Search

Zabudnite na vlašák: Tento jednoduchý Holandský šalát so šunkou a syrom je TOP

Holandský šalát so šunkou a syrom
Holandský šalát so šunkou a syrom

Obsah receptu

Zabudnite na klasický vlašák, máme pre vás niečo lepšie, čo si zamilujete. Tento jednoduchý Holandský šalát so šunkou a syrom je absolútne TOP. Jemné rezančeky šunky a syra s vajíčkom v lahodnej, jemne dochutenej majonézovej zálievke sú skvelou voľbou na každú príležitosť.

Vyskúšajte recept na rýchly a jednoduchý Holandský šalát so šunkou a syrom. Skvele sa hodí predovšetkým na chlebíčky, ale môžete ho servírovať aj v mise s čerstvým pečivom ako ľahkú večeru alebo pohostenie pre návštevu.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie/chladenie vajec a odležanie)
  • Čas odležania: min. 2 hodiny (ideálne dlhšie)
  • Počet porcií: cca 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 150 g kvalitnej plátkovej šunky (napr. dusená, kuracia, morčacia)
  • 150 g syra Gouda (alebo Eidam) vcelku
  • 4 vajcia
  • 150 g kvalitnej majonézy
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy (z cca 1/2 citróna)
  • 1 čajová lyžička Worcestrovej omáčky
  • 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru (na vyváženie chutí)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na servírovanie (voliteľné):

  • Čerstvé pečivo (veka, rožky, bageta)
  • Čerstvý ligurček, pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Najprv si uvarte 4 vajcia natvrdo (vložte do vriacej vody a varte cca 10 minút). Ihneď po uvarení ich prudko schlaďte v studenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich ošúpte.
  2. Kým vajcia chladnú, pripravte si ostatné suroviny. Plátkovú šunku nakrájajte na tenké rezančeky (julienne). Syr Gouda (dobre vychladený sa krája ľahšie) nakrájajte tiež na tenké rezančeky podobnej veľkosti ako šunka.
  3. Vychladnuté ošúpané vajcia nakrájajte na malé kocky alebo ich pretlačte cez mriežku na zemiaky.

Miešanie šalátu a chladenie:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte nakrájanú šunku na rezančeky, nakrájaný syr na rezančeky a nakrájané vajcia na kocky.
  2. V menšej miske si pripravte zálievku: Zmiešajte majonézu, citrónovú šťavu, Worcestrovú omáčku, cukor, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Metličkou alebo lyžicou všetko dobre premiešajte dohladka. Ochutnajte a prípadne dolaďte kyslosť, sladkosť či slanosť podľa vašej chuti.
  3. Pripravenú zálievku nalejte k zmesi šunky, syra a vajec vo veľkej mise.
  4. Teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte stierkou alebo veľkou lyžicou, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne obalili v zálievke, ale aby sa príliš nerozbili.
  5. Hotový premiešaný šalát prikryte potravinovou fóliou alebo preložte do uzatvárateľnej nádoby a vložte ho do chladničky.
  6. Nechajte šalát v chladničke poriadne vychladiť a odležať minimálne 2 hodiny, ideálne aj dlhšie (napr. 3-4 hodiny alebo cez noc), aby sa chute krásne prepojili.

Servírovanie:

  1. Pred podávaním vyberte šalát z chladničky, ešte raz ho zľahka premiešajte a prípadne finálne dochuťte.
  2. Podávajte dobre vychladený, najčastejšie ako základ na obložené chlebíčky (natretý na plátky veky alebo bagety), alebo ako samostatný šalát s čerstvým pečivom. Pred servírovaním môžete ozdobiť čerstvými bylinkami – ligurček mu dodá špecifickú arómu, ale hodí sa aj pažítka či petržlenová vňať.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento “holandský” šalát krájam šunku aj syr (používam Goudau alebo Eidam, ktorý sa dobre krája vychladený) na tenké rezančeky, tzv. julienne. Šalát má potom zaujímavejšiu štruktúru ako keby bolo všetko len na kocky. Vajíčka však krájam na kocky alebo pretláčam cez mriežku.
  2. Základom je kvalitná majonéza. Dochucujem ju len jemne citrónovou šťavou, worcestrom, štipkou cukru, soľou a korením. Chute majú byť vyvážené, nie príliš prekryté.
  3. Miešam naozaj len zľahka, aby sa rezančeky šunky a syra príliš nepolámali a vajcia nerozpadli na kašu. Chcem, aby si šalát zachoval peknú štruktúru.
  4. Odležanie v chlade je dôležité, aspoň tie dve hodiny, aby sa chute mali čas spojiť. Je to výborný šalát na chlebíčky alebo len tak k pečivu. Ligurček ako ozdoba (uvedený v pôvodnom recepte) je zaujímavý, ale ak ho nemám, použijem klasickú petržlenovú vňať alebo pažítku.

Tak zabudnite na vlašák a vyskúšajte tento jednoduchý Holandský šalát so šunkou a syrom. Garantujeme, že tento TOP recept si obľúbite.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty