúcu, voňavú a neskutočne chutnú rýchlovku. Chrumkavý chlebík a na ňom šťavnatá, syrová zmes so všetkým, čo máte radi. Tomuto sa nedá odolať!
Tento recept je úžasný v tom, že je nesmierne variabilný. Nebojte sa experimentovať a použiť presne to, čo nájdete vo svojej chladničke. Celá príprava vám nezaberie viac ako 10 minút a o zvyšok sa postará rúra. Je to ideálne riešenie na rýchlu večeru, desiatu alebo ako slané pohostenie pre nečakanú návštevu. Poďte, ukážem vám, aké je to jednoduché.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií/kusov: 13 kusov
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 13 plátkov sendvičovej veky (alebo staršieho chleba/rožkov)
- 150 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda)
- 2 ks menších párkov (alebo kúsok šunky, salámy)
- 1 ks menšej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ks vajca
- 100 ml mlieka
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- 1 zväzok čerstvého kôpru (alebo petržlenovej vňate)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava zmesi:
- Ako prvé si predhrejem rúru na 200 °C a plech vyložím papierom na pečenie. Na plech si hneď poukladám plátky veky, aby som ich mal pripravené.
- Do väčšej misy si rozklepnem vajíčko, pridám soľ, mletú papriku, čerstvo mleté korenie a prelisovaný cesnak. Prilejem mlieko a všetko spolu metličkou dobre rozmiešam.
- Teraz pridám ostatné dobroty. Cibuľu si nakrájam na úplne drobné kocôčky, syr a párky (alebo inú údeninu) nastrúham na hrubom strúhadle. Všetko to spolu s nasekaným čerstvým kôprom pridám do vajíčkovej zmesi.
- Celú zmes dôkladne premiešam, aby sa všetky chute pekne spojili. Vznikne mi taká hustejšia kaša, ktorá sa bude dobre natierať.
Zapekanie chlebíčkov:
- Pripravenú zmes teraz lyžicou rovnomerne rozdelím a natriem na jednotlivé plátky veky na plechu. Snažím sa vytvoriť peknú, súvislú vrstvu.
- Plech vložím do vyhriatej rúry a chlebíčky pečiem približne 20 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a syr rozpečený a bublajúci.
- Hotové voňavé chlebíčky vyberiem z rúry a môžem ich podávať prakticky okamžite. Sú skvelé horúce, ale chutia výborne aj vychladnuté.
Videorecept
Tipy
- Namiesto veky často používam aj starší chlieb alebo rožky nakrájané pozdĺžne. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať staršie pečivo a nič nevyhodiť.
- Do zmesi rada pridávam aj inú, najemno nakrájanú zeleninu. Skvelá je napríklad červená paprika, kúsok cukety alebo aj na tvrdo uvarené vajíčko. Fantázii sa medze nekladú!
- Ak máte radi pikantné, primiešajte do zmesi aj štipku chilli alebo namiesto sladkej papriky použite údenú. Dodá to chlebíčkom parádny šmrnc.
- Najlepšie chutia s kopčekom kyslej smotany alebo s čerstvým zeleninovým šalátom. Vytvorí to perfektný kontrast k slanej a syrovej chuti.
Dúfam, že vám tento jednoduchý recept príde vhod a že si na chlebíčkoch pochutíte rovnako ako my. Je to naozaj rýchlovka, ktorá nikdy nesklame. Dajte mi vedieť, aké vaše “čo dom dal” verzie ste vyskúšali!
Recept vychádza z verzie od Leckeres Rezept, no mierne sme ho upravili.