Slaná palacinková torta s mletým mäsom (lepšia ako lasagne)
Ak milujete lasagne, no chcete vyskúšať niečo nové, originálnejšie a možno aj rýchlejšie, tento recept si zamilujete. Namiesto cestovín používam jemné domáce palacinky, ktoré prekladám lahodnou mäsovou zmesou a krémovým bešamelom. Je to jedlo, ktoré u nás doma zmizne z plechu okamžite.
1. Najprv si pripravte palacinkové cesto. V miske metličkou rozšľahajte vajcia so soľou. Postupne prilievajte mlieko a zašľahajte preosiatu múku. Nakoniec vmiešajte rozpustené maslo a nechajte cesto 5 minút odpočívať.
2. Na panvici potretej trochou oleja upečte tenké palacinky (cca 8-10 kusov). Opekajte ich len krátko z oboch strán a odkladajte na tanier.
3. Pripravte si mäsovú plnku. Na panvici na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne.
4. K mäsu pridajte nadrobno nakrájanú paradajku (alebo pretlak), osoľte, okoreňte a krátko spolu poduste (cca 5 minút).
Príprava bešamelu a vrstvenie:
5. V menšom hrnci rozpustite maslo. Pridajte múku a miešajte asi minútu, kým nevznikne svetlá zápražka.
6. Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte studené mlieko, aby nevznikli hrudky. Osoľte, pridajte štipku muškátového orieška a varte na miernom ohni do zhustnutia (cca 3-4 minúty).
7. Rúru predhrejte na 190 °C. Pripravte si okrúhlu zapekaciu misu. Na dno misy dajte tenkú vrstvu bešamelu.
8. Položte prvú palacinku. Na ňu natrite vrstvu bešamelu, časť mäsovej zmesi a posypte trochou nastrúhanej mozzarelly.
9. Postup opakujte: palacinka, bešamel, mäso, syr. Pokračujte, kým neminiete všetky suroviny. Vrchnú vrstvu by mala tvoriť palacinka, ktorú polejete zvyšným bešamelom a husto posypete syrom.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 20 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a syr sa neroztopí.
Poznámky
1. Palacinky bez čakania: Ak vám zostali palacinky z raňajok, je to ideálny spôsob, ako ich spotrebovať. Tento recept je skvelý na "zero-waste" varenie a zužitkovanie zvyškov.2. Chuť navyše: Mäsovú zmes môžete vylepšiť pridaním prelisovaného strúčiku cesnaku, lyžičky sušeného oregana alebo nasekaných čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať).Vegetariánska verzia: Mleté mäso nahraďte zmesou húb (šampiňóny, hlivy) orestovaných na cibuľke alebo zmesou špenátu, ricotty a cesnaku.