Pamätáte si na ten legendárny šalát z pekinskej kapusty s ananásom? Dlho bol zabudnutý, no teraz sa vracia v plnej sile. U nás doma to bola stálica osláv. S pár vylepšeniami chutí tento retro šalát lepšie, než si ho pamätáme. Je to hotová nostalgia!
Kľúčom je vyváženie chutí a použitie kvalitnejších surovín, než boli kedysi bežné. Dáte šancu tejto prekvapivo lahodnej a rýchlej kombinácii aj vy?
Ako správne pripraviť šalát z pekinskej kapusty s ananásom?
Pekinskú kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Pridajte k nej scedený ananás, nahrubo nastrúhaný syr a kvalitnú majonézu. Všetko dôkladne premiešajte a pre najlepšiu chuť nechajte chvíľu odležať v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas odležania: 15 min (voliteľné)
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Rýchle jedlo
Potrebujeme
- 1 menšia hlávka pekinskej kapusty (cca 500 g)
- 1 konzerva ananásových kúskov (385 g)
- 150 g tvrdého syra (napr. Eidam alebo Gouda)
- 150 g kvalitnej majonézy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie (na dochutenie)
Postup prípravy
- Pekinskú kapustu očistite a hlávku prekrojte pozdĺžne. Potom ju nakrájajte na tenké prúžky.
- Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy. Práve teraz je ideálny čas ju zľahka osoliť.
- Ananás z konzervy sceďte. Šťavu si môžete odložiť na neskôr.
- Syr nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Vďaka tomu bude mať v šaláte lepšiu textúru.
- Následne pridajte do misy ananás, nastrúhaný syr a majonézu.
- Všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešajte. Najlepšie to ide dvoma lyžicami.
- Podľa chuti pridajte štipku čerstvo mletého korenia. Pomôže to vyvážiť sladkosť ananásu.
- Šalát môžete podávať ihneď. My ho však máme najradšej, keď ho necháme aspoň 15 minút vychladiť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako sa vyhnúť vodnatému šalátu? Pekinská kapusta púšťa vodu. Skúste ju po nakrájaní a osolení nechať 5 minút postáť v sitku a potom z nej jemne vytlačte prebytočnú vodu.
- Šťavu z ananásu nevyhadzujte! Pridajte 1-2 lyžice šťavy priamo do majonézy a rozmiešajte ju. Vytvoríte tak ľahší a sviežejší dresing a možno budete potrebovať menej samotnej majonézy.
Jednoduché variácie
- S kuracím mäsom: Pridajte 200 g na kocky nakrájaného a opečeného kuracieho mäsa a máte plnohodnotné hlavné jedlo.
- Ľahšia verzia: Nahraďte polovicu majonézy hustým bielym jogurtom alebo kyslou smotanou pre sviežejšiu a odľahčenú chuť.
Záver
Je to blesková príloha alebo ľahká večera. Tento šalát je dôkazom, že aj retro recepty majú svoje čaro.
Recept vychádza z verzie od Užitočné menu, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.