Search

Zabudnite na lasagne, toto je lepšie: Fantastická slaná palacinková torta s mletým mäsom a syrom

Slaná palacinková torta
Slaná palacinková torta

Obsah receptu

Publikované: 11. októbra 2025, 07:00

Ak milujete lasagne, no chcete vyskúšať niečo nové, originálnejšie a možno aj rýchlejšie, tento recept si zamilujete. Namiesto cestovín používam jemné domáce palacinky, ktoré prekladám lahodnou mäsovou zmesou a krémovým bešamelom. Je to jedlo, ktoré u nás doma zmizne z plechu okamžite.

Výsledkom je neuveriteľne chutná a sýta torta, ktorá je perfektná na víkendový obed, ale aj ako pohostenie pre návštevu. Chutí skvele teplá, no mnohí ju milujú ešte viac na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Fusion / Víkendový obed

Potrebujeme

pre okrúhlu zapekaciu misu s priemerom 24-26 cm

Palacinky (cca 8-10 ks):

  • 3 ks vajec
  • 250 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 30 g masla (rozpusteného)
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie

Mäsová plnka:

  • 400 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks väčšej paradajky (alebo 2 PL pretlaku)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • olej na restovanie

Bešamelová omáčka:

  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky (cca 2 PL)
  • 500 ml mlieka
  • soľ, štipka mletého muškátového orieška

Na vrch:

  • 200 g syra mozzarella (alebo eidam, gouda)

Postup prípravy

Príprava palaciniek a plnky:

  1. Najprv si pripravte palacinkové cesto. V miske metličkou rozšľahajte vajcia so soľou. Postupne prilievajte mlieko a zašľahajte preosiatu múku. Nakoniec vmiešajte rozpustené maslo a nechajte cesto 5 minút odpočívať.
  2. Na panvici potretej trochou oleja upečte tenké palacinky (cca 8-10 kusov). Opekajte ich len krátko z oboch strán a odkladajte na tanier.
  3. Pripravte si mäsovú plnku. Na panvici na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne.
  4. K mäsu pridajte nadrobno nakrájanú paradajku (alebo pretlak), osoľte, okoreňte a krátko spolu poduste (cca 5 minút).

Príprava bešamelu a vrstvenie:

  1. V menšom hrnci rozpustite maslo. Pridajte múku a miešajte asi minútu, kým nevznikne svetlá zápražka.
  2. Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte studené mlieko, aby nevznikli hrudky. Osoľte, pridajte štipku muškátového orieška a varte na miernom ohni do zhustnutia (cca 3-4 minúty).
  3. Rúru predhrejte na 190 °C. Pripravte si okrúhlu zapekaciu misu. Na dno misy dajte tenkú vrstvu bešamelu.
  4. Položte prvú palacinku. Na ňu natrite vrstvu bešamelu, časť mäsovej zmesi a posypte trochou nastrúhanej mozzarelly.
  5. Postup opakujte: palacinka, bešamel, mäso, syr. Pokračujte, kým neminiete všetky suroviny. Vrchnú vrstvu by mala tvoriť palacinka, ktorú polejete zvyšným bešamelom a husto posypete syrom.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a syr sa neroztopí.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Palacinky bez čakania: Ak vám zostali palacinky z raňajok, je to ideálny spôsob, ako ich spotrebovať. Tento recept je skvelý na “zero-waste” varenie a zužitkovanie zvyškov.
  2. Chuť navyše: Mäsovú zmes môžete vylepšiť pridaním prelisovaného strúčiku cesnaku, lyžičky sušeného oregana alebo nasekaných čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať).

Jednoduché variácie

  • Vegetariánska verzia: Mleté mäso nahraďte zmesou húb (šampiňóny, hlivy) orestovaných na cibuľke alebo zmesou špenátu, ricotty a cesnaku.
  • S kuracím mäsom: Namiesto mletého mäsa použite nadrobno nakrájané kuracie prsia. Orestujte ich na cibuľke a ďalej postupujte podľa receptu.

Po upečení nechajte tortu aspoň 10 minút odstáť, bude sa vám lepšie krájať. Podávajte so zeleninovým šalátom.

Recept vychádza z verzie od Köstliche Hausrezepte, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty