Search

Vyprážané zemiakové guľky plnené syrom, klobásou a bylinkami s lahodnou omáčkou

zemiakové guľky plnené syrom
Vyprážané zemiakové guľky plnené syrom, klobásou a bylinkami s lahodnou omáčkou

Obsah receptu

Publikované: 2. novembra 2024, 13:29

Zemiakové guľky plnené syrom sú vynikajúcou pochúťkou pre milovníkov zemiakových jedál. Chrumkavý obal ukrýva lahodný syrový stred, ktorý poteší vaše chuťové poháriky.

Ak hľadáte jedlo, ktoré spojí jednoduchosť s výnimočnou chuťou, zemiakové guľky plnené syrom sú tou správnou voľbou. Tieto domáce guľky z uvarených zemiakov, plnené obľúbeným syrom a vyprážané do zlatista, sú ideálne na obed alebo večeru. Ich príprava je jednoduchá a výsledok ocení celá rodina.

Ingrediencie:

Na zemiakové guľky:

  • 600 g zemiakov
  • 20 g masla
  • 180 g tvrdého syra, nastrúhaného
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 6 strúčikov cesnaku, pretlačených
  • 3 vajcia
  • 1 červená alebo zelená paprika, nakrájaná na malé kocky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3-4 polievkové lyžice múky
  • 2-3 polievkové lyžice strúhanky
  • 50 g klobásy, nakrájanej na drobné kúsky
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Na omáčku:

  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1-2 polievkové lyžice majonézy
  • Hrsť nasekaného kôpru
  • Pár kvapiek sójovej omáčky (podľa chuti)

Postup prípravy:

  1. Príprava zemiakov: Uvarte zemiaky v osolenej vode do mäkka. Sceďte ich, nechajte vychladnúť, ošúpte a roztlačte na hladkú kašu.
  2. Príprava zmesi: Do zemiakovej kaše pridajte maslo, nastrúhaný syr, petržlenovú vňať, pretlačený cesnak, vajcia, nakrájanú papriku, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
  3. Pridanie múky a klobásy: Postupne pridávajte múku, aby zmes získala hustejšiu konzistenciu. Nakoniec vmiešajte na drobné kúsky nakrájanú klobásu.
  4. Tvarovanie guliek: Zo zmesi vytvarujte menšie guľky a obaľte ich v strúhanke.
  5. Vyprážanie: Rozohrejte olej na panvici a guľky vyprážajte dozlatista z každej strany. Po vyprážaní ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

Príprava omáčky

  1. Omáčka: V miske zmiešajte kyslú smotanu a majonézu. Pridajte nasekaný kôpor a pár kvapiek sójovej omáčky. Dobre premiešajte.
  2. Dochutenie: Podľa chuti môžete omáčku dochutiť ďalšími bylinkami alebo korením.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Výber syra: Použite syr s výraznou chuťou, napríklad cheddar alebo ementál, pre ešte intenzívnejší zážitok.
  2. Bylinky v ceste: Pridajte do zemiakového cesta nasekané bylinky ako petržlen alebo pažítku pre osviežujúcu chuť.
  3. Chladenie pred vyprážaním: Guľky pred vyprážaním na chvíľu vložte do chladničky, aby lepšie držali tvar.
  4. Pečenie namiesto vyprážania: Pre ľahšiu verziu môžete guľky upiecť v rúre pri 180°C približne 25 minút.
  5. Servírovanie s omáčkou: Podávajte guľky s obľúbenou omáčkou, napríklad jogurtovou alebo paradajkovou, ktorá zvýrazní ich chuť.

Video recept nájdete TU.

Zemiakové guľky plnené syrom sú skvelým spôsobom, ako obohatiť svoj jedálniček o nové a chutné jedlo. Vyskúšajte tento recept a doprajte si potešenie z domácej kuchyne.

Súvisiace články:

Vyprážané šampiňóny s cesnakom – skvelá príloha k mäsu alebo pochúťka s čerstvým chlebíkom

Vyprážané zemiaky z jednej panvice: Stačí ich zmiešať s TÝMITO ingredienciami a mám lacný obed pre celú rodinu. Dokonca k nim nepotrebujeme ani mäso!

Rýchle opečené zemiaky so slaninou a cibuľou: Jednoduchá večera, keď nemám čas!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Mittags Genuss

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty