Ak hľadáte dokonalý bezmäsitý obed či večeru, ktorá zasýti a zároveň pohladí na duši, práve ste ju našli. Tento recept na zeleninové fašírky je absolútny prevrat! Sú tak šťavnaté, plné chuti a návykovo dobré, že vám mäso ani na sekundu nebude chýbať. Predstavte si to: zlatistý, chrumkavý povrch, ktorý po zahryznutí odhalí neuveriteľne vláčne a mäkké vnútro plné nastrúhanej zeleniny, roztopeného syra a čerstvých byliniek. Sú ľahké, svieže a vďaka nášmu postupu sa nikdy nerozpadnú. Garantujeme vám, že si ich zamilujú aj tí najväčší milovníci mäsa!
Tajomstvo úspechu týchto fašírok spočíva v jednom jednoduchom, no kľúčovom kroku – v dôkladnom odvodnení nastrúhanej cukety. Tento trik zaistí, že zmes nebude príliš riedka a fašírky budú po usmažení perfektne držať tvar a zostanú krásne chrumkavé. Celý recept je pritom veľmi jednoduchý a rýchly. K fašírkam sa fantasticky hodí svieži uhorkový dip, ktorého príprava je otázkou minúty. Poďte si s nami pripraviť jedlo, ktoré sa stane stálicou vo vašej kuchyni.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút (vrátane odležania cukety)
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút
- Počet porcií/kusov: cca 12-15 fašírok (4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na zeleninové fašírky:
- 1 ks stredne veľkej cukety (cca 300 g)
- 1 ČL soli (na odvodnenie)
- 1 ks stredne veľkej mrkvy
- 1 ks stredne veľkého zemiaka
- 2 ks vajec
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda), nahrubo nastrúhaného
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL soli (do zmesi)
- 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 ČL sušených talianskych byliniek
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 4 PL jemných ovsených vločiek
- 2 PL hladkej múky (na obalenie)
- rastlinný olej na vyprážanie (napr. slnečnicový)
Na uhorkový dip:
- 100 g kyslej smotany (min. 16%)
- 100 g majonézy
- 1/2 ks šalátovej uhorky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava zeleninovej zmesi:
- Najprv si pripravíme cuketu. Umyjeme ju, osušíme a nahrubo nastrúhame do väčšieho sitka. Pridáme 1 ČL soli na odvodnenie, premiešame a necháme v sitku nad misou postáť 10-15 minút.
- DÔLEŽITÝ KROK: Po odležaní cuketu rukami alebo pomocou lyžice poriadne vyžmýkame, aby sme ju zbavili čo najviac prebytočnej vody. Vodu zlejeme a ďalej ju nepoužívame.
- Medzitým si očistíme a najemno nastrúhame mrkvu a zemiak.
- Vo veľkej mise zmiešame vyžmýkanú cuketu, nastrúhanú mrkvu a zemiak. Pridáme vajcia, nahrubo nastrúhaný syr a nasekanú petržlenovú vňať.
- Zmes dochutíme prelisovaným cesnakom, 1 lyžičkou soli, čiernym korením, talianskymi bylinkami a mletou sladkou paprikou.
- Všetko dôkladne premiešame a na záver do zmesi vmiešame jemné ovsené vločky, ktoré pomôžu absorbovať zvyšnú vlhkosť a spoja zmes.
Tvarovanie a vyprážanie fašírok:
- Z pripravenej zmesi tvarujeme rukami menšie, mierne sploštené fašírky (placky).
- Každú fašírku zľahka obalíme v hladkej múke.
- Na veľkej panvici rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja. Fašírky smažíme na strednom plameni z každej strany približne 4-5 minút dozlatista a dochrumkava.
- Hotové fašírky vyberáme a ukladáme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
Príprava dipu:
- Kým sa fašírky smažia, pripravíme si dip. Šalátovú uhorku umyjeme a nastrúhame najemno. Ak pustí veľa vody, zľahka ju vyžmýkame.
- V miske zmiešame kyslú smotanu s majonézou. Pridáme nastrúhanú uhorku a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Všetko dobre premiešame a dip podávame vychladený spolu s horúcimi fašírkami.
Videorecept
Tipy
- Ak sa chcem vyhnúť vyprážaniu, tieto fašírky často pečiem aj v rúre. Ukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem pri 200 °C asi 20-25 minút dozlatista.
- Namiesto klasického eidamu rada experimentujem aj s inými syrmi. Fantasticky v nich chutí údený syr, čedar alebo dokonca aj nahrubo nastrúhaná niva pre výraznejšiu chuť.
- Ak nemám poruke ovsené vločky, ako spojivo skvele poslúži aj starší, na strúhanku rozmixovaný rožok alebo trocha kuskusu.
- Tieto fašírky sú skvelé aj na studeno. Rada ich balím na cesty alebo z nich robím vegetariánske “burgre” do žemle so šalátom, paradajkou a dipom.
Či už ako hlavné jedlo so zemiakovou kašou, alebo len tak samotné s dipom, tieto zeleninové fašírky sú dôkazom, že bezmäsité jedlá môžu byť neuveriteľne chutné a sýte.
Recept je inšpirovaný verziou od Rezept zeit
