Publikované: 10. októbra 2025, 07:00
Túžite po dezerte, ktorý vyzerá ako z vitríny najlepšej cukrárne? Tieto cupcakes sú presne také. S naším jednoduchým receptom ich zvládnete pripraviť doma a ohúrite každú návštevu. Základom je nadýchané cesto, ovocné srdce a jemný smotanový krém. Jednoducho dokonalosť.
Najlepšie je na nich šťavnaté čerešňové prekvapenie ukryté vo vnútri. Táto kombinácia chutí je jednoducho neodolateľná. Poďte, ukážem vám, aké je to jednoduché!
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 20 min
- Čas chladenia: cca 1 hodina
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 270 kcal/kus
- Trend: Zákusok na oslavu
Potrebujeme
Citrónové cesto:
- 3 ks vajec (izbovej teploty)
- 100 g kryštálového cukru
- 50 ml mlieka (izbovej teploty)
- 50 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 130 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- šťava z 1 menšieho citróna
Čerešňová náplň:
- 400 g čerešní (vykôstkovaných, môžu byť čerstvé, mrazené alebo z kompótu)
- 50 g kryštálového cukru
- 20 g kukuričného škrobu
- 50 ml studenej vody
Smotanový krém:
- 300 g smotanového syra (typ Philadelphia, plnotučný, izbovej teploty)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
- 50 g práškového cukru (preosiateho)
Postup prípravy
Príprava cesta a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech na muffiny a vložte doň 12 papierových košíčkov.
- V miske vyšľahajte celé vajcia s cukrom do hustej, svetlej peny. Šľahajte aspoň 5 minút.
- Za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pomaly prilievajte mlieko a olej.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Zmes po častiach zľahka vmiešajte stierkou do vajíčkového základu. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu.
- Cestom naplňte košíčky do dvoch tretín. Pečte v predhriatej rúre približne 18–20 minút. Otestujte špajdľou, či sú upečené.
- Upečené cupcakes nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Príprava náplne a krému:
- Kým sa cupcakes chladia, pripravte náplň. Čerešne s cukrom dajte do malého hrnca a na strednom ohni zahrievajte, kým nepustia šťavu (cca 3 minúty).
- V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob so studenou vodou. Zmes vlejte k čerešniam a za stáleho miešania varte 2–3 minúty, kým náplň nezhustne ako puding. Nechajte ju úplne vychladnúť.
- Pripravte si krém. Vychladenú smotanu na šľahanie vyšľahajte elektrickým šľahačom dotuha.
- V druhej, väčšej miske krátko prešľahajte smotanový syr izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom dohladka.
- Do syrovej zmesi opatrne stierkou na dvakrát vmiešajte dotuha vyšľahanú šľahačku, aby krém zostal nadýchaný.
Kompletizácia:
- Z úplne vychladnutých cupcakes opatrne vykrojte malou lyžičkou alebo vykrajovačom na jadrovníky stred (asi do polovice hĺbky).
- Vzniknutú jamku naplňte vychladnutou čerešňovou náplňou.
- Krém si preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekajte ho na každý cupcake.
- Na záver môžete každý cupcake ozdobiť kvapkou zvyšnej čerešňovej náplne alebo čerstvou čerešňou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Suroviny izbovej teploty sú základ: Pre najlepšie cesto a krém je dôležité, aby mali suroviny (vajcia, mlieko, smotanový syr) izbovú teplotu. Lepšie sa spoja a predídete tak zrazeniu krému.
- Ako jednoducho vykrojiť stred: Nemáte špeciálny vykrajovač? Stred cupcake-u ľahko vyberiete aj opačným, širším koncom zdobiacej špičky alebo malým nožíkom, ktorým vyrežete úhľadný kužeľ.
Jednoduché variácie
- Malinové cupcakes: Namiesto čerešní použite maliny (čerstvé alebo mrazené).
- Čokoládový krém: Ak milujete čokoládu, do smotanového syra pred pridaním šľahačky zašľahajte 2-3 lyžice kvalitného kakaa alebo 50 g rozpustenej a vychladnutej horkej čokolády.
Výsledkom sú svieže a elegantné cupcakes, ktoré nielen skvele chutia, ale aj nádherne vyzerajú. Ideálne na akúkoľvek oslavu.
Recept vychádza z verzie od Najlepšie recepty, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.