Search

Zabudnite na mäso! Tieto zeleninové fašírky s cuketou a syrom sú tak dobré, že ich budete jesť stále.

zeleninové fašírky
Zeleninové fašírky, zdroj: AI

Obsah receptu

Publikované: 26. júna 2025, 06:45

Ak hľadáte dokonalý bezmäsitý obed či večeru, ktorá zasýti a zároveň pohladí na duši, práve ste ju našli. Tento recept na zeleninové fašírky je absolútny prevrat! Sú tak šťavnaté, plné chuti a návykovo dobré, že vám mäso ani na sekundu nebude chýbať. Predstavte si to: zlatistý, chrumkavý povrch, ktorý po zahryznutí odhalí neuveriteľne vláčne a mäkké vnútro plné nastrúhanej zeleniny, roztopeného syra a čerstvých byliniek. Sú ľahké, svieže a vďaka nášmu postupu sa nikdy nerozpadnú. Garantujeme vám, že si ich zamilujú aj tí najväčší milovníci mäsa!

Tajomstvo úspechu týchto fašírok spočíva v jednom jednoduchom, no kľúčovom kroku – v dôkladnom odvodnení nastrúhanej cukety. Tento trik zaistí, že zmes nebude príliš riedka a fašírky budú po usmažení perfektne držať tvar a zostanú krásne chrumkavé. Celý recept je pritom veľmi jednoduchý a rýchly. K fašírkam sa fantasticky hodí svieži uhorkový dip, ktorého príprava je otázkou minúty. Poďte si s nami pripraviť jedlo, ktoré sa stane stálicou vo vašej kuchyni.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút (vrátane odležania cukety)
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút
  • Počet porcií/kusov: cca 12-15 fašírok (4 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na zeleninové fašírky:

  • 1 ks stredne veľkej cukety (cca 300 g)
  • 1 ČL soli (na odvodnenie)
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy
  • 1 ks stredne veľkého zemiaka
  • 2 ks vajec
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda), nahrubo nastrúhaného
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL soli (do zmesi)
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sušených talianskych byliniek
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 4 PL jemných ovsených vločiek
  • 2 PL hladkej múky (na obalenie)
  • rastlinný olej na vyprážanie (napr. slnečnicový)

Na uhorkový dip:

  • 100 g kyslej smotany (min. 16%)
  • 100 g majonézy
  • 1/2 ks šalátovej uhorky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava zeleninovej zmesi:

  1. Najprv si pripravíme cuketu. Umyjeme ju, osušíme a nahrubo nastrúhame do väčšieho sitka. Pridáme 1 ČL soli na odvodnenie, premiešame a necháme v sitku nad misou postáť 10-15 minút.
  2. DÔLEŽITÝ KROK: Po odležaní cuketu rukami alebo pomocou lyžice poriadne vyžmýkame, aby sme ju zbavili čo najviac prebytočnej vody. Vodu zlejeme a ďalej ju nepoužívame.
  3. Medzitým si očistíme a najemno nastrúhame mrkvu a zemiak.
  4. Vo veľkej mise zmiešame vyžmýkanú cuketu, nastrúhanú mrkvu a zemiak. Pridáme vajcia, nahrubo nastrúhaný syr a nasekanú petržlenovú vňať.
  5. Zmes dochutíme prelisovaným cesnakom, 1 lyžičkou soli, čiernym korením, talianskymi bylinkami a mletou sladkou paprikou.
  6. Všetko dôkladne premiešame a na záver do zmesi vmiešame jemné ovsené vločky, ktoré pomôžu absorbovať zvyšnú vlhkosť a spoja zmes.

Tvarovanie a vyprážanie fašírok:

  1. Z pripravenej zmesi tvarujeme rukami menšie, mierne sploštené fašírky (placky).
  2. Každú fašírku zľahka obalíme v hladkej múke.
  3. Na veľkej panvici rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja. Fašírky smažíme na strednom plameni z každej strany približne 4-5 minút dozlatista a dochrumkava.
  4. Hotové fašírky vyberáme a ukladáme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Príprava dipu:

  1. Kým sa fašírky smažia, pripravíme si dip. Šalátovú uhorku umyjeme a nastrúhame najemno. Ak pustí veľa vody, zľahka ju vyžmýkame.
  2. V miske zmiešame kyslú smotanu s majonézou. Pridáme nastrúhanú uhorku a dochutíme soľou a čiernym korením.
  3. Všetko dobre premiešame a dip podávame vychladený spolu s horúcimi fašírkami.

Videorecept

Tipy

  1. Ak sa chcem vyhnúť vyprážaniu, tieto fašírky často pečiem aj v rúre. Ukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem pri 200 °C asi 20-25 minút dozlatista.
  2. Namiesto klasického eidamu rada experimentujem aj s inými syrmi. Fantasticky v nich chutí údený syr, čedar alebo dokonca aj nahrubo nastrúhaná niva pre výraznejšiu chuť.
  3. Ak nemám poruke ovsené vločky, ako spojivo skvele poslúži aj starší, na strúhanku rozmixovaný rožok alebo trocha kuskusu.
  4. Tieto fašírky sú skvelé aj na studeno. Rada ich balím na cesty alebo z nich robím vegetariánske “burgre” do žemle so šalátom, paradajkou a dipom.

Či už ako hlavné jedlo so zemiakovou kašou, alebo len tak samotné s dipom, tieto zeleninové fašírky sú dôkazom, že bezmäsité jedlá môžu byť neuveriteľne chutné a sýte.

Recept je inšpirovaný verziou od Rezept zeit

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty