Search

Zabudnutý šalát z pekinskej kapusty je späť. A prekvapivo, chutí lepšie ako kedykoľvek predtým

Šalát z pekinskej kapusty s ananásom
Šalát z pekinskej kapusty s ananásom

Obsah receptu

Publikované: 9. septembra 2025, 06:30

Pamätáte si na ten legendárny šalát z pekinskej kapusty s ananásom? Dlho bol zabudnutý, no teraz sa vracia v plnej sile. U nás doma to bola stálica osláv. S pár vylepšeniami chutí tento retro šalát lepšie, než si ho pamätáme. Je to hotová nostalgia!

Kľúčom je vyváženie chutí a použitie kvalitnejších surovín, než boli kedysi bežné. Dáte šancu tejto prekvapivo lahodnej a rýchlej kombinácii aj vy?

Ako správne pripraviť šalát z pekinskej kapusty s ananásom?

Pekinskú kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Pridajte k nej scedený ananás, nahrubo nastrúhaný syr a kvalitnú majonézu. Všetko dôkladne premiešajte a pre najlepšiu chuť nechajte chvíľu odležať v chladničke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas odležania: 15 min (voliteľné)
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Rýchle jedlo

Potrebujeme

  • 1 menšia hlávka pekinskej kapusty (cca 500 g)
  • 1 konzerva ananásových kúskov (385 g)
  • 150 g tvrdého syra (napr. Eidam alebo Gouda)
  • 150 g kvalitnej majonézy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie (na dochutenie)

Postup prípravy

  1. Pekinskú kapustu očistite a hlávku prekrojte pozdĺžne. Potom ju nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy. Práve teraz je ideálny čas ju zľahka osoliť.
  3. Ananás z konzervy sceďte. Šťavu si môžete odložiť na neskôr.
  4. Syr nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Vďaka tomu bude mať v šaláte lepšiu textúru.
  5. Následne pridajte do misy ananás, nastrúhaný syr a majonézu.
  6. Všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešajte. Najlepšie to ide dvoma lyžicami.
  7. Podľa chuti pridajte štipku čerstvo mletého korenia. Pomôže to vyvážiť sladkosť ananásu.
  8. Šalát môžete podávať ihneď. My ho však máme najradšej, keď ho necháme aspoň 15 minút vychladiť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako sa vyhnúť vodnatému šalátu? Pekinská kapusta púšťa vodu. Skúste ju po nakrájaní a osolení nechať 5 minút postáť v sitku a potom z nej jemne vytlačte prebytočnú vodu.
  2. Šťavu z ananásu nevyhadzujte! Pridajte 1-2 lyžice šťavy priamo do majonézy a rozmiešajte ju. Vytvoríte tak ľahší a sviežejší dresing a možno budete potrebovať menej samotnej majonézy.

Jednoduché variácie

  • S kuracím mäsom: Pridajte 200 g na kocky nakrájaného a opečeného kuracieho mäsa a máte plnohodnotné hlavné jedlo.
  • Ľahšia verzia: Nahraďte polovicu majonézy hustým bielym jogurtom alebo kyslou smotanou pre sviežejšiu a odľahčenú chuť.

Záver

Je to blesková príloha alebo ľahká večera. Tento šalát je dôkazom, že aj retro recepty majú svoje čaro.

Recept vychádza z verzie od Užitočné menu, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty